Navracsics: Nehéz időszakot élünk most is

Navracsics Tibor az MTV előtti, öt éve történt eseményekről és politikai felelősségekről.

Hosszú órákon át bolyongott Navracsics Tibor öt évvel ezelőtt az MTV épületében, miközben a tüntetők igyekeztek betörni annak kapuját. Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-i nyilvánosságra kerülésének másnapján vonult át a tömeg a Magyar Televízió Szabadság téri székházához, ekkor a stúdióban többek között Török Gábor politikai elemző, Juhász Ferenc szocialista politikus és a fideszes frakcióvezető várt arra, hogy adásba kerüljön Az Este című vitaműsor aznapi részében. „Hajnalban már meglehetősen határozottan kértük, hogy engedjenek ki minket. A Nádor utcai kijáraton távoztunk, ami akkor meglehetősen csendes volt” – fogalmazott a NolTV-nek nyilatkozva Navracsics Tibor.

A jelenlegi kormányfő-helyettes felidézte, hogy Juhász Ferenc rendre hívogatta a rendőri és politikai vezetőket, de nem járt túl sok sikerrel. Azzal kapcsolatban, hogy félt-e, amikor az ostromlott épületből megpróbáltak kimenekülni, a fideszes politikus azt mondta: „igazán nem, de más volt a helyzetünk (…) én fideszes frakcióvezető voltam, aki élesen megkülönböztethető volt a szocialistákkal szemben, tehát a tét is más volt”. Navracsics Tibor azon felvetésünkre, hogy ha úgy érezte, „más pozícióban van” például a szocialista Juhász Ferenccel szemben, akkor miért nem ment ki a főbejáraton és próbálta meg megbékíteni a felbőszült tömeget, a fideszes kormánytag azt válaszolta: „más lélektani helyzetben voltunk, és bár eszembe jutott, akárhányszor a főbejárat közelében jártunk azon az éjszakán, kiderült, hogy ennek esélye sem lett volna”.

Navracsics Tibor a politikai felelősségre vonatkozó kérdésünkre válaszolva felelevenítette, amikor egy elakadt vízágyúból a bennrekedt rendőröket a tüntetők emelik ki és vezetik át a többi rendfenntartóhoz. Szerinte ez mutatja a legjobban az akkori helyzet abszurditását. „Azt most nem tudom, hogy egyébként az őszödi beszéd összes következménye hogyan porciózható felelősség szempontjából. Önmagában rendkívül feszült politikai helyzet volt, az önkormányzati választás kampányában voltunk amúgy is, már júniusban kiderült, hogy nem tarthatóak azok a számok, amelyekkel a kormány kampányolt és megnyerte a választásokat, ezek mind komponensek abban, hogy ki mennyiben járult hozzá a robbanáshoz.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Tény, hogy ott, akkor ilyen volt a hangulat” – fogalmazott Navracsics. A fideszes politikus később arról beszélt, hogy az őszödi beszéd kapcsán kialakult demonstrációsorozat nem materiális alapokon nyugodott, nem megélhetési kérdések miatt robbant ki, hanem „lelkiismereti vagy morális okok miatt”. Szerinte ezzel is magyarázható, hogy a tüntetések és utcai zavargások nem mentek át fosztogatásba.

Arra a kérdésünkre, hogy előfordulhat-e bármikor hasonló az országban, Navracsics azt válaszolta: most azt mondom, hogy nem; de nyilván 2005. szeptember 18-án sem gondolta volna senki, hogy egy év múlva ez lesz. „A politikában egyik pillanatról a másikra változhat a helyzet. Nehéz időszakot élünk most is. De úgy gondolom, hogy talán ez nem fog megismétlődni” – fogalmazott a NolTV-nek nyilatkozva Navracsics Tibor.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.