Az életet jelenti az Eurotransplant

Küszöbön a nemzetközi megállapodás a szervátültetésről. A kórházi koordinátoroktól függne az életmentés, az idén már nincs pénz rájuk.

Most kezdődik egy európai uniós vizsgálat Koszovóban, hogy tisztázzanak egy rettenetes pletykát. Többek szerint a koszovói háború idején az albán szabadcsapatok szerbeket raboltak el és öltek meg, hogy szerveiket Albánián keresztül áruba bocsássák.

Nagy-Britanniában most azt akarják elérni, hogy a szervdonorok temetésének költségét az állam magára vállalja. A szigetországban csak annak az agyhalottnak a szerveit használják fel az életmentő műtétekhez, aki erről előzőleg beleegyező nyilatkozatot tesz. Nálunk és sok más európai országban eleve feltételezik a hajlandóságot, a tiltást kell előre nyilatkozatba foglalni.

Hosszabb ideje húzódik már Magyarország csatlakozása az Eurotransplant nemzetközi szervezethez. Langer Róbert egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem transzplantációs és sebészeti klinikájának igazgatója tagja annak a csapatnak, amely a belépés feltételeiről és menetrendjéről tárgyalt. A professzor lapunknak elmondta: a csatlakozási szerződés szinte kész van, és szerencsés esetben a közeljövőben alá is írhatják. A belépés két szakaszban történik, és lehetséges, hogy az életveszélyes állapotban lévő magyar betegek már ja nuár tól kaphatnak szerveket az Eurotransplanttól.

Ennek a szervezetnek most Németország, Ausztria, a Benelux államok, valamint Horvátország és Szlovénia a tagja. Mit jelent a csatlakozás a magyar betegek számára? – Egy szóval válaszolok: az életet, mondta Langer professzor. A tagság már a próbaszakaszban azt jelenti, hogy a gyermekek és azok a betegek, akiknél az azonnali átültetés elkerülhetetlen, sokkal nagyobb eséllyel menthetők meg. Aki gombamérgezés miatt szorul májátültetésre, aligha maradna életben, ha csak Magyarországon keresnénk számára donort. Ha egy hetet kellene várnia, aligha éli túl a mérgezést.

A klinikaigazgató abban is bízik, hogy a csatlakozásnak hasonló stimuláló hatása lesz nálunk is a transzplantáció ügyére, mint amilyen Horvátországban és Szlovéniában volt. Horvátországban szinte a nulláról indultak, s sikerült megelőzniük Spanyolországot,most világelsők az egymillió lakosra jutó szervátültetések terén. A társadalom többet tud erről a dologról, és javult a transzplantáció körüli légkör is – mondta lapunknak Langer professzor.

Egy ilyen stimulációra sürgős szükség lenne itthon is. Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint az idén meglehetős elmaradásban vannak a szervátültetések. Október 12-ig 167 vesetranszplantáció volt, tavaly egész évben 265. Májátültetés 36 (egész évben 43), 9 vese-hasnyálmirigy (9), szív 9 (20), tüdőátültetés 35 (33). Mihály Sándor, a szervkoordinációs iroda igazgatója szerint a tavalyi jó eredmények oka, hogy az egészségügyi minisztérium egy évig kilenc kórházban koordinátorokat alkalmazott. Az ő közreműködésükkel egy évre radikálisan megugrott a donációk száma. A finanszírozás az idén megszűnt. Mihály Sándor elmondta, javasolták a koordinátori rendszer újraépítését. Középtávon a transzplantáció – ha lehet ezt a kifejezést használni – „gazdaságos”. Húsz hónap után az egészségbiztosításnak kevesebb pénzébe kerül a veseátültetett beteg, mint a dialízisre szoruló.

Ahhoz, hogy több súlyosan beteg embert mentsenek meg transzplantációval, az kell, hogy többen legyenek a várólistákon – mondja az igazgató. Szívátültetésre pél dául huszonöten várnak, szerinte 85 lenne a reális a hasonló méretű országok adatai alapján. Új tüdőre heten várakoznak, pedig 75-80 beteg lehet, akinek erre lenne szüksége. Mihály Sándor szerint van bizonyos mozgás a várólistákon, különösen a vesebetegek között, mert javult a tájékozottságuk. Ebben nagy szerepük van a betegszervezeteknek, alapítványoknak, amelyek egyrészt a súlyos betegek körében végeznek felvilágosítómunkát, másrészt a társadalmat és az egészségügyet próbálják „transzplantációbarát” irányban befolyásolni.

Megemlékezés

Az életmentő eljárás jelentőségéről vasárnap este, a nemzetközi transzplan tációs napon fáklyás felvonulással emlékeznek meg Budapest belvárosában. Ezt a Transzplantációs Alapítvány a megújult életekért szervezi. Köszönet ez a donoroknak is, akik halálukban sok ember életének megújulásához járultak hozzá.

Az egészségbiztosítónak húsz hónap után kevesebbe kerül egy veseátültetett beteg, mint a dialízisre szoruló
Az egészségbiztosítónak húsz hónap után kevesebbe kerül egy veseátültetett beteg, mint a dialízisre szoruló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.