Újabb 500 embert küldenek el a közmédiából

Újabb ötszáz dolgozó csoportos elbocsátását jelentik be a közeljövőben a médiaszolgáltatási alapnál – értesült a Népszabadság. A Médiaszolgáltatást támogató és Vagyonkezelő Alap üzleti terve 2011-re ezer fő kirúgásával, ebből fakadóan pedig 2012-re összességében 7 milliárd forintos bérmegtakarítással számol. A nyár eleji csoportos leépítés az eredeti tervek szerint közel hatszáz főt érintett volna, de végül a 3200 dolgozó közül csaknem 420 aktív munkavállalótól váltak meg és közel nyolcvanat küldtek nyugdíjba, így eddig az idei elbocsátási terv felét teljesítették.

Le kell tenni a mikrofont
Le kell tenni a mikrofont

Lapunk úgy tudja, a médiaszolgáltatási alap már fellebbezett a munkaügyi bíróság határozata ellen, amely a szakszervezetek keresete alapján első fokon jogellenesnek mondta ki a közmédiában történt nyári elbocsátásokat. A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete azért fordult a bírósághoz, mert megítélése szerint az alap a jogszabályba ütközően hajtotta végre a leépítést, a bíróság pedig az első tárgyalási napon helyt adott a szakszervezet kifogásának, mert a médiaszolgáltatási alap nem nyújtott be semmiféle ellenkérelmet, ráadásul a jogászai meg sem jelentek a bíróságon. Az alap vezetése szerint a leépítés visszafordíthatatlan, mert a bírósági végzés sem mondta ki, hogy vissza kellene állítani az eredeti állapotokat.

A médiaszolgáltatási alap főszerkesztői, úgy tudjuk, már kezdik összeállítani az újabb elbocsátási listákat. Egyes információk szerint a második körben már inkább az adminisztrációs területekről küldik el az embereket, nem úgy, mint az elsőben, ahol a kirúgottak többsége a műsorkészítők közül került ki. Nyáron hozzávetőleg a kirúgottak 60 százaléka volt műsorkészítő, 40 százaléka pedig adminisztratív dolgozó, a tervek szerint ez most fordítva lesz.

A 2012-re tervezett hétmilliárdos bérmegtakarítással együtt az alap gazdálkodása igencsak feszített. A jövő évi költségvetésben ugyan jelentősen emelik – a 2011-es 58,5 milliárdról 64,8 milliárdra – az alap idei állami támogatását, de ebből kell rendeznie a közszolgálati médiumoktól megörökölt húszmilliárdos adósság egy jelentős részét és a Kunigunda utcai székház vásárlására felveendő hitel törlesztését is. Az alap a Magyar Rádiótól kétmilliárd forintos bankbetétet kapott, a Duna TV-től viszont egymilliárd forint feletti, az MTV-től pedig a tavalyi radikális költségvetési elvonás miatt több mint tizenötmilliárdos adósságot vett át.

Lapunk úgy tudja, az alap 2012-ben nem képes visszafizetni a teljes adósságát, ez várhatóan még a 2013–2014-es évekre is áthúzódik. A Kunigunda utcai központi gyártóbázist pedig hozzávetőleg 36 milliárd forintért vásárolja meg, erre az összegre azonban hitelt vesz fel, de ez a konstrukció az államnak még mindig jobban megéri, mint a korábbi szerződés, ami alapján az MTV 22+18 évig havonta közel egymillió euróért bérelte volna az épületet. A bérleti és üzemeltetési díj összege a 40 év végére elérhette volna a 130 milliárd forintot. Információink szerint nem kizárt, hogy a gyártóbázis megvásárlásához szükséges hitel egy részét a Duna TV Mészáros utcai, nagy értékű székházának eladásából fedezik, mert a Duna TV összes munkatársa és technikai eszköze átköltözik a Kunigunda utcába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.