Bekeményítenek a szocialisták

Arculatépítés, zöldfordulat, cigány–magyar együttélés - az ellenzéki pártok is készülnek a forró politikai őszre.

Az őszi politikai szezonkezdetre ellenzéki képviselőcsoportok – a kormánypártokhoz hasonlóan – többnapos kihelyezett frakcióüléssel készülnek. A szocialisták szerdán és csütörtökön tanácskoznak Gárdonyban, a Lehet Más a Politika képviselői szerdától péntekig üléseznek a párt szülőhelyén, Búbánatvölgyben, míg a Jobbik pénteken és szombaton vitatja meg a stratégiáját és osztja ki a feladatokat Kehidakustányban.

A Népszabadság információi szerint a szocialisták ősztől új stílusban próbálnak meg politizálni, sokkal kezdeményezőbbek, provokatívabbak akarnak lenni. Parlamenti felszólalásaikat pedig nemcsak a kormányoldal bírálatára használják fel, hanem saját politikai üzeneteik közzétételére is. A sarkalatos törvényeket külön fogják kezelni, mindegyik kétharmados törvény önálló „raportőri csoportot” kap; fajsúlytól függetlenül. Mesterházy Attila pártelnök lapunk kérdésére, hogy mely területeken látnak lehetőséget kompromisszumra, azt mondta: minden a kormánytól és hozzáállásától függ. „Legutóbb Pokorni Zoltán közoktatással kapcsolatos elképzeléseivel fejeztük ki egyetértésünket. Ha van lehetőség értelmes vitákat folytatni, akkor nyitottak vagyunk minden megoldásra. Az egészségügyben is, vagy épp a foglalkoztatáspolitikában. Utóbbi területen bármiben együttműködünk, ami segíti a munkanélküliség felszámolását. Javasoljuk például a közmunka nyolcórássá tételét. De a gazdasági válságkezelésben is tudnánk támogatni bizonyos lépéseket, igaz, itt nem látni, hogy mit is akar pontosan a kormány.”

Mesterházy Attila – ősztől stílust váltanak a szocialisták
Mesterházy Attila – ősztől stílust váltanak a szocialisták

Úgy tudjuk, a választójogi reform esetében is nyitottabbak a szocialisták. Eredetileg tisztán listás szisztémát javasoltak a kormánypártok vegyes, némileg aránytalanabb rendszeréhez képest. Információink szerint képesek elmozdulni a tisztán listás megoldástól, de csak akkor nem zárkóznak el, ha valódi és érdemi egyeztetés van, nem pedig „diktátumok”. Szintén a szocialisták őszi naptárjában szerepel egy – a tervek szerint – október környéki kongresszus, amely módosítja majd az alapszabályt, kibeszéli a közpolitikai és ideo lógiai programot. Forrásaink szerint rendhagyó kongresszusra készülnek: másfél napos lesz az esemény, kulturális programokkal és szakmai work shopokkal, amelyen nem csak a küldöttek vehetnek majd részt.

A Lehet Más a Politika is kibeszélő/átbeszélő kongresszust tart ősszel, a már korábban meghirdetett építkezés jegyében. „Ahhoz, hogy a jövő évben kormányzóképes alternatívával tudjunk kiállni, tisztázni kell a stratégiai alapokat” – fogalmazott lapunknak Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. A politikus szerint az őszi szezonban a sarkalatos törvények mellett a költségvetési és az ahhoz kapcsolódó törvények vitája lesz kiemelten fontos. „Túl azon, hogy szeretnénk világosan bemutatni, hogy a kormány futóhomokra épült vudu gazdaságpolitikája befuccsolt és Matolcsy György felültette az egész országot, rá akarunk mutatni, hogy zöldfordulatra van szükség.

A gazdasági és foglalkoztatási krízist is enyhíteni lehetne progresszív adórendszerrel, járulékcsökkentéssel, zöldmunkahely-teremtéssel és ökológiai adóreformmal” – fogalmazott. A sarkalatos törvényekkel kapcsolatban az LMP továbbra is várja, hogy a Fidesz „visszatérjen a parlamentáris keretek közé és a bizottsági üléseket érdemi vitára használják”. Schiffer szerint létfontosságú kérdés, hogy a kormányoldal „veszi-e majd a bátorságot ahhoz”, hogy az egykulcsos adórendszert kétharmadba foglalja, mert ezzel „megfosztja a választókat attól a joguktól, hogy felülbírálják a Fidesz gazdaságpolitikáját”. Schiffer hangsúlyozta, hogy az LMP számára a sarkalatos törvények között a párt- és kampányfinanszírozást rendező tétel, illetve a népszavazási számít kiemelten fontosnak.

A választójogi reformmal kapcsolatban kérdésünkre megjegyezte: a minél nagyobb arányosság elvéhez ragaszkodnak, de nyitottak a kompromisszumra. „Amíg nem sérül az arányosság elve, tudunk engedni. Olyan reformot szeretnénk, ahol a beállt rendszert meg lehet egy kicsit mozgatni. Minden olyanban érdekeltek vagyunk, ami abba az irányba hat, hogy a demokratikus kartellt meg lehet törni és az állampolgárokhoz közelebb lehet hozni a politikai rendszert. Bízunk benne, hogy – mint minden civilizált demokráciában – a pártok konszenzusával születik meg a végeredmény. Bízom a többi párt bölcsességében” – fogalmazott Schiffer András.

A Jobbik számára két kiemelt terület lesz az őszi szezonban (is): a devizahitelesek problémája és a cigány–magyar együttélés kérdése. Mirkóczki Ádám, a radikálisok frakcióvezető-helyettese a Népszabadságnak elmondta: „Gyurcsányék után az Orbán-kormány a második bankárkormány, amely nem tesz érdemben semmit a devizahitelesekért”. A politikus szerint „elképesztő állapotban” van az ország, ezért minden szektorhoz hozzá kellene nyúlni („kukába dobni” például az egykulcsos adót), de elsősorban a „banki uzsora” és a roma kérdésben kell megoldást találni.

A Jobbik újra be fogja nyújtani a cigány–magyar együttélés problé máit vizsgáló eseti bizottságra vonatkozó indítványát, folytatják a vidéki zsebszerződések elleni akcióikat és le akarják állíttatni a kormány luxusberuházásait, külsős megrendeléseit is. „Rengeteg pénz folyik el és ma Magyarországon nem az a lényeg, hogy Audi helyett Skodával járjanak a kormány emberei” – fogalmazott Mirkóczki, hozzátéve: reméli, hogy nem folytatódik a Fidesz „arrogáns és pökhendi” kormányzása, ám nincsenek illúzióik ezzel kapcsolatban sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.