„A mi bűnünk is, hogy pöffeszkedhetnek”

Csaknem ezer ember várta és támogatta Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt ügyészségi meghallgatása idején hétfőn, a Központi Nyomozó Főügyészség épülete előtt. A szocialista politikus által vezetett Demokratikus Koalíció Platform szervezésében megtartott demonstráción Gyurcsány „mentelmi beszédének” leiratát osztogatták, egy „Nem félünk!” feliratú transzparensen pedig mindenki elhelyezhette az ujjlenyomatát, így „rabosítva” magát. A tömegben számos közéleti és politikai szereplő is megjelent, így például Debreczeni József és Kerék-Bárczy Szabolcs közírók, Czeizel Endre genetikus, Szigetvári Viktor kampánystratéga, és eljött az MSZP-frakció jelentős része, miként a pártelnök Mesterházy Attila is.

Gyurcsányt az édesanyja és testvére, valamint egy plakát várta az ügyészség bejáratánál. Utóbbin Polt Péter legfőbb ügyész volt látható a Fidesz 1993-as választmányi ülésén, ahol épp beszédet mondott Orbán Viktor társaságában. Miután a volt kormányfő Zamecsnik Péter ügyvéd társaságában bement az épületbe, a tömeg zenével (például Oláh Ibolya Magyarország-dalával és az MSZP korábbi kampányindulójával) szórakoztatta magát, továbbá skandálta a „Veled vagyunk, Feri!” és a „Hírtévé, takarodj!” rigmusokat is. Mindeközben az egyik sarki lakás erkélyén a Kossuth téri események idejéről ismert Gonda László egy turulos zászlót és egy „Gyurcsány Ferenc legyen fegyenc!” feliratú transzparenst helyezett el, ami okozott némi feszültséget a főleg idősebb korú támogatók körében.

Gyurcsány nem egészen egy órán át volt a vádhatóság épületében. Amikor kilépett annak ajtaján, a rá váró tömeg tapsviharban tört ki. A volt kormányfő, mielőtt beszédet tartott volna, megcsókolta feleségét, Dobrev Klárát. A kisfurgon platójából ácsolt ad hoc színpadon Gyurcsány azzal kezdte: az élet rendje, hogy a politikusok óvják az elesetteket, de ez most egy pillanatra megfordult és a politikust védték meg az emberek, amit hálásan köszön. Hangsúlyozta, hogy nem sikerült megvédeni a köztársaságot, bár azt hitték korábban, hogy az elkötelezettségük ehhez elegendő lesz. A jobboldal és annak radikális része rátört az országra – tette hozzá Gyurcsány. A volt kormányfő szerint a „mi hibánk, hogy vesztettünk, a mi bűnünk is, hogy pöffeszkedhetnek, akik most pöffeszkednek”. Felszólított: a harcot addig kell folytatni, amíg a demokraták többségben nem lesznek.

Gyurcsány az ügyészségi kihallgatásáról közölte, hogy hivatali visszaéléssel gyanúsították meg, ahogyan az várható is volt. A gyanúsítás ellen panasszal élt, de a „panaszt Polt Péter fogja elbírálni”. Hozzátette, hogy az ügyészeknek elmondta: szerinte megszegték az esküjüket, s nem állnak pártatlanul a jog talaján, ehelyett egy „ocsmány koncepciós” pernek a részesei. Hangsúlyozta, hogy el fog jönni az idő, amikor nem áll mögöttük a védelmező erő és akkor a jog le fog sújtani rájuk. „Szégyelljék magukat!”, tette hozzá Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő ígéretet tett arra, hogy az eljárás minden percében gyanúsítani fogja a vádhatóságot és az ellene eljárókat azzal, hogy eladták a magyar demokrácia alapját, az alkotmányosságot és a jogállamiságot.

Ezt követően Gyurcsány arról beszélt, hogy támogatni, bátorítani és védeni kell azokat, akik nem mernek az utcára menni. „Vádolom a jobboldalt, hogy szívós munkával megtanította az embereket félni (...) De mi nem akarunk kussban lenni!”, fogalmazott a tömeg tapsa közepette. Gyurcsány ugyanakkor azt kérte a támogatóitól, hogy ne gyűlölettel legyenek a jelenlegi kurzussal szemben. Szerinte nem Orbánéknak kell törleszteni, mert adósságuk csak a magyar nemzet felé van, amelyet nem tudtak megvédeni a mostani, „tébolyult hatalomtól”.

Megtagadott vallomás

A Központi Nyomozó Főügyészség „Újabb gyanúsítotti kihallgatásán az úgynevezett sukorói földcsere kapcsán folytatott nyomozásban” című közleményében egyebek között azt írta: Gyurcsány Ferenc indítványára és a törvény kötelező rendelkezése folytán a kihallgatásról egyidejűleg kép- és hangfelvétel is készült. A gyanúsítással szemben a volt miniszterelnök panaszt jelentett be, majd rövid, személyeskedéstől sem mentes nyilatkozatot tett, tagadva a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. Ezt követően kijelentette, hogy kérdésekre nem hajlandó válaszolni, és megtagadta a további vallomástételt. Észrevételt, indítványt nem tett.

Gyurcsány Ferenc és édesanyja
Gyurcsány Ferenc és édesanyja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.