DK-ra 4K! Az Egymilla megmarad civilnek, a Szolidaritás még kivár

Egy héten belül két új baloldali párt bont zászlót, de nem kizárt, hogy további politikai alakulatok jönnek létre az „Orbán-rendszer” ellenében.

A Gyurcsány-féle balközép Demokratikus Koalíció megalakítása után a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom szerdán jelenti be, hogy egy „baloldali patrióta” párt szervezésébe fognak. A civil akciókról, flash-mobokról ismertté vált 4K! már a vasárnapi „Nem tetszik a rendszer!” demonstráción belebegtette, hogy az Orbán-rendszer leváltását új ellenzéki párt(ok) megalakításától várja, illetve nem is várja: Istvánffy András koordinátor szónoklatából ugyanis már érezhető volt, hogy saját maguk állnának a formálódó – eddig még civil – ellenzéki mozgalom élére.

Szerdai sajtótájékoztatójukra invitáló közleményük már úgy szól, hogy a jelenlegi politikai helyzetben, ahol az Orbán-rendszer munkavállaló- és szegényellenes politikájára a korábbi baloldal szétesése miatt nem érkezik hatásos válasz, az év elején elindult tiltakozó civil mozgalmak logikus továbblépése egy új baloldali párt megszervezése kell legyen.

Az új baloldali párt közlésük szerint „egy Magyarországon példátlan részvételi folyamattal fog megszületni, ahol a csatlakozók határozzák meg egy féléves konzultációs folyamat során az új párt programját és alapszabályát”. A folyamatot a 4K! kezdeményezi és koordinálja, de már az új párt alakuló kongresszusának időpontját is megjelölték: 2012 májusában tartják.

A szocialistáktól kivált DK és az LMP-hez és a Jobbikhoz hasonlóan generációs alapon szerveződő 4K! zászlóbontásával még nem biztos, hogy véget ér a baloldali pártalapítási láz, bár egyelőre nehéz felmérni, hogy az év eleji sajtószabadság-tüntetésekből kinőtt mozgalom környékén felbukkannak-e újabb pártcsírák. Erre leginkább a szakszervezeti demonstrációk (bohócforradalom, D-Day) révén országos ismertségre szert tett Árok Kornél és Kónya Péter szakszervezeti vezetők által alapított Szolidaritás Mozgalom esetében lehet számítani, bár nyíltan ők sem beszélnek pártalapításról.

Árok Kornél a HVG-nek a minap azt nyilatkozta, még nyitott kérdés, hogy a kormány leváltását a jelenlegi szerveződésben vagy párttá alakulva próbálják-e majd meg, ezt a Szolidaritás tagsága dönti el.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Korábban hasonló, mármint pártalapítási pletykákat lehetett hallani a vasárnapi több tízezres, rendszerellenes tüntetést szervező Egymillióan a sajtószabadságért csoport környékéről is, de ezt következetesen cáfolták, és egyelőre minden jel arra mutat, hogy továbbra is „megmaradnak” a civil jellegnél. Ezt kérdésünkre Juhász Péter szóvivő is megerősítette.

Információnk szerint a millások a 4K!-val sem közösködnek többé, de úgy hírlik, a Szolidaritásra is meglehetős szkepszissel tekintenek. A Szolidaritás szándékainak tisztázatlansága mellett alighanem azért is, mert a Milla farvizén létrejött Civil Kontroll – Egymillióan a Demokráciáért egyesület is immár a Szolidaritást „erősíti”. Nem véletlen tehát, hogy sem Árok, sem Kónya nem szólalhatott fel a vasárnapi tüntetésen (de Istvánffynak is ez volt az utolsó szónoklata az egymillás megmozduláson).

A 4K!-sok a vasárnapi Egymillióan a sajtószabadságért tüntetésen
A 4K!-sok a vasárnapi Egymillióan a sajtószabadságért tüntetésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.