Harcoslázban ég a Jobbik

„Kimentek a tankok, bejöttek a bankok” – a Jobbik ezzel a jelmondattal próbálta összekapcsolni 1956-ot az aktuálpolitikával. A nemzeti radikális (értsd: szélsőjobboldali) párt vasárnapi demonstrációját ezért tartották a József nádor téren: itt székel a Magyar Bankszövetség. Amelyről tudni illik, hogy „rendszeresen gúzsba köti a rendszerváltozás utáni, vele szövetséges kormányok kezét”.

A mintegy másfél-kétezres tömegben szokás szerint bőrfejűek, gárdista vagy „szebbjövős” egyenruhát viselő csoportok is feltűntek. Az egybegyűltek főként árpádsávos és jobbikos zászlókat lengettek.

Az elsőként felszólaló Novák Előd örömmel nyugtázta: ezúttal nem kell tartania attól, hogy – mint az Országgyűlésben –megvonják tőle a szót vagy kikapcsolják a mikrofonját. Élt is a lehetőséggel, hosszan szapulta a „fülkeforradalmárokat”. Sok egyéb mellett kifogásolta, hogy a hatalom üldözi a „pesti srácok méltó utódait”, a gárdistákat. Pozitívumnak legfeljebb az nevezhető, hogy a Jobbik nyomására végre talán eltávolítják a parlamentmellől a „hazaáruló Károlyi Mihály” szobrát.

A rendszerváltás után Novák Előd szerint elszámoltatás helyett hatalomátmentés történt. Az ügynöklisták kapcsán több politikus és egyházi vezető nevét is megemlítette, mondván, „nemzeti érzelmű történészek garmadáját” kellene megbízni a múlt feltárásával.

„Következik közülünk az egyik legkeményebb” – Pörzse Sándor így konferálta fel Sneider Tamást. A volt szkinhed (jelenleg parlamenti képviselő) a vidéki Magyarország pusztulásáról beszélt. Úgy vélte, 2006-hoz képest semmi nem változott. Sőt. A helyzet rosszabb lett, a bűnözés például „tombol az országban”. Murányi Levente megpendítette: ha a Jobbik kormányra kerül, akkor a kisnyugdíjasok számára lakásokat alakítanak ki a bankszövetség székházában. Ötvenhatos élményei felidézése után kijelentette, hogy a világ nekünk, magyaroknak köszönheti a „legmocskosabb ideológia, a kommunizmus” bukását.

Vona Gábor pártelnök is mert nagyot álmodni. Közölte: ahogyan Gyöngyöspatán a Jobbik megnyerte az időközi polgármester-választást, úgy előbb-utóbb az egész országban győzni fog. Korábban Novák Előd is megemlítette, hogy a Jobbik politikai és kulturális szabadságharcot folytat. A pártelnök ezt a vonalat vitte tovább, a jelenlévők pedig közfelkiáltással biztosították róla, hogy hajlandók részt venni a küzdelemben.

A Fidesznek sikerült alulmúlnia az előző kormányt – vélekedett Vona, aki szerint Orbán Viktor ugyanúgy hazudik, ahogyan Gyurcsány Ferenc tette. Ha minden hazugság után felgyulladna egy lámpa a fővárosban, Budapestet összekevernék Las Vegasszal.

A Jobbik vezetője egyebek mellett kifejtette, hogy „idegenek irányítják az országot”, Matolcsy György gazdaságpolitikájának ez is lehetne a mottója: fel a fejjel, semmi remény! Vona Gábor kitért arra, hogy nem szabad átengednie az utcát a „Gyurcsány-féle hordáknak”. A Jobbiknak szerinte kötelessége, hogy újra, még nagyobb erővel ott legyen az utcán. És ott is lesz – ígérte.

Október 23-i megemlékezések

Szombaton a hagyományos Műegyetem rakparti fáklyás felvonulással kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 22. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat Budapesten. Orbán Viktor miniszterelnök, aki vasárnap az uniós csúcson, Brüsszelben tartózkodott, délután egyedül rótta le kegyelét az áldozatok emléke előtt a Kozma utcai temető 301-es parcellájában. Este hétkor a Kossuth téren fellobbant a forradalom lángja.

Ugyancsak szombaton Nagy Imre-érdemrendeket, 1956-os emlékérmeket és emléklapokat adott át a Parlament Vadásztermében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki a kitüntetettek előtt egyebek között arról beszélt, hogy 1956 Kelet-Európa leggazdagabb nemzetévé, a szabadság nemzetévé tette Magyarországot. Október 23. az élet győzelme volt a halál felett, 1956 hőseinek köszönet és hódolat jár az egész nemzet nevében – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Vasárnap reggel katonai tiszteletadás mellett felvonták a Parlament előtt a nemzeti lobogót, s országszerte sport- és kulturális programokkal kísért megemlékezések kezdődtek.

Kötelességük az utcára vonulni?
Kötelességük az utcára vonulni?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.