Kórházbezárások: átalakítás előtt gyors padlássöprés

A kórházak adósságrendezése helyett a fővárosi kórházak államosításával járó költöztetésre, telephelyek megszüntetésére költené az Egészségügyért Felelős Államtitkárság az E-Alap több mint 40 milliárdos többletét. Terveik szerint csaknem tucatnyi kórházi telephely szűnne meg, köztük az újpesti Károlyi Kórház, amelynek feladatai más közeli ellátókhoz kerülnének.

Az OEP-kasszában augusztus végén a tervezettnél több mint 41 milliárddal kisebb a volt hiány, miután jóval kevesebbet költöttek táppénzre, és lényegesen több pénz folyt be egészségügyi hozzájárulásból és a gyógyszergyári befizetésekből is. Ezt a talált pénzt az egészségügyi államtitkárság a Semmelweis Terv végrehajtására szeretné fordítani – derült ki a lapunk birtokába került kormányzati dokumentumból. A terv szerint legalább tucatnyi kórházi épület ürülhet ki, telephelyek szűnhetnek meg –így a Honvédkórházhoz tartozó verőcei kórház is. A telephely-fölszámolásra ítéltek listáján számos olyan ingatlan is szerepel, amely értékes budai telken található. Ilyen – egyebek között – a Budai Gyermekkórház, a Szent János Kórház és az Országos Korányi Tüdőgyógyintézet területeinek egyes részei. Kiürülne a Daróczi úton lévő Országos Vérellátó Szolgálat, valamint a szomszédságban lévő Ortopédiai Klinika épülete is.

A fővárosban három, éjjel-nappal folyamatosan üzemelő, minden bajra megoldást kínáló centrumot alakítanak ki, ezekhez igazítják az egyéb kórházak illetékességi területeit is. Budán három intézmény állna össze erre a célra: a Semmelweis Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinikája, valamint a Szent János és a Kútvölgyi kórház. Pesten az egyik centrum a Honvédkórház lenne; a másikhoz a Nagyvárad tér környékén lévő kórházak szakmai palettáját költöztetnék össze, amelynek keretében a Semmelweis Egyetem Korányi-projektjét bővítenék.

A dokumentumból egyértelműen kiderül, hogy a főváros és környékének ellátásában a Semmelweis Egyetemé lenne a legnagyobb szerep. Az egészségügyért felelős államtitkárság ismét „felmelegítette” az úgynevezett Semmelweis Egyetem Korányi-projektjét. Ez a program nyolc-tíz évvel ezelőtt született, az Üllői út 78. szám alatti telekre, az egyetem női klinikája mögötti területre új tömböt építtetett volna fel. Idetelepítették volna a központi műtőblokkot, a diagnosztikai és a fontosabb gyógyító szakmákat. Ám az ötlet egyrészt a forráshiányon, másrészt a professzorok „szakterületvédő” akcióján elbukott. A megvalósításhoz ugyanis hat-nyolcmilliárdra lett volna szükség. Most, kissé módosítva, a terv újra életre kelt. A Korányi-projekt részeként fölépítendő új tömbbe költöztetnék az ortopédiai klinikát és a Péterfyhez tartozó, Fiumei úti egykori Országos Baleseti Intézet egy részét, valamint a most még a Szent János Kórházban lévő pulmonológiai klinikát. (Ha ez a költözés megvalósul, akkor a korábbi telephelyek megszűnnének.)

A Honvédkórházban hoznák létre az új Észak-pesti Sürgősségi Központot. Ez egyben azt is jelenté, hogy meglévő épület mellé újabb szárnyat húznának fel: ide költöztetnék a volt MÁV-kórház Podmaniczky utcai részlegeit és a Kecskeméti Repülőkórházat, amelyek telephelyei szintén a megszüntetendők listáján szerepelnek.

A Budai Sürgősségi Centrumot a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi úti klinikájából alakítanák ki, így a Szent János Kórház idegsebészete és traumatológiája beköltözne a Kútvölgyi-toronyba. A Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikába olvasztanák a Korányi Tüdőgyógyintézet mellkassebészeti részlegét, így a Városmajori klinikán lesz lehetőség a szív- és tüdőtranszplantációra. (Tüdőátültetésre most nincs is lehetőség Magyarországon, a rászoruló betegeket Bécsbe viszik.)

E terv részeként összevonnák a Budakeszi úton lévő országos intézeteket, így a Korányiból megmaradt részeket az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel. Az utóbbiba költöztetnék az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) száz ortopédiai és rehabilitációs ágyát is, ahol komplex rehabilitációs-sportegészségügyi-paralimpiai centrum működne a jövőben. A sportolók járóbeteg- és egyéb kórházi ellátását, valamint dopping és élettani laboratóriumi hátterét pedig megkapná a Semmelweis Egyetem.

Az előző kormány által megszüntetett Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (Lipót) utóda a fővárosi Nyírő Gyula kórház területén lenne, de szakmai segítséget nyújtana a működtetésében az Országos Idegtudományi Intézet és a pomázi krónikus elmeosztály is. Az utóbbi feladata lenne fogadni az Igazságügyi Elmemegfigyelő Intézetből elbocsátandó, nem gyógyítható, de már nem fogva tartható betegeket.

Nagy költözés előtt állnak a nagy kórházak (is)
Nagy költözés előtt állnak a nagy kórházak (is)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.