Egy fideszes belviszály messze ható következményei

A befalazott bizonyítékoktól a fideszes megyei elnökségen át a költségvetési kockacukorig.

Amikor az újfehértói temető fakerítését fényképezem, odalép hozzám egy idősebb úr, s azt kérdezi tőlem, hogy miért fotózok itt, mi ezen a kerítésen olyan érdekes. Mondom neki, hogy állítólag az innét kispórolt deszkákból húzták fel a volt újfehértói polgármester, Tóth András nyírszőlősi házának udvarán egy szerszámos faházikót. 

Erre azt válaszolja a férfi, hogy ő is tud erről, a Blikkben olvasta, de akkor fényképezzem le a helyi focipályát is, mert annak a felújításakor viszont olyan sokat sikerült spórolni, hogy azóta se lehet ott futballmeccset tartani. És úgy tűnik, ez is igaz: a Központi Nyomozó Főügyészség idén júniusban házkutatást tartott Tóth András volt fideszes parlamenti képviselő, expolgármester több ingatlanán, s a volt politikus szerszámos faházikójának gerendái közül állítólagos vesztegetésre utaló bizonyítékok bukkantak elő.

A történet előzménye, hogy Tóth András 2006-tól 2010-ig tartó polgármestersége idején M. László újfehértói vállalkozó megrendelést kapott az önkormányzattól a helyi temető kerítésének felújítására és más munkák elvégzésére. A vállalkozó megbízta K. Miklós asztalost azzal, hogy Tóth András nyírszőlősi házában építsen föl egy szerszámos bódét. K. Miklós 2008-ban elvégezte a munkát, ám titokban a faházikó gerendái között két helyen is elrejtett egy-egy nyilatkozatot azzal kapcsolatban, hogy ezt a munkát annak fejében kellett elvégeznie, hogy az őt megbízó vállalkozó egyáltalán megkaphatta a megrendelést. Gondja volt arra is, hogy a nyilatkozat mellett elhelyezze a megyei újság aznapi lapszámait az időpont beazonosíthatósága miatt.

Mi késztette ezt az egyszerű asztalost arra, hogy a polgármesternek tett állítólagos szívességről írásos dokumentumot rejtsen el a bódéban?

K. Miklós a veje annak az újfehértói vállalkozónak, M. Györgynek, akit Tóth András polgármestersége alatt súlyos anyagi sérelem ért az önkormányzat és annak egyik cége részéről. M. Györgynek nem fizették ki a járandóságát, ezért perre ment, s jogerősen nyert. A bíróság megállapította, hogy az újfehértói önkormányzatnak nyolcmillió forintot kell fizetnie a vállalkozónak, a város azonban nem akarta átutalni a pénzt, így az összeget az önkormányzat számlájáról letiltással kellett behajtani. Egyes perek még folyamatban vannak: egy városi cég ma is tartozik M. Györgynek csaknem nyolcmillió forinttal.

Az ügy pikantériája, hogy K. Miklós és M. György jogi képviselője nem más, mint Helmeczy László, a jelenleg Budapesten praktizáló, ismert ügyvéd, korábban befolyásos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei politikus. A szabolcsi politikai életet jól ismerők számára nem titok, hogy Tóth András és Helmeczy László egymás politikai riválisai voltak, holott Tóth András korábban a Helmeczy érdekeltségébe tartozó Hextra Kft.-ben dolgozott 1993 és 1997 között. De 1999-ben – amikor már mindketten fideszes parlamenti képviselők voltak – belső csatározást vívtak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat elnöki posztjáért.

A küzdelemből Helmeczy került ki győztesen: magabiztos fölénnyel győzött Tóth Andrással szemben. Ezután a Fidesz kizárta Helmeczyt a pártból, mire a jogász-elnök beperelte a Fideszt, és nyert – végül szabad akaratából kilépett. A sors különös fintora, hogy később Tóth András is „nemkívánatos személy” lett a Fideszben.

Személyes okok miatt 2007 októberében kilépett a Fidesz országgyűlési frakciójából, de a részletekről nem nyilatkozott. 2008-ban Budai Gyula szabolcsi fideszes képviselő – jelenleg elszámoltatási kormánybiztos – arra szólította föl a már független Tóth Andrást, hogy ne szavazza meg a kisebbségi kormány által benyújtott költségvetést. Tóth erre mindöszsze annyit nyilatkozott: „és ha nem szavazom meg, akkor kapok egy kockacukrot? Egyébként meg ki az a Budai Gyula?”

Nos, kockacukor helyett Tóth András házkutatást kapott a nyakába. A Központi Nyomozó Főügyészség már többször kihallgatta, de sokatmondó tény, hogy nem gyanúsítottként, hanem tanúként. Tóth egyébként már nem közszereplő: Nyírszőlősön él, pénzügyi tanácsadást végez, megkeresésemre nem reagált. K. Miklós jelenleg Romániában dolgozik asztalosként, apósát, M. Györgyöt pedig oly annyira megviselték a történtek, hogy súlyos cukorbeteg lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.