Titkos pénteki kör

Titkos tanácskozáson gyűltek össze az MSZP meghatározó személyiségei múlt pénteken egy korábbi kormánytag Pest megyei ingatlanában, hogy a párt jövőjéről és a Gyurcsány-platform kiválása utáni időszak megoldási lehetőségeiről beszéljenek – értesült a Népszabadság. Lapunk úgy tudja, hogy az egyeztetést Lendvai Ildikó, Kiss Péter és Hiller István szervezték, a közel harmincfős társaságban volt még többek között Szekeres Imre, Baja Ferenc, Katona Tamás és több megyei elnök: például Harangozó Tamás, Iváncsik Imre, Varga Zoltán vagy Boldvai László. A pártelnök Mesterházy Attilát nem hívták meg a tanácskozásra, de úgy tudjuk, értesítették róla. Őt Velez Árpád kabinetfőnök képviselte a társaságban. Megbízható forrásaink arról számoltak be, hogy a titkos összejövetel célja egy szövetség kialakítása volt a jelenlegi pártelnök mellett/mögött annak érdekében, hogy a Gyurcsány-platform esetleges kiválása utáni időszakban is bizonyosan fennálló és megmaradó problémákra mielőbbi megoldások szülessenek. „Veled vagyunk, de csak ha hagyod!” –így foglalta össze lapunknak a tanácskozás célját és eredményét az egyik résztvevő. A szövetség ugyanis egyfajta irányítói grémium lenne, egy belső áramlatokat összefogó együttműködés, amely egyelőre a jelenlegi pártelnök mögött sorakozik fel.

A „pénteki kör” egyeztetéséről írásos feljegyzés is született. Ebben többek között megállapítják, hogy az MSZP válaszút előtt áll. „Még van esély arra, hogy megteremtsük az új magyar baloldalt, de arra is, hogy az MSZP elveszítse jelentőségét és képességét a szövetségkötésre. Ahhoz, hogy az első utat járjuk, a párton belül olyan mozgalomra, szövetségre van szükség, amely nem a hatalmi-személyi viszonyok átrendezésére összpontosít, hanem arra, hogy az MSZP-ben az új magyar baloldal gondolati és szervezeti kereteit építse ki” – olvasható a lapunk birtokában lévő összefoglaló dokumentumban. A „kör” kimondta, hogy új MSZP-re van szükség, de nem egy másik pártra. Ennek érdekében több fontos feladat tisztázását várják a novemberi kongresszustól és azt megelőzően a vonatkozó pártközösségektől is.

Ez utóbbiak között szerepel például az MSZP kormányzati és ellenzéki teljesítményének egyértelmű értékelése, a válságkezelés baloldali modelljének felvállalása, a kudarcokért való felelősségvállalás. A szövetség kívánja azt is, hogy az MSZP állást foglaljon Európa legaktuálisabb vitáiban, és erősítse meg értékvállalását az Európai Uniót és annak jövőjét illetően. Végleges döntés meghozatalát szorgalmazzák a követni kívánt pártmodellt illetően is, amely viszont semmiképpen sem lehet a Fidesz struktúrájának leképezése.

Egyértelműen a Gyurcsány-platformmal való csatározásra utalva a dokumentum azt írja: „Ma az MSZP előtti kihívás nagyobb, mint amit személyi kérdésként kezelve lehet megoldani. (…) Problémáink nem oldódnak meg, az ország számára is fontos teljesítményünk nem javul személyi változásokkal, más hatalmi elrendeződéssel, kilépéssel vagy formális együtt maradással. Ma minden MSZP-n belüli vita és változás csak azt szolgálhatja, hogy a sértett és jogfosztott társadalmi csoportok számára a párt újra alkalmas megoldásokat kínáljon. Ez a feladat túlmutat az egyes platformok, pártközösségek, politikai csoportok határain. A párt egészét átfogó, az új MSZP megteremtésére alkalmas mozgalomra van szükség. Úgy tudjuk, az írásos összefoglalót Mesterházy Attila pártelnök is megkapta.

Tavaly ősszel Lendvai Ildikó és Kiss Péter a volt miniszterelnökkel. Múlt pénteken már nélküle tárgyaltak arról, hogy mi lesz, ha kiválik az MSZP-ből a Gyurcsány-platform
Tavaly ősszel Lendvai Ildikó és Kiss Péter a volt miniszterelnökkel. Múlt pénteken már nélküle tárgyaltak arról, hogy mi lesz, ha kiválik az MSZP-ből a Gyurcsány-platform
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.