Húszmilliárdba került a plusz kétszáz katona

A Honvédelmi Minisztérium egy magas rangú tisztviselője 2009 decemberében felettesei tudta nélkül átadta az amerikai diplomatáknak azt a háttéranyagot, amelyet Bajnai Gordon számára készítettek – derült ki egy a Wiki Leaks-oldalon elérhető budapesti diplomáciai táviratból.

Bajnai 2009. december 2-án találkozott Joe Biden amerikai alelnökkel, és ekkor jelentette be, hogyMagyarország kétszáz fővel növeli afganisztáni csapatai létszámát. A Szekeres Imre akkori honvédelmi miniszter aláírásával ellátott irat a miniszterelnök számára készült, és a most nyilvánosságra került irat szerint az amerikaiak számára is szolgált újdonságokkal.

Az angolra teljes egészében lefordított dokumentum úgy számolt, 2010 első felében 126 fővel, a második felében pedig 100-120 fővel tudná hazánk bővíteni afganisztáni csapatait.

A háttéranyag megjegyzi: a Nyugat-Balkánon állomásozó csapataink száma ezzel egy időben nem csökkenthető, és a csapatbővítés jelentős anyagi ráfordítást igényel, ugyanis „megfelelő felszerelés, kiképzés és szállás nélkül nem küldhetünk több katonát”. A dokumentum a költségeket is felbecsli: e szerint közel húszmilliárd forintra lenne szükség a csapatok küldéséhez.

Az amerikaiak azt is megjegyzik:Magyarországonmegegyeztek a pártok, hogy nem kerülhet ezer fölé a külföldön állomásozó katonáink száma. Az akkor külföldön szolgáló 866 katona és a plusz kétszáz már meghaladná ezt a határt. Igaz, teszi hozzá a szerző, volt már arra példa, hogy valamivel átlépte hazánk ezt a számot. (Az ezerfős limitet országgyűlési határozat szabályozza. – A szerk.) A dokumentum azzal zárul: a követség továbbra is minden fronton támogatja a magyar miniszterelnök terveit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.