Megyesi Gusztáv: Teréz anya Dorogon

Hajdúdorog 2. számú általános iskolája szeptember elejétől Kalkuttai Teréz anya nevét viseli, és ez igen nagy öröm a település életében.

Már csak azért is, mert a névváltoztatásról döntő testületi ülésen pár percig úgy volt, hogy az iskolavezető javaslatára Zámbó Jimmyről nevezik el az intézményt, aki kiváló példaképe lehetne Hajdúdorog ifjúságának, hiszen a nagymamája ott lakott. Már most jelzem, hogy egyetlen gúnyos mondatot se fogok leírni se Zámbó Jimmyről, se a javaslatról, mert Magyarországon korlátlan véleménynyilvánítási, de főleg névváltoztatási szabadság van, amit kötelességünk tiszteletben tartani.

Felvetődik, persze, hogy miért épp Teréz anyára esett a választás, ám ez is rossz megközelítés.

Teréz anya magától értetődően került szóba, s bár mai tudásunk szerint a nagymamája soha nem lakott Hajdúdorogon, az iskolai munkaközösség vezetője szerint munkássága „az intézmény specifikumához és jellegéhez is közel áll”. Nincs ugyan egyelőre értesülésünk arról, hogy a hajdúdorogi általános iskolában, példának okáért, missziós nővéreket képeznének, viszont Teréz anya egy időben földrajzot tanított Kalkuttában, márpedig földrajzot Hajdúdorogon is tanítanak, igaz, ezzel az erővel Kogutowicz Manó is lehetne a névadó, ő azonban nem vitt véghez csodákat, mint Teréz anya; megjegyzendő, a hajdúdorogi tantestület se nagyon, viszont ők nem is kérik a boldoggá avatásukat.

Ilyen bonyolult tud ez lenni. Hanem az igazi kérdés az volna, hogy miért kellett egyáltalán az iskola nevét megváltoztatni. Ehhez tudni kell, hogy a képviselő-testületi többség fideszes, a polgármester viszont szocialista. Ami hagyján, de ez utóbbi elejtett egy szerencsétlen mondatot az ülésen, miszerint „nem vagyunk névadási kényszerben az iskola kapcsán”, s ezzel azonnal el is dőlt, hogy bármi történik is a nagyvilágban, Hajdúdorog 2. számú általános iskolája márpedig új nevet kap, addig innen senki haza nem megy, nehogy már a kommunisták diktáljanak.

Mindez nem volna fontos, a nemzeti együttműködés keretében már éppen eléggé hozzászokhatott effélékhez az ország. Ám vegyük észre, hogy a hajdúdorogi események már egy szebb, finomabb jövőt vetítenek előre. Ez nem Pest, ahol indokolás nélkül, mondhatni, hatalmi szóval, elefánt módra neveznek át minden létező objektumot, amin tábla van, Hajdúdorogon a józan észre próbálnak hatni.

Dr. Zeleni fideszes képviselő szerint azért van szükség névváltoztatásra, mert „jogosan merülhet fel egy idegenben, hogy ha van 2. számú iskola, akkor elvileg 1. számúnak is lennie kellene”. Márpedig az nincs.

Nem tudjuk, miért nincs, tán lebontották, vagy már eleve elfelejtették felépíteni, s mindjárt a második iskolával kezdték; mindegy is, a mi dolgunk csak az, hogy az új hangra figyeljünk. Mert tényleg: mit lehet erre az érvelésre mondani? Oly őszinte és sallangmentes, mégis magával ragadó, hogy szinte már mi is dr. Zeleni képviselővel valljuk, igen, magunk is jártunk már idegen városokban, és ha megláttunk egy 2. számú iskolát, addig nem nyugodtunk, míg az 1. számút is föl nem leltük; az ember már csak ilyen, a megismerés vágya hajtja előre.

Ez bizony már a jövő, a Szijjártó-éra utáni finomhangolás kora, amikor minden oly végtelenül egyszerűvé válik, s amikor az efféle magyarázatokat már nem is kitalálják a képviselők, hanem eleve bennük van. Ettől függetlenül nem ártana a 2014. számú italboltnak is sürgősen nevet adni,mert az idegenek meg fognak bolondulni a keresgélésben.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Thoma Thomai Dhamo albán szobrász készíti a tiranai Teréz Anya szobor makettjét
Albanian sculptor Thoma Thomai Dhamo works on a model of the 2.5 metre high statue of Mother Teresa in Tirana October 15, 2003. The statue of the Albanian-born nun that will be placed in one of the capital's squares. Mother Teresa will be beatified by Pope John Paul II at a ceremeny in St Peter's Square on October 19. REUTERS/Arben Celi BTK/GB
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.