Gyurcsány válási papírja

Előre megírt „válási papírral” érkezett a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform (DKP) tárgyaló delegációja az MSZP Jókai utcai székházába csütörtökön, amelyben a szakítás lehetséges forgatókönyvét fektették le – értesült a Népszabadság.

Mindez azért érdekes, mert Gyurcsány még a találkozó után is úgy nyilatkozott, hogy egyértelmű döntés tulajdonképpen nincs a szakításról. Sőt tudomásunk szerint a két vezető találkozója azért sem volt túl hosszú, mert idejekorán megállapították, hogy formai döntés nincs: nem is nagyon lehet a részletekről beszélni, csak az elvekről.

A volt kormányfő a találkozó után – amelyet nyugodt konzultációnak nevezett – sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nagyobb esélye van a válásnak, mint a maradásnak, de a végleges döntés bejelentése csak szombaton, a DKP első születésnapi rendezvényén várható. Utóbbit egyébként „történelmi napként” hirdetik a közösségi oldalakon, ami előrevetíti a bejelentés tartalmát. Gyurcsány tegnap azt közölte, megvan az önálló frakció megalakításához szükséges tíz fő (ezt péntek reggeli Facebook-bejegyzésében megerősítette), és egyértelművé tette, hogy a pártvagyonból nem kérnek semmit, ő maga pedig másnap a Táncsics Alapítvány éléről is lemond.

A DKP országos tanácsa – amelyben Gyurcsány szerint korábban nem volt meg a szakadáspártiak többsége – csütörtök délután meghozta a hivatalos döntést, és támogatásáról biztosította a „békés elválást”. Ugyanerről a kérdésről a platform elnöksége is tárgyalt pénteken, és bár a DKP illetékesei elhárították ezzel kapcsolatos megkereséseinket – mondván, hivatalos bejelentés csak szombaton –, a döntés tartalma sejthető azután, hogy Gyurcsány arról beszélt: az elnökségben többségben vannak a kiválását támogatók.

A Mesterházy–Gyurcsány-találkozó után, csütörtökön az MSZP országos elnöksége rendkívüli ülést tartott, amelyet azonban félbe kellett szakítani, miután a tagok többsége vidéki fórumokon kellett hogy részt vegyen. A tanácskozást csütörtök késő este folytatták, éjfélig tárgyaltak.

Internetes sajtóhírek szerint az elnökségi ülés első felvonásában Puch László pártigazgató „nekiment” Mesterházy Attilának, mondván, nem volt eléggé kemény a volt kormányfővel. Forrásaink ugyanakkor ezt cáfolták. Puch valóban felszólalt, de – nem kizárólag a pártelnöknek címezve –arra tett javaslatot, hogy a november 12-i kongresszuson ne a stratégiai alapvetéssel és szakmapolitikai programokkal foglalkozzon a párt, hanem az elválással és „a Gyurcsány-éra végének kimondásával”, tapasztalatainak levonásával. Puch határozottan ellenezte, hogy „Gyurcsányt bármilyen módon is saját frakcióhoz segítse az MSZP”, amit többen annak kritikájaként értelmeznek, hogy a „szakadár tízek” közül kettőt állítólag épp a szocialisták beszéltek rá a csatlakozásra, csak hogy végre le lehessen zárni a csiki-csuki játékot.

A szocialista vezérkar ülésén több pontban sikerült teljes egységet formálni. Egyfelől konszenzus volt abban, hogy a békés elválás jegyében a vezetőség nem fogja forszírozni a listás mandátumok visszaadását és felhánytorgatni az ezzel kapcsolatos korábbi nyilatkozatokat vagy a nemrég épp a DKP-sok által megfogalmazott „mandátummegerősítő” javaslatot. Ezzel együtt persze azt nem lehet kizárni és elfojtani, ha helyi pártvezetők és tagok a válás után a parlamenti mandátumok visszaadását szorgalmazzák majd Gyurcsányéknál. Az elnökség abban is egységes volt, hogy az ügyet a kongresszus előtt végleg le kell zárni, ott tiszta lapot kell nyitni. Felmerült a kettős tagság kérdése is, de ezt hamar elvetették, mondván, nincs szükség szakításra sem, ha valaki mindkét formációban maradni szeretne. Viszont egyértelműsítették, hogy „kilökni, kierőszakolni” a pártból senkit nem fognak, és keresik annak lehetőségét is, hogy egy bizonyos türelmi ideig nyitva hagyják a kaput a „szakadárok” előtt, mondván: ha vissza kívánnak majd lépni, azt különösebb probléma nélkül megtehessék.

Hosszabb beszélgetés a Gyurcsányék által a tárgyalás végén átadott, amolyan „válási papír” kapcsán volt, abban ugyanis az önkormányzati szintű együttműködés és a frakcióválási részletek mellett az is szerepelt, hogy az Országgyűlés elnökének levelet kell írni a „szétválásról”. Utóbbi kifejezés komoly felháborodást váltott ki az MSZP elnökségi tagjaiban. Ha ugyanis deklaráltan „szétválásról” és nem „kiválásról” van szó, úgy például a bizottsági helyeket sem kell formailag újraosztani, viszont pártjogi értelemben a szocialista frakció jogfolytonossága is megkérdőjelezhető lehet, ami pedig nemcsak, hogy veszélyes, de „felesleges ziccert” is adhat az ügyben eljáró Kövér László fideszes házelnöknek. Abban az elnökség egységesnek mutatkozott, hogy kilépésről, távozásról és nem a frakció, illetve a párt szétválásáról van szó. Így a Gyurcsányék által kért házelnöki levelet a javasolt formában bizonyosan nem fogják megírni és beadni.

Az elnökség ezt követően megtárgyalta a hétfői frakcióülés időpontját és menetrendjét, majd azzal zárták a tanácskozást: megvárják, hogy mit és hogyan jelent be Gyurcsány Ferenc a DKP szombati platformgyűlésén.

Puch: Ki kell mondani „a Gyurcsány-éra végét”
Puch: Ki kell mondani „a Gyurcsány-éra végét”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.