Eldől Szócska és a fideszes erős emberek harca

A fideszes hatalmi lobbisták összecsapása után dönt Orbán Viktor a kórházak sorsáról. Az egészségügyért felelős államtitkár felkészült a frakcióülésre.

A hét második felében, a Fidesz-frakció hajdúszoboszlói kihelyezett ülésén dől el, hogy Orbán Viktor kormányfő végül hogyan foglal állást a kórházak feletti felügyelet átalakításáról: a Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és csapata által összeállított Semmelweis Terv vagy a fideszes megyei vezetőknek tett ígérete alapján alakítják át az egészségügyet. Szócska Miklós a megyéknél jóval nagyobb egységekben és úgynevezett térségi intézetek irányítása mellett szervezné újra az ellátórendszert. Ezzel szemben a fideszes megyei politikusok a kormányhivatalokra bíznák az egészségügyi intézményeket, s így változatlanul megyei keretek közé szorítanák a kórházak működtetését. Információink szerint a miniszterelnök végső álláspontját jelentősen befolyásolhatja, hogy melyik tábornak sikerül maga mögé állítania a kormánypárti képviselők többségét. A tét valójában az: ki rendelkezzen az egészségügyi ellátásokra még költhető forrásokkal.

Az egészségügyért felelős államtitkár kabinetjével kétnapos siófoki értekezleten „tréningezett” a Fidesz-frakció ülésére. Úgy tudjuk: az államtitkár adatokkal, nemzetközi bizonyítékokra alapozott modellekkel szeretné bizonyítani, hogy a hazai egészségügy gondjaira a legjobb megoldás a Semmelweis Terv. Szócska Miklós koncepciójának lényege, hogy az állam csak ott és csak annyi ellátást finanszírozzon, ahol a feladat elvégzésére van kellő gyakorlattal rendelkező orvos és eszköz. További fontos érve, hogy a meglévő források újraosztásával – a most rendelkezésre álló összegből – is működtethető rendszer.

A frakció egészségügyi és szociális kabinetjének vezetője, Nagy Kálmán a Népszabadságnak csak annyit mondott: a képviselők kemény kérdésekkel készülnek a találkozóra, de a részletekről nem tud még mit mondani, mert még maga sem nézett bele az eddig összegyűlt „csomagba”. A megyei fideszes vezetők az elmúlt napokban sajtónyilatkozatokkal próbálták előkészíteni a frakcióülésen várható vitát.

Szócska Miklós államtitkár az egri kórházban, a Fidesz-frakció előtt szeretné bizonyítani, hogy a Semmelweis Terv a legjobb megoldás az egészségügy gondjaira
Szócska Miklós államtitkár az egri kórházban, a Fidesz-frakció előtt szeretné bizonyítani, hogy a Semmelweis Terv a legjobb megoldás az egészségügy gondjaira

Pesti Imre, a fővárosi kormányhivatal vezetője emlékeztetett arra, hogy a kormányfő megegyezett a megyei vezetőkkel a kórházak kormányhivatalok alá tartozásáról. Aznap a fővárosi kórházak államosításáról szóló előterjesztést váratlanul visszavonta Tarlós István főpolgármester az önkormányzat napirendjéről. A döntést meglehetősen zavaros mondatokkal magyarázta, miszerint: nem születtek meg az átadáshoz szükséges jogszabályok. Ezt korábban az ellenzék is jelezte, de az ő aggodalmukat válaszra sem méltatták. Szabó Erika, a területi közigazgatásért és választásokért felelős fideszes államtitkár pedig bejelentette: 2012. január elsejével több mint 740, állami feladatot ellátó intézmény – köztük 34 kórház is – adósságaival együtt átmenetileg a kormányhivatalokhoz kerül. A politikus az „átmenetiséget” azzal magyarázta, hogy a kabinet még nem hozott végleges döntést az intézmények végleges működtetésével kapcsolatban.

Az egészségügyi államtitkárság külön is tárgyalt a kórházak sorsáról a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal. Úgy tudjuk: jelezték a tárcának, miért nem jó, ha az ellátórendszer átalakítása ürügyén megyei közgyűlési elnök helyett majd a kormányhivatal vezetőivel kell „megbirkózniuk”. Információnk szerint azt a választ kapták, hogy kormányzati szinten fognak dönteni arról, hogy a különböző intézmények (iskolák, kórházak, szociális intézmények) az adott minisztériumhoz vagy a területi kormányhivatalhoz fognak kerülni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.