Kérdezze meg patikusát: gyógyszer 300 forint helyett 128 ezerért

A legnagyobb térítésidíj-csökkenés 61 százalékos, míg a legnagyobb növekedés 207 százalékos a mindennapi (normatív) gyógyszerek október elsején életbe lépő árváltozásai között. A Népszabadság elemzése szerint az általános orvosok által fölírható szerek közül mindössze 430 termék lesz olcsóbb, míg hétszázért biztosan többet kell fizetni, mint korábban.

Drasztikus változásra számíthatnak a súlyos betegek, mert az eddig háromszáz forintos dobozdíjért elérhető mintegy 1400 készítményből körülbelül ötszáznyolcvanért már jóval többet kell fizetniük, mint 300 forint. A közgyógyellátottaknak szűkül a térítésmentesen hozzáférhető szerek palettája. Az eddigi 5501 készítmény helyett a jövőben alig nyolcszázból választ számukra az orvos terápiát.

A változások miatt már a korábban fölírt receptek kiváltása előtt is érdemes tájékozódni az árakról. Az eddig elvben térítésmentesen, a gyakorlatban 300 forintos dobozdíjas szerek árai is okozhatnak meglepetéseket. Az egyik ilyen, extrém átváltozáson a prosztatadaganat egyik orvossága ment keresztül, amelynek dobozáért egy hét múlva háromszáz helyett már több mint 128 ezer forintot (nem sajtóhiba, százhuszonnyolcezer forint) kérhetnek a patikában. De estek ki az említett csoportból az emlőrákra ható készítmények is, az egyik ilyen ára 13 823 forintra változott.

Egy másik, ma még 300 forintos dobozdíjas, a tudathasadásos betegek által használt gyógyszer, hatóanyag-tartalomtól függően, a havi adag 11 235 forinttól akár 43 ezer forintba is kerülhet – mindez az újonnan bevezetett vaklicitnek köszönhető, amely jelentősen leszorítaná az árakat, főleg a generikus piacon.

Az egészségbiztosító által most először alkalmazott módszer – a kormány szándékai szerint – segítheti a Széll Kálmán Terv megvalósítását, amely a következő két évben a jelenlegi 300 milliárdos gyógyszerbüdzsét 180 milliárd forintra csökkentené. A vaklicit keretében a gyártóknak úgy kellett az egyes gyógyszerekre benyújtaniuk az új árakat, hogy nem ismerték konkurenseik tétjeit. Mivel azonban csak a legolcsóbb, illetve az attól öt százalékkal drágább kaphat azonos és kedvező támogatást, jelentősen megtizedelte a kedvező támogatású orvosságokat.

A teljes paletta csaknem tíz százalékát a korábbinál lényegesen olcsóbban adják a cégek a hazai biztosítónak, viszont a többi terméknél „óriási magasságokba is szállhattak” az árak. Az egészségbiztosító hivatalos kommuniká ciója szerint azonban nincs nagy baj, mert valamennyi hatóanyagcsoportban elérhető a korábbi áron vagy akár annál olcsóbb formája is a terápiáknak. Állítják: ha a betegek hajlandóak lesznek a generikumok (vagyis a lejárt szabadalmú, de az eredetivel azonos hatású orvosságok) közül a legolcsóbbat választani, akkor átlagosan negyedével olcsóbban is beszerezhetik orvosságaikat.

A közgyógyellátás keretében gyógyulók szigorúbb szabályokra számíthatnak, és új fogalmat is meg kell tanulniuk. A jövőben a gyógyszerpalettáról csak azokat a készítményeket kaphatják meg, amelyek az úgynevezett preferált ársávba tartoznak. Ez azt jelenti, hogy például a gyomorfekélyre ható terápiák legolcsóbb készítményeinek az árához szabják a támogatás mértékét. Az erről zajló alkuban a gyártóknak megajánlanak egy úgynevezett elvárt árat, amit ha az nem fogadna el, és drágábban kínálja a készítményt, akkor a támogatás összege és a térítési díj közti különbség nő – a gyógyszer drágább lesz.

Ugyanakkor ha az OEP által megajánlott és a forgalmazói ár közötti különbség meghaladja a 30 százalékot, akkor a készítményt törlik a támogatott szerek köréből. Az a termék, amelyet referenciaáron értékesítenek, felkerül a közgyógyellátásra rendelhető szerek listájára. Ez biztos piac a gyártónak, költségcsökkentés a biztosítónak, hiszen ez a kör a garantáltan legolcsóbb termékek közül jut gyógyszerhez.

Eddig ebben a rendszerben a rászorulók havi 6-12 ezer forintos keretük terhére juthatnak terápiához. Bár korábban is elvárás volt, hogy az azonos hatóanyagú medicinák közül a legolcsóbbat kellett figyelembe venni, de a betegnek eddig nem kellett feltétlenül ezt a terméket kiváltania. Ha a drágábbat választotta, és nem volt elegendő közgyógyellátási kerete, a különbséget magának kellett kiegészítenie. Ez a rendszer októbertől megszűnik, a betegek csak azokat a termékeket válthatják majd ki közgyógyellátás terhére, amelyek szerepelnek a listán.

Muszáj lesz az olcsóbb gyógyszert választani
Muszáj lesz az olcsóbb gyógyszert választani FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.