Kórtermet és üvegházat fűt a hévíz

Most alapozzák a romániai Zsombolyán, a városi kórház mögötti szántóföldön a magyar–román határ menti program keretében finanszírozott melegházat.

Franciaországból érkezik a szerkezet, néhány héten belül elkészül, és jövő tavaszra már zöldséget termelnek a kórház és a helyi szociális otthonok ellátására.

A zsombolyai kórház a mai napig saját szervezetén belül állítja elő az étkeztetéshez szükséges élelmiszert. Évente 55 sertést hizlalnak és vágnak le az intézmény saját hizlaldájában az alkalmazottak. Az önkormányzat földjén termesztett gabonából őrletnek lisztet, saját kertjükből származik a zöldség is. Kaba Gábor polgármester szerint már Romániában sem gyakori ez a fajta önellátás, és ő nem is tudná megmondani, hogy másnak miért nem éri meg fenntartani. Ő csak azt tudja, hogy nekik megéri: a gyógyításra szolgáló pénzt nem kell odaadni az étkeztetésre, olcsóbb néhány embert alkalmazni, mint külső partnertől megvenni az ételt. Az eredmény a gyógyítás színvonalának növekedése: tőlük nem pártolnak el a betegek, mert nem kell saját maguknak gyógyszert, kötszert hozni a kórházba, mint némely más romá niai város kórházában.

A zsombolyai kórházat termálvízzel fűtik. Még a csurgalékvíz is elég meleg ahhoz, hogy felfűtsön egy jókora melegházat, és primőr zöldséget is tudjanak termelni a helyi intézmények konyhái számára. De Kaba Gábor legalább ekkora előnynek tartja, hogy a környékbeli gazdálkodóknak be tudják mutatni, hogy kis területen, korszerű módszerekkel értékes és piacképes termékeket állíthatnak elő. Románia nyugati részén ugyanis nincs hagyománya annak a hajtatásos zöldségtermesztésnek, amely a Dél-Alföldön nagyon elterjedt. Számos helybeli ember szeretne a mezőgazdaságból megélni – nagy területet azonban nem tudnak vásárolni, mert gabonatermesztő nagybirtokok alakultak ki, a föld drága. A térség gazdálkodói már a 2000-es évek elejétől járnak át Mórahalomra, Hódmezővásárhelyre – tanulni.

Romániában ugyanis – dacára a hazainál is lényegesen kisebb vásárlóerőnek – drágább az élelmiszer, mint Magyarországon. Kaba Gábor ezt a kereskedők „kapzsiságának”, illetve a verseny hiá nyának tulajdonítja. Szerinte azért lehet az importzöldség és -gyümölcs olyan drága, mert a romániai termelés egyelőre gyenge, nem jelent konkurenciát az importőröknek. A Csekonics Egyesületet zsombolyai gazdálkodók alakították néhány éve, és többek között magyarországi tanácsadók instrukciói alapján 5 hektáros mintakertet alakítottak ki különböző gyümölcsfákból. Az önkormányzat a határ menti együttműködés keretében, uniós támogatással ugyanezt szeretné most megteremteni a termálfűtésű melegház létrehozásával is.

Alapozzák a zsombolyai melegházat
Alapozzák a zsombolyai melegházat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.