Zöld út az elszakadáshoz

Ötpontos határozatot fogadott el szombati ülésén az MSZP választmánya, amely megnyitja az utat ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc és támogatói kiváljanak a szocialista pártból. A Népszabadság információi szerint mindössze hárman szavaztak a dokumentum ellen, és négyen tartózkodtak a végszavazásnál.

A határozat világossá teszi: az MSZP „első és legfontosabb feladata” az Orbán-kormány leváltása, és ezért minden képviselőjének erre kell összpontosítania. Káros és árt a pártnak minden olyan kezdeményezés, amely eltereli a figyelmet az ország valódi problémáiról. Az MSZP mindig kiáll tagjai és vezetői mellett, de „azzal nem vállalunk közösséget és nem leszünk szolidárisak, aki vét a törvény vagy az általunk elfogadott etikai normák ellen”. „A párt többségi döntései mindenkire kötelezőek, aki annak megvalósulását akadályozza, és a párt megújítására vonatkozó kritikáját nem belső fórumokon fogalmazza meg, nem méltó a Szocialista Párt szolidaritására, anyagi, erkölcsi és infrastrukturális támogatására.

” Ehhez hozzátették, feloszlatható vagy szüneteltethető az a platform és tagozat, amely nem tartja be a vonatkozó határozatokat. Nyilvánva lóan Gyurcsány Ferencnek és a lehetséges szakítóknak szóló üzenet az ötödik pont, amely kimondja: az MSZP vagyona és infrastruktúrája „egy és oszthatatlan”, azaz, ahogyan egy választmányi delegált ironikusan fogalmazott lapunknak: „bármilyen válás esetén a lakás, a kocsi, a gyerek és a kanapé is az asszonyé marad”.

A zárt ajtók mögött megtartott tanácskozáson információink szerint Mesterházy Attila pártelnök felszólalásában hosszan és pontosan dokumentálta, hogy miként változik az MSZP támogatottsága a közvélemény-kutatóknál, amikor saját belső ügyeivel van elfoglalva, és mennyiben „jönnek át” a szocialisták egyéb témákban tett nyilatkozatai akkor, amikor „pártügyekben aktív a Gyurcsány-féle szárny”. Úgy tudjuk, Mesterházy azt kívánta bizonyítani –szemben a volt kormányfő állításával, aki korábban úgy vélte, hogy a pártszavazás körüli vita idején több volt a párt támogatója –, hogy Gyurcsányék pártvitái inkább ártanak, mint segítenek az MSZP-nek.

Az ülésen számos igen kritikus felszólalás is elhangzott Gyurcsány Ferenccel és támogatóival szemben; nem egy az azonnali kizárásukat szorgalmazta. Úgy tudjuk, ezeket a hangokat Mesterházy intette le.

Varju László országgyűlési képviselő, a Demokratikus Platform igazgatója – és képviselője az ülésen, ahol sem Gyurcsány, sem más DKP-vezető nem jelent meg – újságíróknak nyilatkozva ismét leszögezte: platformjuknak nem a párt szétszakítása, hanem megújítása a célja. Varju korábban a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy a november 12-i kongresszusig „nem szabad feltenni a kérdést, hogy ha szakításra kerül sor, ki hová áll”. Mellette a parlamenti frakcióban további öt ember támogatja még nyíltan Gyurcsányt és a platformot: Molnár Csaba, Ficsor Ádám, Vadai Ágnes, Baracskai József és Vitányi Iván. Utóbbi információink szerint nemrég egy testes vitairatot küldött az MSZP országos vezetésének, benne a Lendvai Ildikó vezette munkacsoport által készített ideológiai pártprogram, az úgynevezett „Iránytű” kritikájával.

Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán szombaton megosztotta Gréczy Zsolt (korábbi kommuniká ciós főtanácsadó és ma is Gyurcsány egyik legközvetlenebb munkatársa) írását, amelyben többek között az olvasható: „(...) Elvileg jövő ta vasszal lenne tisztújítás, de a felgyorsult belpolitikai folyamatok azt sugallhatják, hogy a novemberi kongresszuson eldőlhet: a Gyurcsány Ferenc által javasolt »még egy esély« lejár-e” akkor, vagyis az várható, hogy amennyi ben magatartása miatt nem zárják ki a DKP-t idő előtt, úgy a november 12-i kongresszus után bekövetkezhet a szakítás.

A választmányi tanácskozáson egyébként téma voltmég a pártmegreformálására vonatkozó munkacsoporti beszámoló is, így elsőként Molnár Zsolt, a szervezetfejlesztési bizottság javaslatairól adott számot. Munkaanyagukban – amelyről korábban már beszámoltunk – többek között az szerepel, hogy a mindenkori országos elnökségben nem lehet egyharmadnál magasabb a kormánytagok aránya, és az elnök, illetve elnökhelyettes nem lehet egyidejűleg a kabinet tagja. Ezzel együtt egyfajta „mértéktartó összeférhetetlenség” bevezetését is szorgalmazzák, ami összesen két párttisztség betöltését engedélyezi a vezetők számára, de a szélesebb közönség számára is kinyitnák a pártot, és lépcsőzetes párttagságot vezetnének be. Beszámolót tartott még a Harangozó Tamás vezette alapszabályszerkesztő bizottság, a Katona Béla irányította etikai tanácsadó testület és a Tukacs István vezetésével működő pártgazdálkodási reformbizottság is. Utóbbi csoport többek között azt javasolta, hogy vezessék be a tagdíjfizetést dokumentáló egységes rendszert, biztosítsanak lehetőséget az elektronikus befizetésekre, és pontosítsák a méltányossági feltételeket.

Platformok nyilatkozata

A Népszabadság információi szerint ma az MSZP platformjai – vélhetően a Gyurcsány-féle DKP nélkül – közös platformnyilatkozatot fogadnak majd el, várhatóan a szombati, választmányi határozatnak megfelelő tartalommal.

Az MSZP-ben jelenleg hét platform működik, a Gyurcsány Ferenc elnökölte DKP mellett a Kiss Péter jegyezte Baloldali Tömörülés, a Kertész Krisztián-féle Ésszerűség és Felelősség, a Baja Ferenc vezette Szocialista, a Hiller István irányította Szociáldemokrata, a Fekete Zoltán elnökölte Népi Platform és a Mesterházy Attila pártelnök vezette Harmadik Hullám.

Már inkább a kormány bírálatára koncentrálnának
Már inkább a kormány bírálatára koncentrálnának
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.