'Én is magyar zsidó vagyok!'

A Mazsihisz korábban keményen ellenezte azt a kezdeményezést, amely szerette volna törvényben elismert nemzeti kisebbséggé nyilvánítani a zsidóságot. Feldmájer Péter elnök ugyanakkor arra bátorítja az érintetteket: ha úgy szeretnék, a népszámláláskor nemzetiségiként is vállalják zsidó identitásukat.

Mely nemzetiséghez tartozónak érzi magát? A Mazsihisz eredetileg jobbnak látta volna, ha a vallásra vonatkozó kérdés még önkéntes alapon se szerepel a kérdőíven. A parlament azonban másként döntött, így most már a Mazsihisz is válaszadásra buzdít. „Én is magyar zsidó vagyok!” Ez a szlogenje annak a készülő kampánynak, amelynek tartalmáról a Mazsihisz már megkezdte, és rövidesen befejezi az egyeztetést a többi (vallási és világi) zsidó szervezettel. Bár a hivatalos nemzetiséggé nyilvánítást a Mazsihisz elutasította, abban nem lát kivetnivalót (sőt: támogatja), ha az anonim módon kezelt adatok gyűjtésekor a zsidó kötődésű magyarok felvállalják származásukat. Feldmájer Péter szerint egy demokráciában az a természetes, ha mindenki úgy éli meg a zsidóságát, ahogyan neki tetszik.

Fontos, hogy a becsülhetően százezres magyarországi zsidóságból ne csak a 10-15 százalékot kitevő vallásos réteg jelenjen meg a népszámlálási adatokban – érvel a nemzetiségi besorolás mellett Deák Gábor, a Társaság a Magyarországi Zsidó Kisebbségért egyesület egyik vezetője.

Azok, akik a nemzetiségre vonatkozó kérdéskor szeretnék jelezni zsidó kötődésüket, ezt csak az „egyéb” kategóriában tehetik meg. Elméletileg nem lett volna akadálya annak, hogy a zsidóság tételesen is felkerüljön az ívre, de az előzetes egyeztetések során – mondja Virágh Eszter népszámlálási szóvivő – a Mazsihisz részéről nem merült fel ilyen igény. Így a tizenhárom törvényben elismert nemzeti és etnikai kisebbségen kívül az a négy közösség szerepel nevesítve, amely a KSH becslése szerint a legnépesebb Magyarországon: arab, kínai, orosz és vietnami.

A Sokszínű Magyarország, a kisebbségek közös internetes kampányoldala szerint 20 ezer fő körüli orosz diaszpóra él Magyarországon, és 50-100 ezer között mozog azok száma, akik a nemzetiségük alapján nem feltétlenül oroszok, de orosz az anyanyelvük. A vietnamiak ötezren, az arabok hatezren, a kínaiak 15-20 ezren lehetnek. Virágh Eszter hangsúlyozza: jelentős részben nem magyar állampolgárokról van szó. A népszámláláskor a kérdezőbiztosok mindenkit megkeresnek, aki legalább három hónapja életvitelszerűen Magyarországon él. Kimaradnak viszont a huzamosabb ideje külföldön élő vagy dolgozó magyar állampolgárok.

Feldmájer Péter
Feldmájer Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.