Telefonmegvonással a rendőri korrupció ellen?

Szakmailag indokolatlan és emberileg méltánytalan a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) szerint a szeptember 30-án hatályba lépett új szolgálati törvény azon kitétele, amely szerint az egyenruhás rendőrök szolgálatban nem tarthatják maguknál a magán-mobiltelefonjukat. Ez az előírás egyaránt vonatkozik az utcai járőrökre, a fogdaőrökre, a határrendészekre, a személy- és objektumőrökre.

Az FRSZ közleményben tiltakozik a szerintük a tulajdonjog mint alkotmányos alapjog sérelmét okozó intézkedés ellen, és annak felülvizsgálatát kéri Pintér Sándor belügyminisztertől. Emlékeztettek rá, hogy 2005-ben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a vám- és pénzügyőrség országos parancsnokának hasonló tartalmú utasításával kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy a tulajdonjog aránytalan korlátozását jelenti a magán-mobiltelefonok birtoklásának tiltása a szolgálatban, ezért felhívta a VPOP akkori vezetőjét a rendelkezés visszavonására.

A vámőrségnél a korrupció elleni intézkedéssorozat keretében rendelték el, hogy senki nem viheti magával szolgálatba a mobiltelefonját. Több ügyben is felvetődött ugyanis annak gyanúja, hogy korrupt pénzügyőrök privát telefonjaikon értesítették a közelgő ellenőrzésekről az őket lefizető adócsalókat és csempészeket.

A vámőrség akkoriban a vám- és pénzügyőrség munkatársainál szolgálatban, a szolgálati helyen tartható készpénz összegét is korlátozta volna. Ezzel az volt a cél – nyilatkozták akkoriban a VPOP illetékesei –, hogy könnyen és gyorsan kideríthető legyen, ha valaki kenőpénzt fogadott el.

A Belügyminisztérium – miként arra külön is rámutatott a Független Rendőr Szakszervezet – nem adott magyarázatot a szerintük indokolatlan és aránytalan korlátozásra. Márpedig, álláspontjuk szerint, erre az esetre is igaz, hogy alkotmányos jog csak valamely más alkotmányos érdek védelmében korlátozható, akkor is csak törvényben és kizárólag az alkotmányos cél eléréséhez szükséges mértékben és ideig. Ebben az esetben azonban – az indoklás hiányában – sem az alkotmányos indok, sem a cél nem derül ki a jogszabályból – szögezi le közleményében az FRSZ.

A szakszervezet emlékeztet rá, hogy bár a rendőri vezetés a múltban többször is megkísérelte korlátozni a magán-mobiltelefonok használatát, a már hivatkozott ombudsmani állásfoglalásra tekintettel és a józan észre hallgatva eddig ilyen döntést nem hoztak. A szolgálati szabályzatot módosító belügyminiszteri rendelet értelmében viszont szeptember 30. óta már nem léphetnek kapcsolatba szeretteikkel 12 vagy akár 24 órás szolgálati idejük alatt az egyenruhások. Még akkor sem, ha például egyik rokonuk szorulna a rendőrség segítségére.

A szaktárca nem kíván részletekbe menően nyilatkozni az ügyben. Megkeresésünkre azt közölték, hogy a korlátozás alól a közvetlen parancsnokok indokolt esetben kérelemre felmentést adhatnak. Egy nevének mellőzését kérő belügyi tisztviselő ugyanakkor nem utasította vissza – igaz, nem is kommentálta – lapunknak azt a feltételezését, hogy a szolgálati szabályzatba a korrupció kockázata csökkentésének céljával került be az érdekképviselet által kifogásolt korlátozás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.