Orbán kész a brüsszeli vétóra

Orbán Viktor ma délelőtt a T. Ház ülését megelőzően beszámol a Fidesz–KDNP-frakciószövetségnek a vasárnapi európai uniós csúcstalálkozón történtekről, aztán pedig a parlamenti ülésen napirend előtt ad tájékoztatást a brüsszeli eseményekről.

A miniszterelnök az MR1 Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának Brüsszelből úgy nyilatkozott az EU gazdasági kormányzásáról: „az elmúlt hónapokban sok felesleges udvariaskodás rabolta az időt, és ha azt nézzük, mekkora a baj, még mindig sok a késlekedés”. Úgy vélte, ha Brüsszelben nem hoznak néhány gazdasági döntést, akkor az EU recesszióba süllyed.

Az európai gazdaság sikere a tagállamok sikerétől függ. Ezért minden tagállamnak lehetőséget kell adni, hogy a saját útját járja, mert például Magyarország is sokszor „más utat választ, mint a megszokott. Nehéz elképzelni, hogy a magyar gazdaság sikeres legyen úgy, hogy közben a német vagy a francia megroppan” – mondta, aki szerint 100 milliárdos segítségre van szükség a bajban lévő euró pai pénzintézetek feltőkésítéséhez.

A miniszterelnök megerősítette, hogy az adórendszerek egységesítésének törekvését megvétózná Magyarország, mert az adórendszer olyan versenyelőnyünk, amiről nem tudunk lemondani. Magyarország „versenyképessége éppen az egyszerű, rugalmas, gyors és alacsony adókulccsal operáló adórendszerében van” – hangoztatta.

Orbán Viktor arról nem nyilatkozott, hogy a brüsszeli döntések hatására kell-e változtatni a magyar kormányzat által jóváhagyott terveken.

Lapunk már korábban beszámolt róla, hogy az eurozóna válsága miatt akár fontos törvények elfogadása is átcsúszhat a tavaszi parlament ülésszakra. A múlt héten Lázár János Fidesz-frakcióvezető azt mondta, a nagy rendszerek átszervezése nem késlekedhet, sőt fel kell gyorsítani azokat versenyképességünk fokozása érdekében. A politikus azt is hozzátette, havi rendszerességgel felülvizsgálják a terveket.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő pedig a Hír TV egyik vasárnapi műsorában azt mondta, az eurózóna válsága gyors kormányzati cselekvést igényel, és a korábban lefektetett tervek módosulhatnak.

Orbán a vasárnapi EU-csúcs szünetében tájékoztatja a sajtót a tárgyalás állásáról
Hungary's Prime Minister Viktor Orban speaks at a media briefing at the EU summit in Brussels, October 23, 2011. The European Union's leaders are meeting to hammer out a comprehensive plan for tackling the euro zone debt crisis, but a breakthrough is not expected until another summit on Wednesday. REUTERS/Eric Vidal (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.