MSZP: ma pont kerülhet a pártszakadás-ügy végére

„Két párt, két frakció, de együttműködve önkormányzati szinten is és a 2014-es választáson is” – így foglalta össze lapunknak a várható és kívánt végeredményt egy gyurcsányista prominens.

A volt kormányfőt és a Demokratikus Koalíció Platform delegációját (Gyurcsány Ferenc mellett Vitányi Iván, Molnár Csaba és Varju László) ma reggel fél tízre hívta megbeszélésre a Jókai utcai székházba Mesterházy Attila pártelnök azután, hogy a DKP-sok rendre arról nyilatkoztak: megvan a szükséges létszámuk a külön frakcióhoz, és tulajdonképpen eldöntötték a kiválást.

Varju László, a DKP igazgatója korábban az ATV Egyenes Beszéd című műsorában már jelezte, hogy a platformvezetés megtárgyalta egy új párt alapításának lehetőségeit is, és hozzátette: Gyurcsány Ferenc „nagy bejelentésre” készül a DKP szombati platformünnepségén.Varju a Népszabadságnak nyilatkozva nem kívánta kifejteni, mi lesz az a nagy, mondván ez Gyurcsány Ferenc feladata; ő azonban megkeresésünkre nem válaszolt. Varju a DKP igazgatójaként viszont hozzátette, azt várják a mai találkozótól, hogy „lezárják és a legmagasabb szinten összegzik az előkészítő munkát, ami után döntési helyzetet teremtenek a testületek számára”. Ez tulajdonképpen úgy értelmezhető, hogy a két fél megvitatja a válás lehetséges forgatókönyveit.

Így véli Kovács László, az MSZP alelnöke is, aki lapunknak úgy értékelt: a DKP mindig is külön pártként működött a párton belül, a tarthatatlan helyzetet pedig végérvényesen rendezni kell. „A mai Mesterházy–Gyurcsány-találkozótól semmi markánsat nem várok. Az lehet a haszna, hogy segíti a békés kiválást, és mindkét fél tisztázza, milyen forgatókönyvet képzel el a válásra” – fogalmazott a volt pártelnök. Kovács hozzátette: ha Gyurcsány szombaton bejelenti, hogy távoznak, akkor azt a párt tudomásul fogja venni. „Ha mégsem történik ez meg, akkor a novemberi kongresszusnak mindenképpen egyértelmű döntést kell hoznia. Ha a DKP továbbra is folytatni fogja azt, amit eddig, akkor az új alapszabály értelmében már fel is oszlathatóak lesznek” – nyilatkozta.

Az országos választmány szombati ülésén a Gyurcsány-szárny, illetve a DKP és a párt közötti feszültség megtárgyalása nem szerepel a hivatalos napirenden. Az MSZP választmányának első emberei és a pártelnök az ülést megelőzően Nagy Imre szobránál tartanak közös megemlékezést, majd ezt követően kerül sor a testület ünnepi megemlékezésére. A párt parlamentje áttekinti a szocialisták november 12-i kongresszusának dokumentumait, emellett megvitatják azokat a szakpolitikai javaslatokat, amelyeket a József Attila Alapítvány szakértői készítettek. Mint korábban meghirdették: a készülő program nem választási és nem kormányprogram lesz, hanem a szakmai-politikai álláspontok tisztázása az oktatástól a gazdaságpolitikán át a környezetvédelemig. Ettől függetlenül bizonyos, hogy a Gyurcsány-platform ügye – különösképpen a mai tárgyalás eredménye és az üléssel egy időben tartott DKP-születésnapi platformgyűlés eseményei miatt – vitatéma lesz, de csak az „egyéb” napirendi pont részeként.

Formálódik a végső Iránytű

A napokban lezárul az MSZP szervezeteiben zajló beszélgetéssorozat az Iránytű címet viselő vitairatról, amely a párt programtanácsának munkája alapján készült – tájékoztatta lapunkat is Lendvai Ildikó volt pártelnök, a programtanács vezetője. A vitairatról eddig több mint száz pártközösségben rendeztek konzultációt, és számos jeles tudós, közéleti személyiség segítette írásos véleményével a további gondolkodást. Most kerül sor a novemberi kongresszus vitáihoz is segítséget nyújtó szöveg véglegesítésére, amelynek fő gondolataival összhangban készülnek az MSZP szakpolitikai programjai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.