Orbán harca a kétharmadért

Magyarország a térség legstabilabb állama, sikeres válságelhárító politikát folytat és régi-új arcokkal erősíti a kommunikációt - nagyjából ennyi derült ki a Fidesz péntekig tart, zárt frakcióülésének első napján. Azt még tudni lehet, hogy Orbánnak meg kell küzdeni a a parlamentből 2014-ben kieső legalább száz képviselő mostani voksaiért is.

Sikeresnek nevezte Orbán Viktor Hajdúszoboszlón, a Fidesz-KDNP frakciószövtség zárt ülésén az euróválság negatív hatásait kiküszöbölő kormányzati intézkedéseket. Kijelentette: a térségben Magyarország helyzete a legstabilabb. A jó helyzetet megőrzendő azonban a válaság ellenére Magyarország átszervezését folytatni, gyorstíani kell - mondta. Hétfőn késő este az éjszakába nyúló tanácskozáson azt is bejelentette – megerősítve a Népszabadság korábbi információját –, hogy Giró Szász András lesz a kormányszóvivő. Mellette rendszeresen megjelenik majd a nyilvánosság előtt Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is, ezzel is érzékeltetve, mennyire fontos a kormány számára munkahelyteremtés és a foglalkoztatáspolitika. Hasonlóan fontos a közbiztonság, ezért ez a terült is kiemeltne jelenik majd meg a kormányzati ko mmunikációban. A közbiztonság "arca" pedig Garamvölgyi László, az ORFK volt szóvivője és kommunikációs igazgatója lesz, aki 2009 tavaszán rávozott a testülettől.

Szóvivő a kertben – Hermetikusan lezárták a Hotel Békét
Szóvivő a kertben – Hermetikusan lezárták a Hotel Békét

A hajdúszoboszlói Hotel Békében – mely hermetikusan el volt zárva a külvilágtól –, hat órakor vacsorával vette kezdetét a péntekig tartó tanácskozás. Hét órakor kezdte felszólalását a miniszterelnök, aki a fideszes és a KDNP-s képviselők támogatását igyekszik megszerezni a küzdelmes őszi erőltetett menethez: a sarkalatos törvényekhez, a 2012-es büdzséhez, és a népszerűtlen, komoly érdeksérelmekkel járó kormányzati intézkedésekhez. Tegnap este a nyári szabadságról visszatérő kormánypárti honatyák korlátozás nélkül kérdezhettek a miniszterelnöktől. Írásbeli kérdéseket is fel lehetett tenni, ezeket szeptember 5-ig kellett eljuttatni a miniszterelnök titkárságára. A miniszterelnök korábban jelezte, hogy a képviselőktől is vár ötleteket a nehéz helyzetbe jutott devizahitelesek megsegítésére.

Orbán Viktor nyilván nagy dózisban adagolta Magyarország újjászervezésének tervét az euróválság árnyékában, felerősítve „a veszélyzónában vagyunk”, és „a gazdasági szuverenitásunkért küzdünk”-retorikát. És minden bizonnyal azt is elmondta, mit kell megszavazni a kormányoldalon a parlamentben karácsonyig.

A Fidesz elnöksége a miniszterelnök vezetésével – Semjén Zsolt és Navracsics Tibor részvételével – a nap folyamán, még a frakcióülés előtt ülésezett, és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő sajtónyilatkozata szerint, idézzük, egyetértett azzal, hogy a kormány intézkedéseivel az euróválság Magyarországra gyakorolt hatásainak kivédése eredményes lesz; támogatják a kormány törekvéseit az adósságállomány csökkentése, ezzel az ország szuverenitásának visszaszerzése érdekében, s azt, hogy továbbra is nemet mond a megszorítások politikájára.

Választási rendszer: Orbán egy, Kövér és Áder két fordulót akar

A frakcióülés előtt ülésezett a Fidesz elnöksége. A lapunkhoz eljutott hírek szerint kiderült: nincs még döntés, hogy a Fidesz egyfordulós vagy kétfordulós parlameneti voksolás mellett áll-e ki. Orbán Viktos inkább az egy, míg Kövér László és Áder János a kétfordulós rendszert preferálja.

„Dolgos tanácskozás”, „nehéz viták”, „jó hangulat” – így készültek a kormánypárti honatyák Hajdúszoboszlóra. A miniszterelnöknek, ha a támogatásukat akarja, nem a napirenden szereplő és Áder János által koordinált választójogi reform esetén lesz a legnehezebb dolga. Holott minimum száz 2014-ben kieső honatya mostani voksáért is kell „harcolnia”.

Háttérbeszélgetésekből úgy tűnik, a képviselők nem nagyon izgatják magukat a parlamentből való kiesés miatt. "Nincs belső feszültség a rendszerben. Ez elsősorban jogi-szakmai kérdés. Másodsorban politikai. Ha a Fidesz kormányra kerül 2014-ben a parlamentből kiesők államtitkári, diplomáciai posztot kaphatnak, vagy helyet találnak a kormányhivatalokban, a járásokban. Az pedig, hogy összeférhetetlen lesz a képviselőség és a polgármesterség eleve megoldás a feszültségre" - véli egyik forrásunk.

A miniszterelnök mindenesetre még a fontos szavazások előtt elbeszélget minden potenciálisan távozó képviselővel, és "vonzó ajánlatot" tesz nekik. Információink szerint Orbán Viktor Felcsúton egyeztetett Lázár János frakcióvezetővel a névsorról. Van viszont, aki szerint az egyéni választókerületek átrajzolása fideszes "szomszéd várak" konfliktusával járhat.

A fideszes létszámcsökkentés szempontjából előny, hogy összeférhetetlen lesz a parlamenti képviselőség és a polgármesterség, de ezt az érintetteknek is meg kell szavazniuk. Kósa Lajos már nyilatkozott arról, hogy az önkormányzatok átszervezését illetően „eltérő gondolkodás, különböző érdekek tapasztalhatók a frakcióban, ahol együtt vannak polgármesterek, pedagógusok, oktatásszervezők, irányítók”. Debrecen polgármestere arra is emlékeztetett, hogy a frakciótagok már sokszor bizonyították, hogy „a saját érdekeikkel ellentétesen is képesek szavazni”, ha az ország érdeke ezt kívánja. Tegyük hozzá: a voksoknak a fideszes önkormányzati lobbi biztosan megkéri az árát, jogosítványokban, pénzforrások feletti rendelkezésben.

A Hoffmann Rózsa KDNP-s államtitkár által jegyzett köznevelési törvény hivatalosan nem szerepel napirenden Hajdúszoboszlón, így várhatóan nem veszik össztűz alá a tervezetet. Erről később lesz egy egész napos frakcióülés.

Ellenzéki szezonnyitás

Az őszi politikai szezonkezdetre mindegyik ellenzéki képviselőcsoport – a kormánypártokhoz hasonlóan – többnapos, kihelyezett frakcióüléssel készül. A szocialisták szerdán és csütörtökön tanácskoznak Gárdonyban, a Lehet Más a Politika képviselői szerdától péntekig üléseznek a párt szülőhelyét is jelentő Búbánatvölgyben, míg a Jobbik pénteken és szombaton vitatja meg a stratégiáját, és osztja ki a feladatokat Kehidakustányban. (Sz. T. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.