„Legyen békés az elválás”

– A belső konfliktusok elhúzódása a Fideszt segíti – nyilatkozta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a Hvg.hu hírportálnak adott interjújában.

Nyilvánvalóan Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíció Platformjára utalva azt mondta: „Az elmúlt napok blogés Facebook-bejegyzéseit nézve úgy látom, eldöntötték, hogy elhagyják a pártot. Ha menni akarnak, menjenek, mert minden egyes hét veszteség, nyűglődés mindkét fél számára. Én egyben vagyok érdekelt: legyen békés az elválás. Ne térdig vérben gázolva menjenek, ne egymást gyalázva történjen meg a távozás. Mert az Orbán-rendszerrel szembeni küzdelemben számítanunk kell egymásra (…)Ha nem tudnak azMSZP-vel tovább együttmenni, akkor hát nézzük meg, ki mekkora támogatást tud gyűjteni külön-külön” – fogalmazott Mesterházy.

Azzal kapcsolatban, hogy a párt idősebb politikusai állítólag elégedetlenek a pártelnöki teljesítményével,Mesterházy leszögezte: azMSZP-nek még nem volt olyan elnöke, akit ne próbáltak volna valakik fúrni egy idő után. „Ha valakinek van kritikai észrevétele, az álljon elém, és mondja el a véleményét, mert az építő kritikát szívesen veszem, de név nélkül ne üzengessen a sajtón keresztül. Ez egy nagyon rossz hagyomány, erről a párt sikeressége érdekében le kell szokni (…) Jövőre lesz tisztújító kongresszus, ahol a küldöttek véleményt mondanak a teljesítményemről. Mindenkinek, akinek ambíciója van, ott megmérettetheti magát. Én is ezt fogom tenni!” – fogalmazott.

Ma kora délután üléseznek azMSZP platformjai a párt Jókai utcai székházában, hogymegvitassák a lehetséges forgatókönyveket – tudta meg a Népszabadság. Az úgynevezett „platformkonferenciára” nem először kerül sor, korábban már tartottak hasonló tanácskozást; akkor isHiller István kezdeményezésére. A volt oktatási miniszter lapunknak nyilatkozva elmondta: az áprilisban szervezett platformkonferenciának a visszajelzései pozitívak voltak, vagyis ez a tanácskozási forma eredményesnek mutatkozik.

Jelenleg hét működő platform van az MSZP-ben: a Baloldali Tömörülés (Kiss Péter), Demokratikus Koalíció (Gyurcsány Ferenc), Társulás a Szociáldemokrata Értékekért (Hiller István), Harmadik Hullám (Mesterházy Attila), Szocialista (Baja Ferenc), Észszerűség és Felelősség (Kertész Krisztián) és a Népi Platform (Fekete Zoltán). Ehhez tartozik, hogy korábban a platformok – Gyurcsányék kihagyásával – egy közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben az orbáni rendszer leváltását tűzték ki célul, egyben kikötve: egymás véleményét tiszteletben tartják, de a kisebbségben maradtak elfogadják a többségi álláspontot.

Hiller azt várja az egyeztetéstől, hogy az együttműködés lehetséges formáit sikerül kialakítani és véglegesíteni azt az álláspontot, amelyet majd a platformok a novemberi kongresszuson képviselni fognak. Az bizonyosan várható, hogy nemcsak az alapszabályi kérdésekről, hanem a Gyurcsány-szárny esetleges kiválásáról és a pártelit pénteki titkos találkozójáról is tárgyalnak.

„Ha menni akarnak, menjenek”
„Ha menni akarnak, menjenek”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.