Gyurcsány nem tart a kizárásától

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Charta tegnapi gödöllői fórumán újságírók előtt arról beszélt, hogy „megrázó politikai fordulattal kezdődött el a politikai szezon”, kiderült, hogy a „király meztelen”.

Szerinte már a „szómágia” sem segít; kiderült, hogy Orbánék a „legönzőbb neokonzervatív” politikát folytatják. „Ez olyan magatartás és olyan politika, ami a demokratákat arra készteti, hogy a lehető legszélesebb együttműködésben létrehozzák az Orbánnal szembeni világ koalícióját” – fogalmazott, hozzátéve: a rombolás miniszterelnökének mennie kell.

Molnár Csaba a sajtótájékoztatón megerősítette a Népszabadság online kiadásában korábban megjelenteket, miszerint valóban küldtek egy levelet Mesterházy Attila pártelnöknek, benne több javaslattal. A Demokratikus Koalíció Platformja alelnöke elmondta, többek között azt szorgalmazták, hogy a pártszavazás kérdéseit változtatás nélkül „cikkelyezzék be” az alapszabályba, illetve vizsgálják meg, hogy vannak-e olyan helyi önkormányzati frakciók, ahol „az alkotmányos kereteken túli” együttműködés van a Fidesszel; ezeket ugyanis – az orbáni rendszer ellenzékeként –fel kell számolni. „A harmadik javaslat volt az a kiszivárogtatott tétel, ami a frakciótagokmegerősítéséről szól” –tette hozzá a Nol cikkére utalva Molnár. A politikus később kifejtette: azt javasolják, hogy a listán megválasztott képviselők ajánlják fel mandátumukat az őket jelölő szervezeteknek (megyei listások a megyei szervezeteknek, az országos listás képviselők a kongresszusnak), és ha azok megvonják tőlük a bizalmat, jelöljenek a helyükre új embereket.

„Nem személyi vagy hatalmi küzdelem zajlik” – tette hozzá ezzel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő hangsúlyozta, hogy egy elvet akarnak érvényesíteni. „Másfél évvel az elveszített választás után egyetlen eggyel több támogatónk sincs. Mindeközben a Jobbik beérte az MSZP-t, a Fidesz pedig elvesztett nyolcszázezer szavazót. A mi támogatóink pedig sok kritikát fogalmaznak meg, nagyobb teljesítményt szeretnének. A frakciónak utat kell hát nyitnia, hogy a legközvetlenebb választói, ha úgy akarják, átformálják a frakciót. Fontosabb a baloldal sorsra, a baloldal radikális megújítása, mint a személyes egzisztencia. Erről szól minden 2006 óta, amit mondok.Magasztos, tisztességes, a közös felelősség megmutatását szolgáló indítvány ez” – fogalmazott Gyurcsány.

A volt miniszterelnök a Népszabadság kérdésére, miszerint elmennek-e a csütörtöki frakcióülésre, azt felelte: „nincs rá okunk”. Azzal érvelt, hogy javaslatuk az elnökségnek és a kongresszusnak szól, azzal a képviselőcsoportnak nincs dolga. „Ha az elnökség meghív, elmegyünk. Ha az ezzel foglalkozó előkészítő bizottságok meghívnak, elmegyünk. Az MSZP rendszerében a frakció a törvényhozás munkáját végzi. A pártnak van frakciója és nem a frakciónak pártja” – fogalmazott. Hozzátette, hogy a képviselőcsoportban mandátummal bíró hét DKP-tag már aláírta a kezdeményezést és „elegánsnak” tartaná, ha a többi képviselő is így tenne. Arra a kérdésünkre, hogy az országos és megyei listák további he lyein sem új arcok szerepelnek, így nem tekinthető érdemi megújulásnak ez a megoldás, a volt kormány azt válaszolta: „Nem akarunk előhúzni egy cetlit, hogy mikor újultunk meg és mikor nem. A jogot akarjuk megadni a tagságnak, hogy végiggondolhassa a helyzetet. Más szituációban döntöttek annak idején. Ha mi vagyunk a legjobbak, akkor nincs félnivalónk. Ez bizalmi szavazás: minket választanak és nem mi választunk. Mindazok, akik rendre a tagságra hivatkoznak, nyugodtan kell, hogy vállalják, ha a tagság véleményt mond” –fogalmazott az exkormányfő.

A sajtótájékoztatón Gyurcsány a HírTV kérdésére hozzátette: józanabbnak gondolja a frakciót annál, mintsem, hogy a kezdeményezése miatt kizárják a képviselőcsoportból. „Ez egy helyes, előremutató, önfeláldozó javaslat. Akik tették, azokat nem büntetni kell. Higgadtan végig kell gondolni és beszélni a pártban, majd felelős és okos döntést hozni” – fogalmazott. Ismét hangsúlyozta, hogy új pártot akarnak az MSZP-ből formálni és nem készülnek más szervezet létrehozására.

Szanyi Tibor, az MSZP országos elnökségének tagja szerint egy országgyűlési mandátumról való lemondás nagymértékben személyes döntés kérdése. „Ha bárki úgy gondolja, hogy a továbbiakban nem kíván a jelenlegi szocialista frakcióban politizálni, az előtt nyitva áll a távozás kapuja. Ez persze csak úgy lehet tisztességes, hogy valódi a távozás és a lemondás, s nem csak taktikai kiüléssel szórakoztatja az illető a közvéleményt, amint sajnos arra a jelenlegi ciklusban is volt már példa.

A DKP kiáltványt készített a „Negyedik Köztársaság” érdekében. A 22 pontos dokumentumban egyebek között az olvasható, hogy nyugatos polgári demokráciát kívánnak, szociális piacgazdasággal. Elutasítják a Fidesz „keleties, önkényre épülő, féljogállami” politikai rendszerét, hitet tesznek az Európai Unió mellett, hirdetik a jogbiztonságot, a szakszervezeti együttműködést és a méltányos közteherviselést.

„A király meztelen”
„A király meztelen”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.