Mentik Svájcból a magyar prostituáltakat

Svájcban nagyon sok magyar prostituált működik, jó részük fiatalkorú, mivel az alpesi országban 16 év a legális prostitúció alsó korhatára. Hamis papírokkal sok 14-15 éves lányt visznek Svájcba, akiket hiába mentenek ki a prostitúcióból, itthon nincs hova menniük.

Hiába a jó szándék mindkét ország részéről, évekig húzódhat a magyar prostituáltakat érintő svájci törvénymódosítás a törvényhozás lassúsága miatt. – Folytatjuk a méltatlan körülmények közül való kimentésük érdekében elkezdett munkát – mondja Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásáért felelős államtitkára.

Hozzáteszi: a nemrég nyilvánosságra hozott magyar kérés, miszerint Svájcban emeljék a legális prostitúció korhatárát 16-ról 18 évre, csak az első lépés volt. A civilben egy svájci alapítású hazai egyházközség lelkészeként dolgozó, e hivatását politikai tevékenysége miatt átmenetileg felfüggesztő Balog tavaly szembesült a zürichi állapotokkal. – Napi kapcsolatban vagyok a svájciakkal, évek óta mondogatják, hogy Magyarország sajnos a prostitúcióról ismert leginkább Zürichben. Tavaly kimentem, és felvettem a kapcsolatot helyi segítő szervezetekkel, döbbenetes állapotokkal szembesültem – meséli.

Ezt követően döntöttek úgy Bogárdi Szabó István református püspökkel, hogy Aargau kanton református egyházával együtt kezdeményezik a törvénymódosítást a legális prostitúció korhatárának felemeléséről. – Nem csak nekünk tűnt fel a szabályozás elégtelensége, mások is kezdeményezték időközben a törvénymódosítást – teszi hozzá az államtitkár. S bár az ügyet támogatja Pascale Bruderer parlamenti képviselő és Aargau kanton miniszterelnöke is, mégis 2014-ig húzódhat, mert a svájci törvényhozás folyamata meglehetősen lassú. Ezért most azon dolgoznak, hogy ezt a folyamatot valahogy felgyorsítsák, hogy ne kelljen három évet várni a változtatásra.

– Nincsenek illúzióink, tudjuk, hogy kemény gazdasági érdekek fűződnek ahhoz, hogy legális maradjon a 18 évesnél fiatalabbak prostitúciója is – fogalmaz, hozzátéve, hogy tisztában vannak azzal is, hogy hamis papírokkal számos 14-15 éves magyar prostituált is dolgozik Svájcban, „a közhiedelemmel ellentétben nem csak roma származású magyarok”.

De nem csak a törvénymódosítás szerepel a terveik között. Készítettek egy tájékoztató füzetet a segítő szervezetek bevonásával, melyben a prostitúció veszélyeire hívják fel a fiatalok figyelmét. Ezenkívül fontolgatják egy a Svájci Alapból finanszírozott befogadóház építését Magyarországon, mert a prostitúció ból kimentett nőknek sok esetben nincs hova menniük, amikor visszatérnek az országba. – A családjukhoz nem mehetnek vissza, mert gyakori, hogy éppen a családtagok adták el őket prostituáltnak – magyarázza Balog Zoltán, aki egyébként a prostitúció magyar törvényi szabályozásában, különösen a kiskorúak szexuális kizsákmányolására vonatkozóan is lát hiányosságokat.

Legutóbb az LMP szólította fel a kormányt, hogy végre tegyen lépéseket a gyermekprostitúció felszámolására. A párt emlékeztetett, hogy a rendőrség adatai szerint Magyarországon évente öt-hatezer kiskorú tűnik el, hatvan-hetven százalékuk nevelőotthonokból. Az elszökött fiatalok gyakran emberkereskedők áldozatai lesznek. A nemzetközi kutatások szerint a prostitúcióba való bekerülés átlagos életkora 14 év. „A magyar kiskorú lányok is tömegesen válnak prostituálttá, akármennyire is próbálják hatóságaink nem észrevenni ezt”, állítja az LMP. A párt már többször szóvá tette a gyermekprostitúcióval kapcsolatos kormányzati szerepvállalás elégtelenségét. Július 30-án nyílt levélben fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez, aki azóta sem válaszolt kérdéseikre. (Korábban azt válaszolta egy fideszes kérdésre, hogy gyermekprostitúció nincs, az a kevés, aki mégis ezt űzi, az önként teszi.)

Egy tavalyi, a svájci amerikai nagykövetség által készített és a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott jelentés szerint a 2009-ben Svájcba került közel ezer prostituált közel harmada magyar volt. Főleg vidéki roma nők, illetve állami gondozásból kikerülő, intézetekből elszökő fiatalok.

Hamis papírokkal több száz magyar prostituált dolgozik Svájcban
Hamis papírokkal több száz magyar prostituált dolgozik Svájcban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.