TASZ: Ezek mondvacsinált okok

A szakszervezeti akciószövetség tegnap kifogást nyújtott be a korábban D-Day néven meghirdetett akciósorozat két rendezvényét tiltó rendőrségi határozatok ellen. A bíróságnak hétfőig döntenie kell.

A Clark Ádám téri ülősztrájkot és a budavári vonulást a közlekedés ellehetetlenítésére, a Kossuth téri nagygyűlést a képviselők zavartalan munkájának súlyos veszélyeztetésére hivatkozással nem engedélyezték. A szervezők a bírósági ítélet ismeretében döntenek majd a folytatásról.

A rendőrség mondvacsinált okokra hivatkozva tiltotta meg a szakszervezeti akciószövetség demonstrációit, és ezzel semmibe veszi a gyülekezés mindenkit megillető jogát – állítja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság. A TASZ egyébként jogi segítséget nyújt a szakszervezeteknek a bírósági eljáráshoz. A jogvédők kifejezetten cinikusnak tartják azt, ahogyan a Parlament előtt tervezett tüntetés betiltását indokolták, hiszen a képviselők szombaton nem dolgoznak.

A két szervezet ugyanakkor rámutat arra: ha munkanap lenne, a demonstrációt jogszerűen akkor sem akadályozhatnák meg, és számos példa akadt már hasonló rendezvényre. Ugyanígy elfogadhatatlannak tartják a budavári rendezvény megtiltását is, hiszen az nem elegendő érv, hogy a tüntetők megnehezítenék a látogatók mozgását. Az embereknek okozott efféle kellemetlenség minden közterületi rendezvény szükségszerű velejárója. A Clark Ádám tér és a Lánchíd lezárásával járó ülősztrájk tiltását viszont nem látják aggályosnak.

Van, amikor a demonstráció nem veszélyezteti a „népképviseleti szerv” működését
Van, amikor a demonstráció nem veszélyezteti a „népképviseleti szerv” működését
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.