Az elvek és a létszám-matematika

„Ideje világosan beszélni az előttünk álló, közös célokhoz vezető útról. Közös célunk, hogy legyőzzük a Fideszt, és élhetőbb, biztonságosabb, demokratikusabb országot építsünk. Tartozunk választóinknak annyival, hogy mielőtt a jóval nagyobb feladathoz hozzálátunk, saját házunk táján teszünk rendet” – ezt írta többek között Gyurcsány Ferencnek küldött levelében tegnap Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke csütörtök reggelre hívta egyeztetésre a Demokratikus Koalíció Platform (DKP) képviselőit, arra hivatkozva, hogy a párton belüli bizonytalanság csak a Fidesznek kedvez. Mesterházy utalt rá a levelében, hogy a DKP-sok nyilatkozatai egyértelművé tették: a különválásról a platform „lélekben már meghozta a döntést”. Hozzátette, hogy a kialakult helyzetet nem ő idézte elő, de a megoldást közösen kell megtalálniuk. „A lehető legrosszabb alternatíva, ha továbbvisszük vitáinkat és megosztottságunkat. Ezzel Orbán Viktort erősítenénk. Mind annyian emlékszünk a miniszterelnök-keresés két tragikusan nehéz hetére, amikor az egész ország előtt váltunk nevetségessé és okoztunk felmérhetetlen károkat az egész magyar baloldalnak. Nem engedhetjük meg, hogy mindez megismétlődjön. Döntenetek kell!” – tette egyértelművé szándékait Mesterházy Attila.

A DKP szándékai hasonlóak, vezetőik is rendre azt erősítik meg háttérbeszélgetéseken: valóban két lehetőség van, közülük a szakítás látszik erősebbnek, de azt is kulturáltan és elegánsan szeretnék végigvinni. Ennek számos formai lépcsője pedig még hátravan. A csütörtöki egyeztetést forrásaink szerint a DKP részéről alapvetően az fogja meghatározni: megvan-e a külön frakcióhoz szükséges tíz fő, vagy sem? A nyilatkozattételek óta tudható, hogy a Gyurcsány-szárny kilenc embert tud felsorakoztatni (Gyurcsány mellett Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Vitányi Iván, Varju László, Baracskai József, Ficsor Ádám, Szűcs Erika és Kolber István), bár igaz, közülük is többen ingadoznak, és valójában csak a személyes viszony miatt állnak ki a volt kormányfő mellett, nem pedig az általa képviselt politika támogatása okán. A tíz fő Oláh Lajos hajdú-bihari képviselővel lehet meg, ő ugyanis egyelőre még nem írta alá a Mesterházy-féle „hűségnyilatkozatot”, mert előtte ki akarta kérni az őt delegálók véleményét is. Oláh lapunk megkeresésére azt mondta: a csütörtök reggeli tárgyalás előtt legkésőbb választ fog adni. A sajtóban szóba került még, hogy esetleg az ex-LMP-s független képviselő, Ivády Gábor lehet, aki „megmenti” Gyurcsányékat. Az eset valószínűségét azonban mindenképpen csökkenti, hogy Ivád önkormányzata (ahol Ivády a polgármester) korábban képviselő-testületi határozattal tiltotta ki a településről Gyurcsány Ferencet.

Forrásaink úgy értékelték a helyzetet: ha Gyurcsányék a frakcióalakításhoz szükséges létszám birtokában tudnak menni csütörtök reggel a Jókai utcai székházba, akkor már aznap megkezdik a válási folyamat megtárgyalását. Ha nem, akkor várhatóan „elmaszatolnak még” a november eleji kongresszusig, ahol így vagy úgy, de pont kerül az ügy végére. Mindenesetre a DKP szombaton születésnapi gyűlést tart, és ugyanezen a napon ülésezik az MSZP országos választmánya is, amely a kongresszusi előkészítéseket vitatja meg. Mindkét tanácskozás egy-egy lépcsőfok lehet a folyamatban.

„Megfontolta az új párt létrehozásának lehetőségét a Demokratikus Koalíció Platform a vezetőség zalaszentgróti ülésén – erről Varju László beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hétfőn. A DKP igazgatója hozzátette: az elválásról már két hete egyeztetnek az MSZP-vel, Gyurcsány Ferenc pedig szerinte nagy bejelentésre készül a szombati születésnapi platformtalálkozón. Hogy mit fog mondani, azt részleteiben nem árulta el.”

Varju szerint pártalapításról beszélgetnek a Demokratikus Koalíció Platform tagjai
Varju szerint pártalapításról beszélgetnek a Demokratikus Koalíció Platform tagjai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.