Uj Péter: Nem ortodox

A hiperokos makroközgazdász a cipőjét nézte, és sűrűn legyintgetett: azt látja, hogy ez a kormány nem becsüli az aprómunkát, hogy nem tud igazán dolgozni ezen vagy azon a problémán, csak a kommunikációs érték számít, a nagy bejelentés, az ötlet, hadüzenet küldése ennek vagy annak, széles gesztusok, fenekestül felforgatni mindent. És amiben nincs benne a meló, az általában nem úgy működik, mint ahogy szeretnék. Akkor lehet kitalálni valami újat, még nagyobbat.

A hiperokos makroközgazdász tényleg szomorúnak tűnt, lemondóan magyarázott még a magánnyugdíjpénzek lenyúlása idején: erősen drukkolt ennek a kormánynak, hitt benne, és most úgy érezte, vége, tényleg nincsen remény. A szocialisták dermesztően alacsony színvonalú nyolcéves ötletparédéja és tehetetlen vergődése után a mindenható politikai akaratosság halmoz butaságot butaságra, nincs kontroll a rendszerben, sőt egyáltalán semmi, ami racionálisnak, alaposnak, kidolgozottnak vagy akár kidolgozhatónak tűnne.

A közgazdász sóhajtott, aztán visszarepült Londonba hiperokoskodni, ott van ilyesmire igény.

Néhány hónappal az én közgazdászom cipőnézős, legyintgetős depressziója után, Chikán Attila, az első Fidesz-kormány gazdasági minisztere, a Közgáz volt rektora, a magyar felsőoktatás egyik legnagyobb tekintélyű professzora morgolódott az Origónak azon, hogy a kormány nem kíváncsi a legfelkészültebb gazdasági szakemberek véleményére sem, illetve, hogy a kormányban „nincs presztízse a szakmai munkának”.

Chikán tankönyvszerűen megvalósíthatatlannak nevezte az aktuális gazdaságpolitikát, valószínűleg neki szólt vissza hétfői parlamenti beszédében a miniszterelnök: „lehet, hogy azt a tankönyvet még nem írták meg”. Megjegyzendő, hogy Orbán Viktor első kormányának eredményeire is hivatkozott ebben a fejtegetésben, mondván, a kritikusok akkor is megvalósíthatatlannak vélték céljait. (Pedig annak a kormánynak nem kritikusa, hanem tagja volt Chikán, itt kissé zavarossá válik a tankönyvezés.)

Úgy tűnik, a kormány vadul ötletel, újabb és újabb kampányokat hirdet, pontosan mint az elődje, számítások, hatástanulmányok vagy hasonlók nem látszanak, mondja Török Gábor elemző a hétfői országmentés után.

Mit lehet tenni? Ül az ember a nagy, nem ortodox izgalmával, és várja, hogy kiderüljön, vajon megérte-e bedönteni a régió pénzügyi rendszerét egy következő választási győzelem reményéért, vagy nem. De tulajdonképpen mindegy is. Csak kitalál addig valaki valami még nagyobbat, még hangzatosabbat, még hihetetlenebbet.

Matolcsy, Demján és Orbán (balról jobbra) figyelik Chikán Attilát. Meg is hallják?
Bernadett Szabó 2010.03.08. Digitális Gazdaságpolitikai Fórum MÜPA Fidesz Orbán Viktor. Chikán Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.