Bűnszervezet készült ellopni a Brad Pitt-film fegyvereit?

A terrorelhárítás adatai szerint több csoport élénk érdeklődést mutatott a Brad Pitt főszereplésével Budapesten készülő film forgatásához Londonból ide szállított fegyverek iránt – tudta meg a Népszabadság. Lapunk úgy tudja, e csoportok tagjai között ismert bűnszervezetekkel kapcsolatban álló személyek is feltűntek.

Ez volt az egyik oka, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) múlt hétfőn lefoglalta a csaknem hatvan Kalasnyikov típusú gépkarabélyból, orosz mesterlövészpuskákból, géppuskákból és pisztolyokból álló, összesen 85 darabos fegyverarzenált egy vecsési vámszabad területen. A másik, hogy a terrorelhárítás úgy ítélte meg (s ezt később az elsődleges fegyvervizsgálatot végző igazságügyi fegyverszakértő is megerősítette), hogy az elvileg hatástalanított fegyverek pillanatok alatt vissza élesíthetők, azaz a magyar jogszabályok szerint éles lőfegyvernek minősülnek.

Az eddigi információk szerint a terrorelhárítás néhány órával az előtt értesült a fegyverszállítmány érkezéséről, hogy a fegyverekkel megrakott 18 ládát szállító repülőgép péntek éjszaka landolt volna a budapesti repülőtéren. Szállítmányát ideiglenesen egy reptéri raktárban helyezték el. Vasárnap két kisteherautó hajtott a raktér elé, munkások felpakolták a ládákat és átszállították egy vecsési vámszabad területre, ahol rendszeresen tárolnak uniós belső forgalomban lévő árukat is. Itt foglalta le végül a szállítmányt a TEK. Még aznap éjszaka a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai átkutatták a Brad Pitt főszereplésével készülő, World War Zero (0. világháború) című film fegyverügyintéző-fegyverszakértőjének, Gajdos Bélának a lakását, őt pedig kihallgatták.

Gajdos – mint későbbi sajtónyilatkozataiban is hangsúlyozta – színházi kellékfegyvereket rendelt, hatástalanított géppisztolyokat és géppuskákat. Azt mondta, felkért egy fegyverszakértőt, hogy nézze át a Londonból érkezett fegyvereket, megfelelnek-e a hazai előírásoknak. Erre azonban a fegyverszakértőnek már nem volt lehetősége, mivel a terrorelhárítás még az előtt lefoglalta a szállítmányt, hogy átvehették volna, vagy akár csak egy pillantást is vethettek volna rá. Fogalma sincs tehát, hogy milyen fegyverek érkeztek.

A magyar előírások értelmében egy fegyver akkor tekinthető hatástalanítottnak, ha az főbb alkatrészének cseréje vagy gépi megmunkálása nélkül nem tehető újra alkalmassá éles lőszer kilövésére. A hatóság által felkért fegyverszakértő viszont a fegyverek lefoglalása után tartott sajtótájékoztatón „élesben” bizonyította, hogy a legtöbb fegyver egyetlen imbuszkulccsal percek alatt visszaélesíthető. Úgy tudjuk, a szállítmányban találtak olyan gépfegyvert is, amely puszta kézzel is visszaalakítható éles lőszer kilövésére alkalmassá.

Gajdos frappáns választ adott a hatóság állításaira: azt mondta, ők maguk élesítették vissza a szerinte hatástalanított fegyvereket, amelyeket egyébként szabályos engedéllyel szállítottak Magyarországra.

Tény, hogy a Dunakeszi Rendőrkapitányság valóban kiadta a szállítólevélen felsorolt „színházi kellékfegyverekre” az engedélyt, amelynek alapján a fegyverarzenált december 15-ig kellett volna kivinni az országból. Mivel a nyomozás még tart, az illetékesek nem válaszoltak arra a kérdésünkre, mi alapján született meg az engedély, egyáltalán látták-e, megvizsgálták-e az engedélyezők a fegyvereket? Persze a választ tudjuk így is: nem. A fegyverek behozatalát és december 15-ig tartó tárolását még augusztus 8-án engedélyezték. A birtokunkban lévő dokumentumok szerint az engedélyt a „mellékletben felsorolt” fegyverekre és eszközökre adták ki. Mivel a felsorolt tételek akkor még Londonban voltak, nyilván senki nem vizsgálhatta meg őket. Azaz, a rendőrség úgy adott engedélyt a fegyverek behozatalára, hogy soha nem látta azokat.

A Népszabadság megbízható forrásból úgy értesült, a terrorelhárítás nem sokkal a szállítmány megérkezése előtt szerzett tudomást a fegyverekről. Titkosszolgálati eszközökkel és módszerekkel szinte megalakulásuk óta gyűjtik a Magyarországra szánt, vagy rajtunk keresztül szállítandó illegális fegyverszállítmányokra utaló információkat. Úgy tudjuk, e titkos információgyűjtés keretében figyeltek fel arra, hogy ismert csoportok, akiket más ügyek kapcsán már megismertek a hatóságok élénk érdeklődést mutatnak egy bizonyos szállítmány iránt. Ez volt a Brad Pitt filmjéhez küldött fegyverarzenál.

Akár így is történhetett. A titkosszolgálatok (s ilyen a TEK is) dolgaiban nehéz tisztán látni. Felvetődik azonban a kérdés: ha már órákkal a repülőgép érkezése előtt tudtak annak gyanús szállítmányáról, miért nem rejtettek el „poloskákat” a ládákban, vagy miért nem kértek pár figyelő csoportot a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól, amelyek mindaddig szemmel tarthatták volna a fegyvereket, amíg azok el nem jutnak a címzettig, vagy még tovább, amíg a ládák tartalma iránt élénken érdeklődő bűnszervezetek meg nem kísérlik megkaparintani azokat. Akkor aztán lecsaphattak volna a fegyvertolvajokra. Az lett volna az igazi nagy fogás, és még csak magyarázkodni sem kellett volna ország-világ előtt, hogy miért is foglalták le egy világsztár főszereplésével készülő film kellékeit. Nem mellesleg, nem röhögne rajtunk a világ, hogy az Evita 1995-ös forgatásakor még tankkal is lehetett lövöldözni Budapest belvárosában (persze szigorúan és szakemberek által ellenőrzötten vaktölténnyel), most pedig néhány ledugaszolt fegyver miatt bevetettük a terrorelhárítást.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója a Népszabadság megkeresésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta információinkat. Elmondta viszont, hogy ha megtehették volna, természetesen megvárják, hogy kiderüljön, kinek milyen célja vagy szándéka volt a fegyverekkel, de sajnos nem várhattak. A terrorelhárítás vezető munkatársai, csaknem harmincan, értékelték a múlt hétfőre virradó éjszaka a helyzetet, s végül úgy döntöttek: nem várnak egy percet se, ezek a fegyverek – amelyek egy gyors átalakítás után éles lőszerek kilövésére is alkalmasak, nem kerülhetnek laikusok (értsd: színészek és statiszták) kezébe.

És nem csak azért, mert balesetveszélyesek. Történt már nem egy baleset a filmgyártás történetében hatástalanítottnak hitt éles fegyverekkel. Az egyik legemlékezetesebb Brandon Lee, Bruce Lee fiának esete, aki a Holló című kultuszfilm forgatása közben szenvedett halálos balesetet. Szerepe szerint belépett egy lakásba, ahol a film egyik negatív figuráját alakító Eric Draven színész szerepe szerint rálőtt. A fegyver elsült, Brandon Lee pedig holtan esett össze. Máig nem derült ki, hogy ki és mikor tett éles lőszert a fegyverbe.

Hajdu szerint jóval az után derült csak ki számukra, hogy ténylegesen kinek (melyik produkciónak) szánják a fegyvereket, minthogy döntöttek volna: nem engedik ki az arzenált a vecsési raktárból. Azt mondta, az ő céljuk és feladatuk, hogy minél több illegálisan tartott fegyvert vonjanak ki a feketepiacról. Hajdu azt mondja, nem árulhat el részleteket, de alappal állítja, hogy többen is szemet vetettek a szállítmányra. Nem akar találgatásokba bocsátkozni arról, mi lett volna a sorsuk a fegyvereknek, ha bekerülnek a filmgyárba, már ha tényleg eljutottak volna odáig. Így viszont, hogy lefoglalták, biztosan nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

A lefoglalt géppisztolyok a Terrrorelhárítási Központban
A lefoglalt géppisztolyok a Terrrorelhárítási Központban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.