Megvan a győztes ócsai pályázat, máris csúszik a lakópark átadása

Virágszirmokba rendezte a bedőlt devizahitelesek leendő otthonait az ócsai szociális negyedre kiírt építészeti ötletpályázat nyertese. Az Archidea K+K Bt. Kós Károlyt idéző fatornyos közösségi épületeket és centrális településszerkezetet álmodott a 234 hektáros területre.

A négymillió forint összdíjazású ötletpályázatot szeptember közepén írta ki a Belügyminisztérium, míg a szűk körű eredményhirdetésre tegnap kerítettek sort a minisztériumban. A tenderre 21 pályamű érkezett, de kettőt bontás nélkül kizártak, mivel beadásuk nem a kiírás szerint történt. Az első három helyezés mellett négy további tervet is megvételre érdemesnek tartott a zsűri, mivel számos hasznos ötletet tartalmaztak a település majdani arculatára, működtetésére és benépesítésére.

Az építészek kezét erősen gúzsba kötötte a kiíró. A 420 lakóház mellett számos egyéb épületnek – köztük óvoda, iskola, szupermarket, posta, körzeti orvosi rendelő, klub-könyvtár és egy templom – is helyet kellett találni. Sőt a 40-80 négyzetméter alapterületű házak darabszámát is előre rögzítették. (A telep lakóházainak ötöde alig negyven négyzetméteres lesz!) A pályázók tájolására készült autonóm falu koncepcióvázlatban még az szerepelt, hogy a bérlakástelep csak eleinte lógna Ócsa köldökzsinórján, később önálló településként élne tovább. Az ökofalu tervet azután több helyen is felülírták az állami, önkormányzati alkuk.

– Kezdetben a lehető legtakarékosabban működtethető, A+ energetikai besorolású házakat terveztünk a telepre, de később módosult a koncepció – ismeri el Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára. – A közpénzből megvaló suló beruházásoknál különösen ügyelnünk kell a költségekre, márpedig a passzívhoz közelítő energiahatékonyságú házak építése aránytalanul sokba kerül. Így a B energetikai besorolású épületek mellett döntöttünk. A magyar épületek többsége egyébként D vagy még annál is rosszabb: E vagy F minősítésű.

A 420 épület megvalósítását célzó közbeszerzési pályázatot a költségvetési források megnyílása után, a jövő év elején hirdetik meg. (A programra 5-6 milliárdot szán a kormány.) A tenderen nem csupán a kivitelezőt választják majd ki, hanem a technológiát és az építészeket is. Egyelőre még nem született döntés arról, hogy miből és hogyan épüljenek fel a házak. De az bizonyos, hogy alapfeltétel lesz az élő-, illetve közmunka nagy arányú felhasználása. Mivel a technológia összefügg a házak építészeti kialakításával, a tervpályázat is ennek a tendernek a része lesz. A bérlőkiválasztás metódusát a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma dolgozza ki az év végéig – mondta el Szaló Péter.

Horváth Tamást, Ócsa alpolgármesterét kissé meglepték a fenti határidők: az eredeti menetrend szerint még az idén kiírták volna a komplex közbeszerzési pályázatot és márciusban átadták volna az első 80 házat. A jövő évi tendereztetéssel legfeljebb júniusban költözhetnek be az első ütem lakói. A késlekedést vélhetőleg az okozza, hogy a projektnek még nincs operatív felelőse.

Ócsa mindenesetre időre teljesít. Már folyik az első ütemhez tartozó száz hektár átminősítése. A Belügyminisztériummal kötött szerződés értelmében ők adják majd ki az építési és használatbavételi engedélyeket is. Az alpolgármester azt reméli, hogy az új negyed házai éppúgy különböznek majd egymástól, mint egy átlag településen. S egyúttal abban is bizakodik, hogy az állam – ígéretéhez híven – magára vállalja Ócsa bölcsödeépítési, illetve óvodabővítési uniós pályázatának önrészét.

Az ötletpályázat nyertese ezt álmodta Ócsára
Az ötletpályázat nyertese ezt álmodta Ócsára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.