Most kell ordítani

Megvette a Fidesz Csurkát. Ugyanezzel a mozdulattal a MIÉP-et is a Jobbik ellen – mondja ismerősöm, aki információit nem a kocsmából szerzi. A mondat bevilágít a Fidesz kasírozott színfalai mögötti világába.

Nem mondom, hogy összenő, ami összetartozik. Nem igaz. Antiszemitizmusról nem tett hitet az egykor fiatal demokraták serege. Csurka 1992-es „náci alapvetését” annak idején súlyosan elítélték. Csurka akkor még MDF-es volt, a közösszékház-bizniszt eztán ütötték nyélbe, hogy később az abból származó bevételből jusson az Orbán családnak is az MDF vezette kormány idején lebonyolított privatizációban.

Hogy mindez most mégis miért érdekes? Mert hiába a tiltakozás, az Új Színház élén nem lesz változás. Ugyanmiért volna? – így a Fidesz-válasz. Egyértelmű, hogy februártól Dörner György igazgató személyesen viheti be bőre szabott nagykabátjában Csurka Istvánt intendánsnak. Egy szakmailag értékelhetetlen pamflettel, de erős politikai hitvallással vonulhat be a Paulay Ede utcába.

A kinevező Tarlós István főpolgármestert így fehér lovon juttatva be a történelembe. Még akkor is, ha kevéssé tételezhető fel, hogy ne Orbán állna a döntés mögött, de legalábbis, hogy Orbán ne állna a döntés mögött. De Tarlós volt képes olyasmit mondani, hogy a Fidesz ugyanazt akarja, amit a Jobbik, csakmás eszközökkel. Csurka mást is mondott: Kertész Imre Nobel-díja kapcsán például azt közölte, ezzel a zsűri Auschwitzot díjazta.

Egy közintézményben nem volna helye az ordas eszméket hirdető Csurka Istvánnak. Lassan két évtizede zsidózik. Egy időben pártelnökként is tehette az Országgyűlésben. Csurka csináljon magánszínházat, például szerénynek nem mondható edericsi házát vesse be a cél érdekében. Ne a közösség házait használja. S hogy a védhetetlen újnáci térnyerést, a világváros kellős közepén az Operaházzal szemben árpádsávos zászlót bontó agyrémet mivel kommunikálja majd a Fidesz?

Egy Alföldi – egy Dörner.

Tetszettek hallani? Így. Hogy a Nemzeti Színház élén a szélsőjobb által támadott, ám tisztségében megtartott Alföldi Róbert hogy kerül ebbe a háborús képbe? Ezt meg lehet érteni talán annak alapján, hogy egy magas pozíciót betöltő közszolga idén nyáron úgy látta a Szegedi Szabadtéri játékok Valahol Európában előadásában az Alföldi által játszott falusi srác, aki kis nyilas lett, egy az egyben Orbán-parafrázis. Az Alföldi köré gerjesztett háborús légkört pontosan tükrözi a megjegyzés.

Dörner kinevezése, ez a köztársasági eszme elleni legújabb támadás pedig valójában politikai üzlet. Húz a Fidesz egy kártyát a Jobbik mellé, hadd csereberélje, játssza majd ki azután a növekvő társadalmi elégedetlenség idején a nyilas eszméknek odadobott nyilvánosságot – és a két szélpártot is egymás ellen.

Most kell ordítani – minden valódi konzervatívnak is. Óra indul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.