Nagy fogás kérdőjelekkel

Fegyverszakértők bevonásával vizsgálódik a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a vasárnap Vecsésen egy vámszabad területen lefoglalt hatástalanított fegyverek ügyében.

A hivatalosan meg nem erősített, de nem is cáfolt információk szerint Brad Pitt filmjének forgatásához színházi kellékekként Londonból Magyarországra szállított nyolcládányi gépfegyverről ugyanis kiderült, pillanatok alatt könnyedén visszaélesíthetők. Emiatt a NNI a Terrorelhárítási Központ (TEK) feljelentése alapján visszaélés haditechnikai eszközökkel bűntette miatt nyomozást rendelt el. Gyanúsítottjuk egyelőre nincs, a szállítmány címzettjét, egy magyar férfit tanúként hallgatták ki.

Lőszer- és fegyverrejtegetés gyanújával házkutatást tartott a rendőrség hétfő hajnalban Gajdos Béla lakásán is. Gajdos fegyverszakértő, Brad Pitt stábja kérte fel a produkcióban használandó fegyverekkel kapcsolatos ügyintézésre, ideértve azok biztonságos kezelésének bemutatását is az érintett stábtagoknak. Gajdos az MTI-nek azt mondta: rendőrségi engedéllyel hozták Magyarországra az átalakított fegyvereket. Szerinte azokat a rendőrség élesítette vissza akkor, amikor lefoglalásuk után kicsavarta a csövükből a hatástalanítás céljából beszerelt szűkítőket, amelyek megakadályozták a fegyverek rendeltetésszerű használatát. Gajdos állítja, a magyar jog szerint egy fegyver akkor hatástalanított, ha abból éles lőszert nem lehet kilőni. Ennek a követelménynek pedig a produkciónak küldött fegyverek a rendőrség közbelépéséig megfeleltek. A TEK vezetői ezt vitatják, szerintük ezek a fegyverek legálisan nem indulhattak volna el Londonból, ezért értesítették az esetről a Scotland Yardot.

Amúgy Gajdosék is felkértek egy igazságügyi szakértőt, hogy vizsgálja meg a Londonból Magyarországra hozott fegyvereket, megfelelnek-e az itteni előírásoknak. Azonban az ő szakértőjüknek már nem volt lehetősége elvégezni a szükséges vizsgálatokat, mivel a rendőrség az összes gépfegyvert lefoglalta.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatóján mondta el, hogy a fegyvereket egy magánrepülő szállította Londonból a Liszt Ferenc repülőtérre. Néhány órára egy ottani raktárban helyezték el a szállítmányt, majd – mint Hajdu fogalmazott – váratlanul megjelent egy kisteher autó, és átszállította a ládákat egy vecsési vámszabad területre. A TEK már tudott a szállítmány érkezéséről. Hogy kitől értesült róla, és akitől az információ származott, milyen okból vagy megfontolásból ajánlotta a magyar terrorelhárítás figyelmébe a szállítmányt, titok. De arra sincs magyarázat, hogy az éjszaka kellős közepén miért szállították át a fegyvereket egy vámszabad területre?

A TEK vezetői október 23-a közelségével magyarázták a fegyverek lefoglalását. Nem akarták megkockáztatni, hogy 85 – percek alatt visszaélesíthető katonai fegyver – esetleg eltűnjön. Szakértők szerint érdemes lett volna a titkosszolgálat figyelőinek szemmel tartani a szállítmányt, legalább kiderült volna, hogy – ha nem Brad Pitt produkciójának, akkor – kinek szánták valójában azokat. Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese lapunknak azt mondta: információik szerint a fegyvereket Magyarországra szánták. Kérdés: kinek? Ha nem a filmeseknek, akkor kinek és mi célból van szüksége Magyarországon tíz orosz mesterlövészpuskára, két géppuskára, egy halom pisztolyra és gránátvetőkkel is felszerelt Kalasnyikovokra?

A lefoglalt fegyverek pillanatok alatt könnyedén visszaélesíthetők
A lefoglalt fegyverek pillanatok alatt könnyedén visszaélesíthetők
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.