Kövér rendre alulmarad, miközben Semjén menetel

Szinte bármi mellett áll ki mostanában Kövér László, a kormánypártokon belüli alkuk során rendre alulmarad. Most a határon túliak választójogával kapcsolatban. Nem úgy Semjén Zsolt, aki rendületlenül menetel előre nemzetpolitikai fronton.

– Közelebb áll a szívemhez az a megoldás, amely szerint a határainkon kívül élő magyar állampolgárok egyéni képviselőket küldhetnének a magyar Országgyűlésbe – mondta Kövér László néhány hete Szentendrén. A fórumon a Magyar Nemzet tudósítása szerint a házelnök – aki a miniszterelnök felkérésére Áder János EP-képviselővel koordinálja a választójogi reform kidolgozását – arra is kitért, hogy az országos listával szemben esetükben az egyéniben induló képviselők független jelöltek lennének.

„Levittük 200 főre a parlament létszámát, így a honatyák cirka felét egyéni választókerületben választják meg, másik felük pedig listáról kerül a parlamentbe. Személyes álláspontom szerint egy egyéni választókerületben – Esztergomban, Kaposváron vagy Siófokon például – az szavaz, aki ott él, akinek van lakcímkártyája. Egy sepsiszentgyörgyi lakos nyilván nem voksolhat Kaposváron. A listás szavazás tekintetében viszont nem indokolt a megyei és a kompenzációs lista fenntartása, hanem úgy, ahogy az uniós választásokon, egy pártlista van, és ugyanerre a listára lehet szavazni Kaposváron, Sepsiszentgyörgyön, Sydney-ben. Így a határon túli magyaroknak is megvan a szavazati joguk, mert nincs A és B kategóriájú magyar állampolgár, egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság van” – ezt pedig Semjén Zsolt mondta egy interjúban. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hétfő este Szabadkán egyértelművé tette, hogy listás szavazás lesz a határon túliak esetében, amikor úgy fogalmazott, hogy nem lesz kétféle magyar állampolgárság. Ezért ugyanarra a pártlistára lehet szavazni, az uniós választáshoz hasonlóan.

Végleges, és hivatalos döntés még nincs az új választójogi rendszerről. De az már biztosan eldőlt, hogy a határon túliak számára listás szavazást biztosít az új szabályozás. Ezt erősítette meg Navracsics Tibor igazságügy-miniszter is, amikor közölte: ismeretei szerint a határon túliak listára szavazhatnak. Más kormánytagok is így tudják.

Ez viszont azt jelenti, hogy Kövér László alulmarad Semjén Zsolttal szemben. A kiszivárgott hírek szerint szeptember elején a Fidesz–KDNP hajdúszoboszlói frakcióülésén a házelnök a kétfordulós választás felé hajlott, viszont végül az Orbán Viktor, Navracsics Tibor és Lázár János által is preferált, egyfordulós szisztéma győzött.

„Semjén Zsolt rendületlenül menetel előre nemzetpolitikai fronton, hiszen szinte minden lényeges kérdésben a KDNP-álláspont érvényesül”, mondja erre egy kereszténydemokrata politikus, emlékeztetve: a kormányalakításkor például Martonyi János külügyminiszter még azon a véleményen volt, hogy bár az állampolgársági törvény módosításával törlik azt a kitételt, amely a határon túli magyarok esetében magyarországi letelepedéshez köti az állampolgárság megadását, a szavazati jog esetében maradnának az eddigi szabályok, vagyis a jövőben is csak az voksolhat Magyarországon, akinek van magyarországi tartózkodási helye. Most mégis úgy lesz, ahogy a KDNP-elnök akkor megfogalmazta: „egy magyar nemzet van egy állampolgársággal, és mindenkinek meglesz a szavazati joga”.

Kövér László emlékfát ültetett tegnap Felsőzsolcán
Kövér László emlékfát ültetett tegnap Felsőzsolcán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.