A bizonyíték sem bizonyít

A kormányváltásban bíztak azok a gabonatermelők, akiknek 800 millió forintja ragadt benn a Gabona-Komplex Kft. csődjében. Nagy mennyiségű gabonát adtak el ennek a cégnek, amely nem fizette ki őket.

Nemcsak az ő pénzük látszik odaveszni, hanem a hitelező bankoké és az adófizetőké is. Korábban is tüntettek már a cégtulajdonos százmilliós szegedi luxusháza előtt, de hiába. Mivel nem történt érdemi változás, augusztus végén újra odaálltak a ház elé a károsult termelők, hogy ismét tiltakozzanak.

Egyikük, Bagi Ádám, táblát emelt a magasba: „Viktor, nem te vagy a király!Magyarországon a bűnözők uralkodnak!” – felirattal. Írtam már tényfeltáró riportot erről az ügyről az olvasó türelmét próbára tevő tömérdek névvel, adattal. A károsultak, amúgy a Fidesz-kormányok által látszólag kedvelt középbirtokos gazdálkodók, abban reménykedtek, hogy hamegalakul és berendezkedik az új kormány, végre komolyan nyomoznak az ő ügyükben is. Jogállamiság ide vagy oda, ők aztán nem bánták volna, ha a politika némileg odacserdít az igazságszolgáltatásnak – de az ő ügyükben még a csalásra kiskaput hagyó közraktározási törvény megváltoztatása sem történt meg.

A Polt Péter vezette ügyészség éppen úgy nem látott az ügyben bűncselekményt,mint elődje, ahová az eredeti feljelentések befutottak, és amelyet még Kovács Tamás irányított. Még a károsultak által eléjük tálalt bizonyítékokra is úgy reagáltak, hogy azok nem bizonyítanak semmit. Elfogadták például azt a védekezést, hogy a Gabona-Komplexnek is tartoznak gazdák, akikhez vetőmagot helyezett ki a cég, de őket nem találják. Holott, háborog Bagi Ádám, ha valaki húsz négyzetméterrel nagyobb területre igényel uniós támogatást, mint amit a műholdas felvétel mutat, azt is megtalálják – mert meg akarják találni. Az is jól beleillik a hatósági tehetetlenkedés sorába, hogy a cégbíróság a felszámolást féléves késéssel rendelte el – az alatt csak az nem ürítette ki a cégét, aki nem akarta.

Az elkeseredett termelők abban is reménykedtek, hogy majd az APEH vagyonosodási vizsgálatot indít, és kideríti, hogy a nagy értékű magáningatlanhoz szükséges pénzt csak úgy szerezhették meg a tulajdonosok, ha kiszedték a pénzt a cégből. Hogy majd azt is kiderítik, miből adtak nagy össze gű tagi kölcsönöket az adóbevallásuk alapján kis jövedelmű emberek pél dául annak az offshore cégnek, amelyet a Gabona-Komplex tönkremenetele mellett felépítettek.

Azok a külföldi bankok, amelyek a legmohóbban emelgették a lakossági devizahitelek kamatát és törlesztőrészletét, és most az Európai Unióval meg az Európai Bírósággal fenyegetik a magyar kormányt a végtörlesztés miatt, a Gabona-Komplex ügyében milliárdos nagyságban fogadtak el a hitel fedezetéül olyan homokföldeket, amelyeket csak az ipari területté való átminősítés értékelt föl valamelyest. Az a bank, amely mástól két és félszeres ingatlanfedezetet követelt, a 4-500 milliósra is csak felpumpált értékű ingatlanra egymilliárd forint hitelt adott.

Gondoltam, futok egy kört, és feltettem írásban néhány kérdést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal regionális főigazgatóságának. Udvarias, de dodonai válaszok érkeztek. Azt már a kérdések leírása előtt tisztáztuk, hogy konkrét ügyekben nem adhatnak felvilágosítást, mert az adótitoknak minősül. Azt tehát nem lehet kérdezni, miért nem indul vagyongyarapodási vizsgálat egy másokat 800 millióval becsapó cég feltűnő jómódban élő tulajdonosai ellen. Vagyongyarapodási vizsgálatok ugyan indulnak, de nincs meghatározva az elvégzendő vizsgálatok száma. (A közszolgálati rádióban elhangzott információ szerint 2010-ben 11 ezer, 2011-ben mindössze 800 ilyen vizsgálat indult az országban.)

Föltettem azt a régi kérdést is a NAV-nak, hogy miért nem ellenőrzik komolyabban a nagybani piacokon gazdát cserélő zöldség- és gyümölcsforgalmat. Miért nem kezdeményezik, hogy változtassák meg a jogszabályokat, és legyen itt is úgy, mint Nyugat-Európában: csak egy-két óráig lehet kereskedni, közben adóellenőr ül a bejáratnál és a kijáratnál egyaránt. Azt a választ kaptam, hogy a NAV rendszeresen ellenőrzi a nagybani piacokat, együttműködik más hatóságokkal, és kezdeményezi adójogszabályok módosítását.

Bagi azt mondja: a hétköznapi gazdasági bűnözés, a nyomozás, az eljárások hatékonysága terén semmi nem változott, ami nem tartozik a politikai ellenfelek elleni igazságszolgáltatási látványpékség feladatai közé. Egyrészt százmilliárdos nagyságban húzzák ki az adót a költségvetésből, másrészt tönkretesznek mindenkit, aki tisztességesen termel és kereskedik.

– Egyre indulatosabbak az emberek, hiszen azt remélték az Orbán-kormánytól, hogy nemcsak korábbi vezető politikusokat vezetnek majd rabszíjon a tévében, hanem a mindennapos gazdasági bűncselekmények elköve tőit is – mondja Bagi Ádám. Hozzáteszi: az a rendőrség, amely az igazság kiderítésében nem serénykedett, a gabonatermelők tüntetésére ezúttal is számos járőrkocsival vonult fel – nehogy a felháborodott károsultak elkapják a cég tulajdonosát, és megcsavarják a fülét, ha tüntetés közben kinézne a kapun, hogy a szemük közé nevethessen.

Nem ezt várta a polgári kormánytól
Nem ezt várta a polgári kormánytól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.