Tömegessé vált a rezsitartozás

Családok tucatjainak teszi tönkre az életét, ha egy-egy társasházban valaki notóriusan nem fizet lakbért, rezsit: a szolgáltató előbb-utóbb megelégeli a folytonos tartozást, s nagyobb nyomatékot adva követelésének, lekapcsolja a lépcsőházi világítást, nem viszi el a szemetet, vagy kiköti az áramot egy tízemeletes épületben, s ezzel leáll a lift.

A nemfizetők ellen – már csak a tisztességesen törlesztő lakók érdekében is – egyre több városban igyekeznek fellépni. A pereskedések gyakran évekig húzódnak, a végrehajtás miatt pedig rendszerint többgyerekes családok kerülnek utcára: így olyan köztes megoldások mentén kell „lavírozni”, amely az eddiginél gyorsabban és hatékonyabban oldja meg ezt a gondot, miközben a szociális szempontokat is igyekszik figyelembe venni.

Miskolcon például, ahol az avasi lakótelepre a Fészekrakó programot törvénysértő módon kihasználva százszámra költöztek be rezsit fizetni nem tudó vagy nem is akaró családok, a szolgáltatások korlátozásában látnak kiutat. A hő- és vízellátás szűkítését az utóbbi hónapokban 1285 fogyasztóból több mint háromszáznál kezdeményezték, s ennek hatására közel százan szinte azonnal jelezték: hajlandók részletfizetéssel rendezni a tartozást. Több mint hatvan esetben a szolgáltatók úgynevezett „jegyzői kötelezés” kiadását kérték, ennek alapján, ha szükséges, végrehajtót is igénybe vehetnek az adósság rendezéséhez. A intézkedések tetemes költségét idén ősztől várha tóan az érintett fogyasztókra terhelik. A miskolci ingatlankezelő emellett folytatja a több éve megkezdett kiürítési perek jogerős ítéleteinek végrehajtását: idén a bírói végzések alapján 126 esetben kerülhet sor ilyenre, de konkrétan kitűzött időpontja csak ezek ötödének van. A borsodi megyeszékhelyen több mint ötezer önkormányzati tulajdonú bérlakást tartanak nyilván, esetükben mind a fizetési meghagyások, mind a végrehajtási eljárások száma évről évre növekszik, s a bérleti díjjal tartozók száma immár megközelíti a háromezer főt. Módosult a lakások bérleti támogatása is: akinek a közüzemidíj-tartozása meghaladja a 199 ezer forintot, nem részesülhet lakbértámogatásban.

Pécsett 317 millió forint lakbérrel tartoznak az önkormányzatnak, a város 4300 bérlakásában élő családok közül 2800-nak van tartozása, s ennek nyolcvan százalékát 1200 bérlő halmozta fel. A baranyai városban a helyi távhőszolgáltató, a Pétáv egymilliárd forintnyi tartozást nem tud behajtani, nagyjából 14 ezer fogyasztótól: e tetemes összeg felét önkormányzati bérlakásban élők „jegyzik”. A város „fizetési hajlandóság” alapján többféle segítséget nyújt: a szociálisan rászorulók részére lakásfenntartási támogatást adnak, akiket lehet, bevonnak az adósságkezelési programba, de van, hogy nagyobb bérleményből kisebbe költöztetik a lakókat. Ha valaki nem akar fizetni és nem hajlandó együttműködni, ott az önkormányzat bírósági útra tereli az ügyet, de csak legvégső esetben történik meg a kilakoltatás – ha valaki akármilyen kis összeget is, de folyamatosan fizet, az nem kerülhet ilyen helyzetbe – tudtuk meg a városházán. Pécsett bevezették, hogy a bérlő előbb csak egy rövidebb időre veheti bérbe a lakást: ez a jog először egy évre szól, aztán háromévenként újra meg kell újítani, így, akinél látszik, hogy a fizetési morál és hajlandóság nem megfelelő, ott nem újítják meg a szerződést.

Hódmezővásárhelyen mintegy kilencszáz önkormányzati bérlakás van, ezek bérleti jogát pályázat útján lehet elnyerni, kilencvenöt százalékukat szociális alapon. Az önkormányzat határozott idejű bérleti szerződéseket köt, hat hónapos időtartamra – a meghosszabbítás feltétele annak igazolása, hogy a bérlő semmilyen közüzemi díjjal, illetve lakbérrel nem tartozik. Amennyiben egy bérlő 2 havi lakbérrel marad el, elsőként a családsegítő szolgálat munkatársai keresik fel, hogy segítséget ajánljanak. Felszólítást az önkormányzat három hónapos hátralék esetén küld, s amennyiben a bérlő a megadott határidőre nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, úgy felmondják a szerződést.

A debreceni Cívisház Zrt. legutóbbi összesítése szerint a hajdúsági megyeszékhely mintegy háromezeregyszáz önkormányzati bérlakásában megközelítőleg 140 millió forintra tehető a bérlők lejárt lakbértartozása, míg a távhődíjhátralék összege ezekben a bérleményekben csaknem 46 millió forint. A fizetésre itt is haladékot adnak, részletfizetést biztosítanak, adósságrendezési eljárást ajánlanak fel, s csak a legvégső esetben kerülhet sor kilakoltatásra. Az adósok nyolcvan százaléka az első felszólítások után rendezni szokta a lakbérhátralékát, így – habár a bérlők csaknem fele küzd kisebb-nagyobb adóssággal – idén Debrecenben eddig harmincöt kilakoltatást tűztek ki, s hat esetben kellett ehhez karhatalmi segítséget igénybe venni. A 210 ezer lakost számláló Debrecenben a közüzemi tartozások ebben az évben jelentősen nőttek: a helyi vízmű kintlevősége a tervezettnél mintegy 15 millióval magasabb volt, eddig csaknem elérte a 190 millió forintot. A hőszolgáltató társaság ennél súlyosabb helyzetben van, mert a lakossági tartozás nyár végére elérte a 675 millió forintot.

A kilencezer lelkes Hajdúdorogon a 3200 háztartás mintegy felében okoz nehézséget a közüzemi számlák határidőre való törlesztése. Csige Tamás polgármestert – miként elmondta – a kisvárosban egyre többen állítják meg az utcán, hogy 1500-3000 forintos rendkívüli segélyt igényeljenek az önkormányzattól, de a települési büdzséből nem lehet minden kérést teljesíteni. Hajdúdorogon több mint ötven szociális, valamint piaci alapú önkormányzati bérlakás van, s habár a szociális lakás bére havonta mindössze 3200 forint, több család még így is lakbérhátralékkal küzd. A polgármesteri hivatal többek között úgy segíti a rászorulókat, hogy az elmúlt hetekben elvégzett parkrendezési munkálatok során fölhalmozott fahulladékot ingyen odaadja a legsanyarúbb helyzetben lévőknek tüzelőre, hogy ezzel is csökkenjen a lakók anyagi terhe. A felhalmozódott közüzemi tartozások miatt a kisvárosban több mint egy tucat családnál kikapcsolták az áramot, s voltak olyan lakások, ahol elzárták a vízcsapot, s egy beépített szűkítővel csak minimális vízmennyiséget juttatnak a rendszerbe. A nehéz anyagi helyzetbe került emberek számára gondot okoz az is, hogy ha az áram lekapcsolása után sikerül rendezni a villanyszámlát, akkor az áramszolgáltató 23 ezer forintot kér a hálózat újbóli üzembe helye

3000

MISKOLCON több mint 5000 önkormányzati tulajdonú bérlakást tartanak nyilván, a bérleti díjjal tartozók száma immár megközelíti a 3000 főt.

317 MILLIÓ

PÉCSETT 317 millió forint lakbérrel tartoznak az önkormányzatnak, a város 4300 bérlakásban élő családja közül 2800-nak van tartozása.

Villanyóra-ellenőrzés, a tartozóknak a legtöbb településen fizetési haladékot adnak, részletfizetést biztosítanak, adósságrendezési eljárást ajánlanak, legvégső megoldás a kilakoltatás
Villanyóra-ellenőrzés, a tartozóknak a legtöbb településen fizetési haladékot adnak, részletfizetést biztosítanak, adósságrendezési eljárást ajánlanak, legvégső megoldás a kilakoltatás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.