Rogán Antal feltette a pontot az „i”-re

„Sikerült áttörést elérni. A budapesti kerületek egységes idegenforgalmi adó kivetéséről állapodtak meg, és a 4 százalékos adóból 1 százalékot a kerületek közös marketingalapra fordítják, ez 700 millió forintot jelent”

A Magyar Turizmus Zrt., illetve a kormányzat kiegészíti az alapot, így évente 1,4 milliárdot könyvelhetnek el. A cél: minél több külföldi turista Budapestre csábítása.

Bánki Erik emlékeztetett: a kerületek 2011 elején már egyeztettek „a korábbi évek gyakorlatának gyenge pontjairól”, és próbáltak egységes álláspontot kialakítani. Budapesten kerületenként eltérő a szabályozás, van ahol forintban állapítják meg az idegenforgalmi adót, és vannak kerületek, ahol a szállodai szobák alapján. A kerületek egységes markentinget is szeretnének kialakítani. A turisztikai bizottság fideszes elnöke felhívta a figyelmet: 1990 óta nem volt példa arra, hogy a kerületek meg tudtak volna állapodni egységes idegenforgalmi adó beszedéséről és egységes marketingkampányról. Ilyen fellépésre Bécsben, illetve Prágában volt eddig példa – tette hozzá Bánki Erik.

A Népszabadság kérdésére, hogy Tarlós Istvánnal előzetesen egyeztettek-e, hiszen januárban a főpolgármester hevesen tiltakozott Rogán Antalnak az idegenforgalmi adót érintő törvénymódosító indítványa ellen, minek következtében a feladatok a fővárosnál maradtak, az idegenforgalmi bevételek azonban a kerületek kasszájába folytak be, a Belváros polgármestere nem adott konkrét választ. (Korában az idegenforgalommal kapcsolatos tennivalókért a főváros felelt, de a bevételek is Budapestet illették.) A változással kapcsolatban Bánki Erik is csak annyitmondott, hogy a tárgyaláson a városházát képviselő Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes támogatta a kerületek együttműködését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.