Élőlánccal veszik körbe a Parlamentet

Élőláncot vonnak a szakszervezetek ma az Országház épülete köré, hogy ezzel is tiltakozzanak a munkavállalókat sújtó intézkedések, illetve a munka törvénykönyve tervezett módosítása ellen.

„Ne tovább!” – ezt kívánja üzenni amegmozdulással négy konföderáció, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Értelmiségi Szak szervezeti Tömörülés, illetve a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

A szakszervezetek egyebek mellett az alacsonyabb keresetűek számára jövedelemcsökkenést hozó egykulcsos személyijövedelem-adó bevezetését, valamint a szociális párbeszéd korábban kialakult rendszerének felrúgását kifogásolják. Ugyanakkor követelik, hogy a munka törvénykönyvéről – amely a munkavállalókat a jelenleginél sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe sodorná – folytassanak érdemi egyeztetést. A négy konföderáció álláspontja, hogy az őszi parlamenti ülésszakon – amelynek napirendjén számos sarkalatos, illetve a munka világát érintő törvény szerepel – nem folytatható az eddigi gyakorlat, mert párbeszéd nélkül a kormány szembemegy a munkavállalók érdekeivel.

A demonstráció ma fél 12-kor kezdődik és fél 2-ig tart. A konföderációk vezetői rövid beszédet tartanak, majd az Országház körül kialakítják az élőláncot, s a tervek szerint petíciót adnak át a parlamenti pártok frakcióvezetőinek. Az időzítés nem véletlen: hétfő a parlament őszi ülésszakának első napja. Borsik János, az Autonómok vezetője kérdésünkre elmondta: az ellenzéki pártok képviselőcsoportjainak vezetői közölték, hogy átveszik a felhívásukat, s kapcsolatban állnak a KDNP-frakcióval is, de a Fidesztől még nem kaptak visszajelzést.

– A petícióval a képviselőknek is üzenjük, hogy ne tovább – hangsúlyozta Borsik. Vagyis: arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a végrehajtó hatalmat a parlamentnek kell ellenőriznie, s a honatyák személyes felelősséggel tartoznak minden olyan döntésért, amely a közreműködésükkel született. Borsik szerint tehát nem bújhatnak a frakciófegyelem mögé, és éppen azért vonulnak a Kossuth térre, hogy a képviselőket arra késztessék, nézzenek szembe a választóikkal.

A szakszervezeti vezető bízik benne, hogy több ezer ember részvételével alakíthatják majd ki az élőláncot, de egyetlen demonstrációtól maga sem remél megoldást. Mindazonáltal úgy gondolja, hogy a képviselőket sikerül legalább gondolkodásra késztetni. Ha a megmozdulásnak mégsem lesz eredménye, bizonyára nem ez lesz az utolsó próbálkozás – szögezte le. A tüntetés után a négy konföderációvezető értékeli majd a helyzetet, és dönt a további lépésekről. Ugyanakkor már korábban a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez (ILO) fordultak, és szinte bizonyosak benne, hogy az Európai Bizottság is kész áttekinteni: az új munka törvénykönyve mennyiben felel meg az uniós normáknak.

Néhány napja a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a munkaadók, illetve két szakszervezeti konföderáció képviselőivel folytatott megbeszélést a munka törvénykönyvéről. Azt, hogy miért csak a Liga Szakszervezetek, valamint a Munkástanácsok Országos Szövetsége kapott meghívást az egyeztetésre, Czomba Sándor azzal indokolta: azokkal tárgyalt, akik nyitottak voltak az érdemi párbeszédre. Miután az összes többi konföderáció ennek fontosságát hangsúlyozza, több szakszervezet pedig írásban is megküldte észrevételeit, az államtitkár magyarázata legalábbis furcsa.

– Czomba egyszerűen nem mond igazat – kommentálta a hírt Borsik –, hiszen a négy konföderáció ismegtette javaslatait, s folyamatosan hangoztatja tárgyalási szándékát. Ráadásul a hat nagy szakszervezeti szövetség korábban közös nyilatkozatában egységesen utasította el az új munka törvénykönyvét, és arra készültek, hogy együttesen lépnek fel. Borsik szerint most túl nagy a tét ahhoz, hogy bárki külön utas politikát folytasson, ezért a két konföderációt kérték, csatlakozzanak a hétfői demonstrációhoz, választ azonban nem kaptak.

A szeptember 6-i egyeztetésen –amely a tervezetnek csak az egyéni munkavállalói jogokról és juttatásokról szóló két fejezetére terjedt ki – egyébként történt bizonyos elmozdulás. Kikerült az előterjesztésből például a dolgozók korlátlan kártérítési felelőssége, marad az elbocsátáskor a munkaadó indokolási kötelezettsége, a legfeljebb háromhavi próbaidő, valamint a szabadság igénybevételének mostani rendje. Borsik azonban úgy gondolja, kevés, ha a kormány néhány részletkérdésben visszavonulót fúj.

A szakszervezetek júniusi demonstrációja a kormány megszorító intézkedései miatt
A szakszervezetek júniusi demonstrációja a kormány megszorító intézkedései miatt FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.