Mesterházy: Nem kötelező a szocialista párt tagjának lenni

Előzetes bejelentésének megfelelően sem Gyurcsány Ferenc, sem frakcióbeli támogatói nem mentek el a parlamenti frakció rendkívüli ülésére, amelyet a volt kormányfő platformja által felvetett mandátumigazolás miatt hívtak össze csütörtökre.

Mint arról lapunk korábban elsőként beszámolt: a Demokratikus Koalíció Platform (DKP) javaslata azt szorgalmazza, hogy a parlamenti képviselőcsoport listás helyet szerzett tagjai (Tóth József és Szanyi Tibor kivételével mindenki) ajánlják fel mandátumukat a jelölőszervezetüknek, hogy eldönthessék: elégedettek-e velük.

A kezdeményezés után Mesterházy Attila rendkívüli frakcióülést hívott össze, a tanácskozáson a DKP tagjai (például Vadai Ágnes, Molnár Csaba, Varju László) nem voltak jelen, de hiányoztak még tucatnyian a teljes létszámból. Információink szerint a Gyurcsány-féle javaslat, illetve a 168 Óra című hetilapban publikált interjújában megfogalmazottak miatt („a mostani garnitúrával nekünk nem sok babér terem”) szerda este komoly indulatok forrtak a képviselők között. A felkavart indulatok a csütörtöki tanácskozás idejére némileg enyhültek, s a nyugalom a frakcióülésen is megmaradt, különösen úgy, hogy a javaslat támogatói és aláírói nem voltak jelen – mondták lapunknak a képviselőcsoport tagjai. Forrásaink arról számoltak be, hogy ellenvetés nélkül minden felszólaló kritikusan és értetlenül állt a Gyurcsány-féle kezdeményezés előtt és szinte mindenki rossz néven vette, hogy a volt kormányfő még arra sem vette a fáradságot, hogy „a szemünkbe mondja, mit akar”. Úgy tudjuk, hogyMesterházy Attila is arról beszélt az ülésen, hogy Gyurcsány hatalmi meccset játszik és mindent ennek rendel alá ahelyett, hogy az ország sorsával törődne.

Az MSZP elnöke az ülést követően újságírók előtt arról beszélt, hogy „nem kötelező a szocialista párt tagjának lenniük azoknak, akiknek ez folyamatos vívódást, vállalhatatlan kompromisszu mot jelent”. Leszögezte, hogy szerinte a DKP a pártból való távozásának forgatókönyvét készíti elő és csak a megfelelő alkalmat keresik a végső lépéshez. A pártelnök szerint Gyurcsányék hezitálása tisztességtelen, mert ha menni akarnak, akkor azt mielőbb meg kellene tenniük.

A frakció végül nem hozott határozatot a mandátumigazolásról szóló felvetésről.Mesterházy ehhez hozzátette: aki vissza akarja adni a mandátumát, bármikor megteheti.

Miután Gyurcsány Ferenc és támogatói nem voltak jelen az ülésen, a volt miniszterelnök a Demokratikus Koalíció Platform honlapján lévő internetes blogjában érvelt a javaslat mellett. Az írás tulajdonképpen azokat az indokokat sorolja fel, amelyeket a szerdai gödöllői fórumon is elmondott. Megjegyezte, hogy a platformot is azért alapították, hogy új pártot hozzanak létre azMSZP-ből. „Egy sor javaslatunk volt a párt karakterének, orientációjának megváltoztatására, voltak sike reink, és sokszor maradtunk kisebbségben. Az általunk kezdeményezett pártszavazás egy dolgot biztosan megmutatott: az aktív tagság túlnyomó része változást kíván” – fogalmazott írásában Gyurcsány, hozzátéve, hogy Mesterházy Attila is „radikális változásokat” szeretne. „Ezt mi üdvözöljük. Akkor legyünk radikálisok, ha ezt kéri az elnök” – hangsúlyozta. Gyurcsány szerint gyökeres változás kell, és a parlamenti frakciót „még a támogatóink sem nagyon kedvelik”.

A voltkormányfőmegismételte, szerintemeg kell adni a jogot a párt tagságának, hogy megyei és országos pártszavazáson mondjon véleményt arról, hogy megerősíti-e a jelenlegi képviselők mandátumát, vagy új embereket akarnak az érvényes listákról a T. Házba küldeni. „Belátjuk, hogy a közvetlen érintetteknek nem könnyű egy ilyen döntést meghozni. De hát mindig mindenki arról beszél, hogy szinte bármit megtenne, hogy leválthassuk a Fideszt. És vajon mindenki adná a mandátumát is, hogy a tagságnak jobban tetsző frakció jöjjön létre? Szerintünk itt az ideje, hogy megmutassuk: készek vagyunk az önfeláldozásra, a kollektív és személyes felelősség együttes vállalására.

Egy ilyen döntés a baloldal morális fordulatát hozhatná el” – véli Gyurcsány Ferenc. Szerinte a frakcióülés összehívása kapkodás, ráadásul a képviselőcsoportnak nincs is semmi dolga ezzel a javaslattal. Úgy véli, hogy a frakciónak nincs joga „a párt alapvető politikájában a párt helyett véleményt alkotni”. Gyurcsány Ferenc megfontoltságra, nyugalomra és érdemi vitára hív az írásában, és „felemelő, közös felajánlásra”. Sorait azzal zárta, hogy szerinte Orbánt csak hideg fejjel lehet és kell legyőzni, ehhez pedig egy jobb párt kell.

A közepes érdeklődés mellett megtartott rendkívüli frakcióülésen nem döntöttek semmiről
A közepes érdeklődés mellett megtartott rendkívüli frakcióülésen nem döntöttek semmiről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.