Központi médiamonitort kap a kormány

Egységesítené a kormányzati médiafigyelést és -elemzést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Álláspontjuk szerint a jelenlegi rendszer „átláthatatlan, találomra működő, amatőr és szétszórt”.

A közbeszerzési pályázat indoklása szerint a kormány jelenleg nem végez egységes módszerű médiafigyelést, a sajtófigyelésekből hiányoznak a kereszthivatkozások és az archívum, a médiatartalmakat nem értékelik, elemzik, a hírek közvéleményt befolyásoló hatásának elemzésére pedig nem található példa a kormányzaton belül. A kormányzati médiamonitor-rendszer célja ezzel szemben a rendszer egységesítése, a médiahatás-vizsgálat meghonosítása, a hatékonyabb kommunikáció elősegítése.

Az új szisztéma szolgáltatásait nemcsak a Miniszterelnökség és a minisztériumok, hanem a kormánybiztosok, a kormányhivatalok és a külképviseletek is igénybe vehetik majd. A pályázat szerint a nyertes cégnek a médiafigyelésen kívül médiaelemzést, médiahatás-elemzést is kell végeznie, amelyhez speciális közvélemény-kutatások szükségesek. A megbízás a tervek szerint 2014 végéig szól majd. Az eredményhirdetés tervezett időpontja a Közbeszerzési Értesítő szerint „november 31. 11 óra” (ez minden bizonnyal elírás, mert november 30 napos – a szerk.).

Adataink szerint jelenleg két nagy cég, a Médianéző Kft. és az Observer végez a kormány számára rendszeres médiafigyelést és elemzést. A Fidesz-közeli Nézőpont Intézet médiafigyelő cége, a Médianéző az Orbán-kormány legnagyobb sajtószemle-beszállítója. A cég és tulajdonosa, Mráz Ágoston Sámuel több szálon is kapcsolódik a Fideszhez, illetve Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez. A Médianéző sorra kapja a kormányzati megrendeléseket, a cég éves állami megrendelése számításaink szerint meghaladja a 15 millió forintot. Sajtószemléjüket olvassa reggelente Orbán Viktor kormányfő, Martonyi János külügy-, Pintér Sándor belügy-, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, és több állami cég, például a MÁV és a Magyar Fejlesztési Bank sajtóosztálya is.

Vannak olyan minisztériumok, például a belügy, amely egyszerre több sajtófigyelő céggel dolgozik. A BM a Médianézőn kívül reggeli sajtóválogatás elkészítésére leszerződött a Tűvarázs Kft.-vel évi 1,2 millióért, a sajtóadatbázis készítésére és monitoringra pedig az Observer Budapest Kft.-vel évi 2,6 millió forintért. Az Observer jelenleg is dolgozik a külügynek, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak is, de a cégnek az előző kormányzati ciklusokban is voltak állandó megrendelései.

A Népszabadság információi szerint a Nézőpont és az Observer várhatóan indul a tenderen, de önmagában egyikük sem tudja teljesíteni a feltételeket, ezért még társakat kell találniuk. A sajtófigyelésen túl ugyanis a médiaelemzéshez és hatásvizsgálatokhoz, az ehhez szükséges közvélemény-kutatások elvégzéséhez speciális tudású szakembereket, szociológusokat, politológusokat kell alkalmazniuk. A Nézőpont Intézet esélyeit növelheti, hogy a cég rendszeresen készít közvélemény-kutatásokat, az ehhez szükséges háttér náluk rendelkezésre áll.

A magyar médiafigyelő-piacon a Nézőponton és az Observeren kívül az Imedia Kft. és a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft. olyan nagyságú és múltú cég, amelyik egy ilyen tenderen, ha egyedül nem is, de konzorciumban képes pályázni. A 2001-ben alakul Imedia referenciái között a nagy magyarországi gyógyszercégek mellett a kormányzati szektor is megtalálható (Egészségügyi Minisztérium, OEP, PSZÁF, APEH, Magyar Energia Hivatal, Országos Atomenergia Hivatal). A Hír-Adás Kft. pedig főként a pénzügyi, a távközlési és az energetikai szektorhoz tartozó magánvállalkozásoknak nyújt szolgáltatást, de korábban voltak kormányzati megrendelései is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.