Reformnak álcázva készül államosítani a cafeteria-rendszert a kormány

Kikerül a rendszerből a hidegétel-utalvány és az internetszolgáltatás, de lesz helyette lakbértámogatás. A három francia, étkezési utalványt forgalmazó cég helyett egyetlen állami cég kezébe kerül az élelmiszerutalvány-piac Magyarországon.

Reformnak álcázva államosítani készül a cafeteria-rendszert a kormány – lényegében ezt tartalmazza a lapunk birtokába jutott tervezet. Jövőre kikerül a béren kívüli juttatások rendszeréből a hidegétel-utalvány, vagy havi öt–nyolcezer forintra csökkentve egyetlen állami cégtől megrendelhető utalvány váltja fel. Mindeközben az éves szinten 150 ezer forintig támogatható meleg étkezésért csak a bankkártyához hasonló SZÉP-kártyával lehet majd fizetni. Nem lesz benne a cafeteriakörben az internetszolgáltatás, lesz viszont lakbértámogatás havonta maximum húszezer forint értékben. Felülvizsgálják az egészségpénztári szolgáltatásokat is a rekreációs kerettel bővített SZÉP-kártya miatt. Bármely javaslat mellett döntsenek is, a következmény az lesz, hogy a három francia, étkezési utalványt forgalmazó cég helyett egyetlen állami cég kezébe kerül ez a piac Magyarországon.

Januártól egybeolvadt a hideg- és a melegétel-utalvány rendszere, és nyáron megjelent a SZÉP-kártya, amely az üdülési csekket váltja fel, vagyis teszi elektronikus alapúvá. A két dolog összefügg, ugyanis az immár csak nevében pihenőkártya valójában a cafeteria-rendszer reformjának első eleme. Adu ásza: arra január elsejétől a cafeteria-keretükről rendelkező munkavállalók már nemcsak az üdülési támogatást kérhetik, hanem az étkezési utalványuk összegét is. A nemzetgazdasági miniszter múlt heti bejelentése szerint a szálláshely-szolgáltatásra kedvezményes adózással adható éves keret 225 ezer forint lesz és 75 ezer forint a szabadidős programokra, egészségmegőrzésre, rekreációs szolgáltatások díjára fordítható összeg.

Újdonság, hogy egy év után újra különválik a hideg és a meleg étkezés támogatásának fogalma, sőt formája is. A kormánydöntésre váró munkaanyag szerint ugyanis vagy lesz egy alacsony összegű, havi öt–nyolcezer forintos hidegétel-utalvány, amelyet két-három év után kivezetnének a rendszerből, addig azonban egyetlen állami cég adhatja ki, vagy már január elsejétől megszűnik a hideg étkezés támogatásának adójogi kedvezménye.

A plasztikkártyára utalható meleg étkezési támogatás ellen szól, hogy arra, vagyis annak elfogadására a következő három hónapban nem tudnak felkészülni az összes munkahelyi étkezdében. Jelenleg kétmillió munkavállaló kap étkezési utalványt, az áttérés nehézségeire az előterjesztés is utal. A SZÉP-kártyát a szállásadók ugyan nemcsak terminálon, hanem interneten és telefonközponton keresztül is el tudják fogadni, de a büfékben, menzákon, munkahelyi étkezdékben ennek kivitelezése nehézkes és lassú, ráadásul a sok ezer szükséges terminál beszerzése sem két-három hónap. Mivel ezt, vagyis a meleg étkezés kártyásítását a tervezet mindkét változata tartalmazza, a változtatás ezen része szinte biztosra vehető.

Nem úgy a hidegétel-utalvány sorsa, amiért a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete máris szót emelt. Interneten is közzétett levelük szerint „az étkezés utalványok formájában történő támogatása” sokoldalúbb és egyszerűbb, nem mellesleg rendkívül népszerű. Ha a plasztikkártyára tölthető csak fel a meleg étkezési támogatás, azt csak úgy tartják elfogadhatónak, ha legalább a hidegételutalvány megmarad papír formában. A Nemzetgazdasági Minisztériumban készült munkaanyagban a cafeteria-reform új elemeként feltűnik a lakbértámogatás, aminek összege az igazolt lakbér ötven százaléka lehetne, de havonta legfeljebb húszezer forint. Nincs veszélyben a magánszemélyek iskolai rendszerű képzésének támogatása éves szinten a minimálbér két és félszereséig. Ennek megtartását javasolja az előterjesztés.

A multifunkcionálissá, vagyis klasszikus cafeteria-kártyává formálódó SZÉP-kártya ugyanakkor az egészségpénztári kártyákkal, pontosabban az adómentes egészségpénztári szolgáltatások körével kialakult átfedése miatt máris az utóbbiak szűkítését gerjeszti. A javaslat szerint SZÉP-kártyával lehet majd rekreációs szolgáltatásokért fizetni, az egészségpénztárak viszont kifejezetten és kizárólag az egészségügyi szolgáltatásokra adnának csak fedezetet. A tervezetről várhatóan napokon belül tárgyal a kormány, a birtokunkba jutott anyagon szeptember 30-i határidő olvasható.

Eltűnnek az utalványok
Eltűnnek az utalványok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.