Kétezer felmondó levélnél tartanak a rezidensek

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár még ezen a héten megkeresi a rezidenseket azon javaslataival, amelyekkel javíthat élethelyzetükön.

Az államtitkár kedden tartott sajtótájékoztatót Budapesten, amikor a Magyar Rezidens Szövetség azzal a céllal indult országjáró körútra, hogy az év végéig minél többen helyezzék letétbe felmondólevelüket annak érdekében, hogy a kormányzat tegyen érdemi intézkedéseket az orvosi bérek és a munkakörülmények rendezésére.

Szócska Miklós a rezidensek akciója kapcsán azt mondta, komolyan veszi az elvándorlás problémáját, azt viszont nem tudja elképzelni, hogy egyik napról a másikra háromezren „ugranak” majd át a határokon.

Bár Szócska Miklós azt mondta: ő megtesz mindent, „lelkenként” próbálja menteni a helyzetet, hogy a hazai betegeknek is maradjon elég orvos, de tagadhatatlan, nincs túl sok eszköze. Ajánlata: a rezidenseknek kínált 100 ezer forint adómentes ösztöndíj az első körben meglehetős érdektelenséget váltott ki, alig pályáztak az összegre. Némi finomítás után újra meghirdette a tárca. Az államtitkár szerint ezúttal két hét alatt többen jelentkeztek, mint az előző körben összesen. Ám még ezzel együtt is alig 260 pályázó van a 600 helyre.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint az ösztöndíjrendszer kevés, ahelyett kiszámítható, megélhetést biztosító bérre lenne szükség.

A fiatal érdekvédő, mint azt már többször is jelezte: tiszteli és értékeli az államtitkár erőfeszítéseit, látják azt is, hogy helyzetük radikális változásához többre van szükség. Ezért is kezdeményezték a cseh orvosok tavalyi eredményes akciójának mintájára, hogy letétbe helyezik felmondólevelüket egy veszprémi ügyvédi irodában arra az esetre, ha januárig nem javul jelentősen az orvosok bérezése. A rezidensszövetség elnöke szerint legalább háromezer nyilatkozatra van szükség ahhoz, hogy akciójuk sikeres lehessen. Ha ezt nem érik el, a felmondólevelek januártól nem aktiválódnak, ám meggyőződése, hogy ez a mennyiség összegyűlik.

A most mennyi van kérdésre Papp Magor egyelőre nem akar válaszolni, de lapunk úgy tudja, közelít a kétezerhez a felmondólevelek száma, melyek közt több tucat olyan is van, amelyekben teljes kollektívák jelezték távozási szándékukat. A következő egy, másfél hónapban végigjárják az összes nagy kórházat, hogy konzultáljanak a kollégákkal az egészségügyben kialakult helyzetről, a lehetséges megoldásokról, és egyúttal az akciójukhoz való csatlakozásra buzdítsanak.

Szócska Miklós államtitkár jegyzetelve hallgatja a rezidensek ultimátumát a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai központjában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.