Jó áram, rossz áram

Kesznyétenen elszaporodott a terménylopás. Szoboszlai Barna árammal védte terményét. Ebbe egy ember belehalt, egy másik súlyosan megsebesült. Szoboszlai Barnát a bíróság megrovásban részesítette.

A megrovás nem büntetésnek, csupán intézkedésnek minősül, és lényegében semmilyen hátránnyal nem jár. A Btk. szerint megrovásban azt a vádlottat részesítik, akinek a cselekménye nem, vagy csak igen csekély mértékben veszélyes a társadalomra.

Amikor szerte az országban elszaporodtak a romák elleni gyilkosságok, Bódi Gusztáv árammal védte a családját egy esetleges támadástól. Katasztrofális ötlet, de szerencsére nem volt áldozata. Ebben az esetben a halál nem következmény volt, hanem előzmény. Bódi Gusztáv unokahúga volt a gyilkosságsorozat hatodik áldozata. A kislétai. Bódit a múlt héten jogerősen két év, négy esztendőre felfüggesztett börtönre ítélték. Ezzel az utóbbi ítélettel semmi bajom.

Akkor sincs, ha nem sérült meg senki, s ha be is tudom enyhítő körülménynek az elkövető életveszélyérzetét, melynek aligha lehet erősebb oka, mint egy közeli rokon halála. A halállal fenyegető áramos önvédelem elharapózása olyan közveszély, amely ilyen ítéletet indokol. Ölt meg már gyereket is így az áram. A kesznyétei példán felbuzdulva egy (amúgy büntetett előéletű) önvédő csak azért nem ölte meg ártatlan szomszédját, mert az a védőangyalának hála munkakesztyűben nyúlt a kerítéshez...

Ez az ítélet rendben van. De a két ítélet egymás fényében: maga az iszonyat! Lehet, hogy az emberhalálnyi különbségből valamit elvehetnek egyéb tényezők, mert Szoboszlai úr több embernek szólt, Bódi meg nem, az egyik esetben a kerítésen belül volt az áram, a másik esetben meg nem, a Bódi úr még lopta is az áramot, a Szoboszlai úr meg tudta fizetni a rezsit... De hát nem arról van szó, hogy az emberhalálnyi különbség mindettől kevesebbet számított, hanem arról, hogy a semminél is sokkal, de sokkal kevesebbet.

Van egy ítélet, mely tükrözi az önvédő áram társadalmi veszélyességét, és van egy másik, ami arról szól, hogy a társadalomra nézve semmilyen, vagy teljesen jelentéktelen veszélyt jelent az a cselekedett, melynek következtében elveszett egy élet. Az önvédő áram nagyon veszélyes a társadalomra, ha romák gyilkosai ellen kívánnak védekezni vele, de egyáltalán nem az, ha roma uborkatolvajok ellen. Az emberi életnek nincs föltétlen értéke, azt a magyar bíróság nem védi csak úgy általában. Van akié számít, van akié nem.

A márciusi ítélet bátorítja az áram használatát, mert azt üzeni: ilyesmiből emberhalál esetén sem lehet bajod, ha nem te vagy a roma, hanem az áldozat. Még meg is dicsőülsz, mint a kesznyéteni Barna bácsi a médiának abban a részében, mely ugyanazt a hatalmat támogatja, mint a társadalom nagyobbik része. Így kerül a megfelelő mag a megfelelő talajba. A gondatlan emberölők után a gondosan, tervszerűen gyilkolók is ki fogják vívni a nekik járó társadalmi elismerést. Mert ez így logikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.