Lázár lehet az új csúcsminiszter

A hírek szerint a Fidesz frakcióvezetője – ha elvállalja a posztot – valamennyi államtitkárt lecserélné. Már csak kinevezésének időpontja kérdéses.

„Orbán Viktor zsebében a stallum Lázár János számára, kérdés, akar-e a frakcióvezető úr humán csúcsminiszter lenni”, mondta tegnap egy kormányközeli forrásunk. A lapunk által megkérdezett kormánytagok tudomása szerint a miniszterelnök január elejére tervezi a kormányátalakítást. A parlamenti folyosón viszont azt lehet hallani: „elképzelhető, hogy a miniszterelnöknek már a közelebbi jövőben szüksége lenne a humán csúcstárca élén Lázár Jánosra, aki hozzá hasonlóan az erő nyelvén beszél”. A gyors váltás annak ellenére is megtörténhet, hogy június elején, az operaházi botrány után Réthelyi Miklós a távozásáról szóló híreket azzal igyekezett cáfolni: „a miniszterelnök azt mondta, végezzem tovább a munkámat”.

Orbán Viktor a kiszivárgott hírek szerint a nyár elején már beszélt a frakcióvezetővel a miniszterségről, mivel a hódmezővásárhelyi polgármestert alkalmasnak tartja a stratégiai fontosságú ágazatok – oktatás, egészségügy, önkormányzatok – rendszerszintű változásának levezénylésére. Lapunk úgy értesült, hogy a frakcióvezető nem titkolta: ha vállalná a humán csúcstárca irányítását, lecserélné „a névtáblákat is”, azaz az államtitkárokat.

„Ez az oktatási és az egészségügyi államtitkárra is vonatkozna”, állítják fideszes források. Így a KDNP-s Hoffmann Rózsának és minden valószínűség szerint Szócska Miklósnak is épp akkor kellene mennie, amikor az általuk felügyelt ágazatokban „végbemegy Magyarország átszervezése”. Hiszen például csak az oktatási fronton az államosítás, illetve a lehetséges visszaszerződés 11 ezer iskolaépület átvételét jelenti, plusz a 152 ezer pedagógus állami alkalmazását.

A politikailag legkényesebb pont Hoffmann Rózsa személye, de a kereszténydemokraták nem generálnának „koalíciós konfliktust”, ha az államtitkárnak távoznia kellene. Ugyanakkor tény, hogy nincs olyan szaktekintélyük tartalékban, akit azonnal a helyére állíthatnának. Viszont a csere a KDNP számára újabb alkuhelyzetet teremtene.

Ami az oktatást illeti: Lázárnak a Hoffmann Rózsát folyamatosan bíráló Pokorni Zoltántól már nem kellene tartania. A miniszterelnök ugyanis a hajdúszoboszlói frakcióülésen hosszas négyszemközti megbeszélést folytatott a volt szakminiszterrel, aki, noha az oktatás államosításával nem ért egyet, a kiszivárgott hírek szerint a rendszer átalakítását a legjobb tudása szerint igyekszik segíteni a jövőben – és marad kerületi polgármester. Van, aki úgy tudja, hogy Orbán Viktor eddig azért tartotta alkalmas államtitkárnak Hoffmannt, mert „irányítható”. Csakhogy, vele ellentétben, Lázár János képes a végrehajtásra is. Az oktatási és önkormányzati törvények parlamenti elfogadása után pedig már ez lesz a feladat.

Szorosra köti
Szorosra köti
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.