Az eltemetett lakópark

Több alkalommal is fizetési haladékot szavazott meg a nagykátai önkormányzat fideszes többsége egy magyar származású amerikai befektetőnek, aki a település egyik ingatlanján néhány éve lakóparkot tervezett és tervez most is építeni, a vételárat azonban eddig csak részben tudta kifizetni.

Botka Sándor, az önkormányzat független képviselője a Népszabadságnak azt mondta: a Temető utcai, több mint huszonegyezer négyzetméteres ingatlant 2004-ben még –egy sportcsarnokmegépítésének terve kapcsán – kétszázötvenmillió forintra értékelték, a 2009-es eladáskor viszont „mind össze” bruttó 125 millióért kelt el a telek. Botka szerint a nyertes pályázó eleve részletfizetést kért, de a vételárnak így is csak egy részét tudta teljesíteni. Ennek ellenére az önkormányzat – a független képviselő állítása szerint – hozzájárult a befektető építési szándékához és a szerződés módosításaihoz.

„Álláspontom szerint a megállapodás hátrányos a település számára. Elég csak arra utalnom, hogy az önkormányzat kénytelen volt több tízmillió forint hitelt felvenni a működési költségek finanszírozására, miután az ingatlaneladásból nem folyt be a várt összeg. Némileg érthetetlen, hogy miért ilyen megengedő a fideszes irányítás ezzel a befektetővel évek óta. De nemcsak az eladási árral és a nemfizetéssel van gond, hanem azzal is, hogy ez volt az utolsó olyan terület Nagykátán, ahol önkormányzati beruházást lehetett volna csinálni a városközpontban” – fogalmazott.

Kocsi János, Nagykáta fideszes polgármestere szerint azonban minden rendben van az ügylettel, a telket sikerült az eladás előtt készült értékbecsléshez képest (95 millió) magasabb áron eladni. A településvezető szerint azért mentek bele a részletfizetésbe, mert az ingatlan iránt korábban senki nem érdeklődött, elhelyezkedésénél fogva nem felosztható a terület, és a hasznosítása is behatárolt.

„Természetesen mivel részletfizetésben állapodtunk meg, a tulajdonjog az önkormányzatnál maradt és marad mindaddig, amíg az összes tartozást, kamatot ki nem fizetik” – érvelt a polgármester, hozzátéve: kellő biztosítékot jelent a befektető három dunavarsányi ingatlanján lévő jelzálog, a foglaló és az, hogy a kiépülő összközmű az önkormányzat tulajdonába megy majd át. Szerinte a város érdekei nem sérültek, jogszabályokat pedig nem sértettek az ügylettel. „Tisztában vagyunk azzal, hogy döntéseinkért felelősséggel tartozunk” – tette hozzá.

Tény, hogy a 2009-ben megkötött szerződésben foglalt bruttó 125 milliós vételárból a Brentwood Kft. idén júliusig mindössze 54 millió forintot fizetett csak ki. A cég a fideszes többségtől legutóbb 2012 júniusáig kapott haladékot.

Frederick Michael Culmann, a Brentwood Kft. magyar származású, de amerikai állampolgárságú tulajdonosa a Népszabadság érdeklődésére az ingatlanpiac összeomlásával és a lakástámogatás megszűnésével indokolta a fizetési késlekedést. Egyúttal jelezte: cége eltökélt a terület megvásárlása és az odatervezett lakópark megépítése mellett. Culmann közölte, hogy a fennmaradó részt és kamatait is vállalják, a kifizetésre azonban 2012 első fele előtt nem lát esélyt.

Ehhez kapcsolódik, hogy helyi forrásaink szerint több nagykátai vállalkozó is jelezte: részletfizetéssel ők is vállalták volna a terület fejlesztését; igaz, egyénileg egyik helyi cég sem tudna a projekt nagyságával mit kezdeni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.