Az uzsora elleni harc drága és korrupt lesz?

Hétfőn a parlamentben az uzsora elleni fellépés szigorításának nevében arról beszélt a miniszterelnök, hogy a készpénzes segélyek visszaszorítása mellett növelnék a természetbeni juttatások arányát. Orbán Viktor javaslata kísértetiesen emlékeztet azokra az időkre, amikor 2008-ban Monok polgármestere kísérletezett hasonló módszerekkel.

A miniszterelnök egyébként megfogadta a Jobbik tanácsát, Z. Kárpát Dániel jobbikos parlamenti képviselő ugyanis nemrégiben „az uzsorás bűnözők kiskirályságának azonnali felszámolására szólította fel a kormányt”. Eredménnyel. Kérdés, hogy a megvalósításra vonatkozó javaslatuk is meghallgatásra talál-e: a Jobbik szociális kártyát akar bevezetni, és húsz százalékra csökkentené a készpénz arányát a szociális juttatásokban.

A készpénzes segélyek csökkentése és a természetbeni juttatások növelésének gondolata nem a Fidesz–KDNP hatalomra jutása után jelent meg a szociálpolitikában. Az előző, szocialista kormányok is támogatták ezt az elképzelést. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt módosították például a szociális törvényt, amely lehetővé tette, hogy a védelembe vett gyerekek után járó családi pótlék fele érkezzen készpénzben, a többi természetben.

Az óvodáztatási támogatás esetében is beépítették a természetbeni juttatás lehetőségét. Jelenleg is rengeteg juttatást ad az állam – és rajta keresztül az önkormányzatok – természetben. Bizonyos esetekben a családi pótlékot, az óvodáztatási támogatást, a lakásfenntartási támogatást és a temetési segélyt.

Kérdés, hogy ez a módszer valóban hatékony fellépést eredményez-e az uzsorások ellen. Krémer Balázs szociológus, a Debreceni Egyetem docense kérdésünkre elmondta: a szakirodalom másodlagos piacnak nevezi azt a jelenséget, amely a természetbeni juttatásokkal összefüggésben keletkezik. Vagyis, a szegénységben élő azért, hogy készpénzhez jusson, eladja a természetbeni juttatását (például lisztet, tésztát, olajat stb.).

A vevő nyomott áron veszi át a terméket feketén, hiszen kihasználja azt, hogy az eladónak sürgősen készpénzre van szüksége. Vagyis az lesz a szociális juttatás kedvezményezettje, aki a fél áron kínált terméket megveszi, s nem pedig az, aki rászorulóként a juttatást kapta.

– A természetbeni juttatásnál az elosztás logisztikája teszi drágábbá a rendszert. Ráadásul igen nagy a korrupció megjelenésének lehetősége –magyarázza Krémer, hozzátéve, az első Orbán-kormány alatt a Fidesz koalíciós partnere, a kisgazdapárt is azt akarta, hogy legyen nagyobb a természetbeni juttatás mértéke. Akkor a miniszterelnök közvetlen környezetéből részletes szakértői anyagot kértek a természetbeni juttatás hasznáról és hatásairól, többek között Krémer Balázstól is.

Orbánék akkor végül is leverték a kisgazdák nyomulását, ugyanis világos volt számukra, hogy a kisgazdák garantált piacok megszerzése miatt szorgalmazzák a természetbeni juttatás bevezetését. Akkor a Fidesz éppen azzal érvelt, hogy a természetbeni juttatás drága, és nagy a korrupciós veszély.

A gondolat a monoki kártyarendszeren alapul
A gondolat a monoki kártyarendszeren alapul
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.