Kis János: megfélemlítési kísérlet a Gyurcsány elleni eljárás

Kis János filozófus Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök gyanúsításáról mondta el a Népszabadságnak véleményét.

Kis János filozófus szerint volt miniszterelnököt demokratikus jogállamban ritkán helyeznek vád alá. Ahogy fogalmazott: "politikai hibák és vétkek büntetése a választási vereség". Ha azonban alapos a gyanú, hogy egy volt miniszterelnök hivatalában bűncselekményt követett el, a vádeljárás megkerülhetetlen. Ám ilyenkor különös gonddal kell ügyelni arra, hogy ne sértsék meg az eljárás alá vont ember jogát a tisztességes eljáráshoz. Ellenkező esetben a bűnüldözés csupán ürügy a bukott politikai ellenfél meghurcolására. Van példa arra, hogy a gyanúsított, majd vádlott jogait tiszteletben tartó, pártatlan igazságszolgáltatás vizsgált ki volt miniszterelnök ellen fölmerült vádakat: ilyen volt Bettino Craxi korrupciós ügye. Craxi elítélése hasznára vált az olasz demokráciának. Van példa az ellenkezőjére is: Julia Timosenko ügyében súlyos kételyek merültek föl az igazságszolgáltatás pártatlanságát illetően. Minden arra vall, hogy a Timosenko-ügy a hatalom jelenlegi birtokosainak politikai céljait szolgálja.

A Gyurcsány Ferenc elleni eljárás a Timosenko-ügyre emlékeztet, nem a Craxi-ügyre - mondja Kis. A Sukoró-üzlet jogszerűsége körül elég sok a homály ahhoz, hogy komoly és tárgyilagos vizsgálódásnak helye legyen vele kapcsolatban. Más dolog azonban az ügylet kivizsgálása, és más dolog Gyurcsány meggyanúsítása. A meggyanúsításnak alapos okon kell nyugodnia, márpedig abból ítélve, ami az ügyről nyilvánosságra került, a gyanúok, finoman szólva, nem látszik alaposnak.

Kis János szerint politikai ellenfelei jó előre „politikai bűnözőnek” nyilvánították Gyurcsány Ferencet, és nem rejtették véka alá óhajukat, hogy bíróság elé kerüljön. „Minél gyengébb lábakon áll az ügyészi gyanúsítás, annál erősebb a balsejtelem, hogy az ügyészség a kormánypárti óhajnak megy elébe.

Gyurcsány Ferenc ma nem népszerű politikus, a jelenlegi miniszterelnök hívei erős indulatokat táplálnak vele szemben. Nekik valószínűleg elégtételt okozna, ha a vádlottak padján, netán börtönben láthatnák őt. Kis János szerint a jelenlegi miniszterelnökkel szemben álló magyar állampolgárok viszont – akár hívei Gyurcsánynak, akár nem – nehezen értelmezhetik az eljárást másképp, mint kísérletet valamennyiük megfélemlítésére. A független és pártatlan igazságszolgáltatás dolga azonban nem az, hogy egy párt híveinek kielégülést szerezzen, a vele szemben álló polgárokat pedig megfélemlítse. Egyetlen feladata az igazság kiderítése, amit a gyanú alá vont személy jogainak szigorú tiszteletben tartásával kell elvégeznie.

"A demokraták helyesen teszik, ha éber szemmel követik a Gyurcsány elleni eljárás minden lépését, mert a magyar igazságszolgáltatás és a magyar demokrácia jövője a tét" – nyilatkozta lapunknak Kis János filozófus.

Kis János
Kis János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.