Törvénysértően államosít a kormány

A megyei elnökök törvénysértően, testületi felhatalmazás nélkül írták alá a szerződést a kormánnyal, amelyben lemondanak a megyék feladatainak és vagyonának döntő részéről.

Ellentétes az önkormányzati törvénnyel a kormány és a megyei közgyűlési elnökök által szeptember 30-án aláírt megállapodás, amely arról szól, hogy az állam átveszi a megyei intézmények működtetését, ezeknek az intézményeknek az adósságát és a működéssel összefüggő vagyonát.

A megyei elnökök testületi felhatalmazás nélkül alá sem írhattak volna olyan szerződést, amelyben lemondanak a megyék feladatainak és vagyonának döntő részéről, gyakorlatilag kiürítik a saját intézményüket. Borítékolható, hogy a fideszes többségű testületek utólag jóváhagyják a megállapodásban foglaltakat, a kormány által kezdeményezett szerződés így a jogállamiság és a demokrácia megcsúfolása – állítják megyei önkormányzati vezetők.

Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) főtitkára lapunknak azt mondta: önkényes és törvénysértő a sorrend, ahogyan a kormány az önkormányzati rendszer törvényi módosítása előtt magához vonja a teljes megyei intézményrendszert és a működtetéséhez szükséges ingó és ingatlan vagyont. A hatályos önkormányzati törvény egyedül a megyék esetében határozza meg viszonylag pontosan a szubszidiaritás – azon a szinten hozzanak döntést valamiről, ahol annak hatásait érzékelik – szabályait. Ezt veszi semmibe a megállapodás.

– A közgyűlési elnökök a saját pozíciójuk megőrzése érdekében eladták a megyei intézményrendszert egy tál lencséért – kommentálta a történteket Gyenesei István egykori önkormányzati miniszter. Gyenesei felhívta a figyelmet arra, hogy a megyék vagyona – amelynek része a megyeháza és közintézmények sora – több száz év alatt halmozódott fel, nem kis részben a helyi polgárok hozzájárulása révén. Ezek a javak őket illetik, de most az állam egyetlen tollvonással elveszi tőlük. Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere szerint az a Fidesz államosítjamost a teljesmegyerendszert, amely négy éven át hisztériázott, hogy az előző kormány veszélyezteti az ezeréves Szent István-i örökséget.

A vagyonátadás ügyében temérdek a tisztázandó kérdés. A szentesi önkormányzat például úgy adta át négy középiskolájának működtetését a Csongrád Megyei Közgyűlésnek, hogy az intézmények vagyonát megtartotta. Így nem a megyei, hanem a települési vagyont veszi el az állam. A négy középiskola közül háromnak az energiaracionalizálását Szentes városa fedezte – a fejlesztési hitelt nem a megye, hanem a kisváros vette fel és törleszti. Szirbik Imre, Szentes polgármestere az államosításról szóló döntés után azonnal levelet írt a megyei közgyűlés elnökének és a megyei kormányhivatal vezetőjének, hogy a városát is vonják be az egyeztetésbe, de a címzettek nem tartották ezt szükségesnek.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés 19 intézménye közül a legnagyobb a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, amelynek az adósságállománya mintegy hárommilliárd forint. Ha az állam ettől a tehertől megszabadítja a kórházat, akkor van értelme a tulajdonosváltozásnak, mondják ottani képviselők. Valószínűnek tartják azonban, hogy ennek fejében a tulajdonos által korábban szépen rendbe hozott részben műemlék épületeket is elviszi az állam, amelyek a kórházi tevékenységek épületi koncentrációja miatt szabadon maradtak. Kecskeméten pedig épp most fejeződik be a kórház sokmilliárdos felújítása – vajon kap ezért kárpótlást bárki is?

Az államosítás előkészítésében Heves megye tart a legelőbbre, mivel ellenük már májusban csődeljárás indult. Ennek keretében számos olyan feladatot elvégeztek, amihez másutt még hozzá sem kezdtek, és augusztus 1-jétől már a Magyar Államkincstárnál vezetik a számlájukat.

A kormány és a megyei elnökök által kötött megállapodás úgy rendelkezik, hogy az állam által átvett intézmények dolgozóinak munkaviszonyát a fenntartói jogutódlás nem érinti.

Más megfogalmazásban ez úgy hangzik, hogy már mindenhonnan mindenkit elbocsátottak, akit a feladat ellátásának veszélyeztetése nélkül lehetett. A megyei önkormányzatnál az intézményeket felügyelő köztisztviselők amegyei intézményfenntartó központ állományába kerülnek, olyanformán, ahogy az elbocsátási hullám előtt a köztévések. Elbocsátásról nem esik szó, de Szirbik Imre szentesi polgármester szerint a racionalizálás szükségszerűen együtt jár a létszámleépítéssel.

A megállapodás teljes szövege >>>

Kecskeméten hamarosan befejezik a többmilliárdos kórházfelújítást. Az állam modern létesítményt kap, de ki fizeti a számlát?
Kecskeméten hamarosan befejezik a többmilliárdos kórházfelújítást. Az állam modern létesítményt kap, de ki fizeti a számlát?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.