Megfigyelési ügy: a volt főigazgató számítógépe indította el a lavinát

Noha a megjelent információk államtitoksértést sejtetnek, a Budapesti Katonai Ügyészség nem hajlandó kommentálni sem a Heti Válasz, sem a Magyar Nemzet egy újabb titkosszolgálati botrányt megszellőztető írásait.

E lapok információja szerint ugyanis a katonai ügyészek négy ügyben nyomoznak az előző kormány idején hivatalban volt titkosszolgálati vezetés ellen. A kémügyben (ez arról szól, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal [NBH] egy orosz érdekeltségű cégre bízta annak kiderítését, kik szivárogtatnak titkosszolgálati információkat a Fidesznek), a milliárdos csempészetben közreműködött Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében (amelynek kuratóriumában több aktív és volt nemzetbiztonsági tiszt dolgozott), az UD Zrt.-ügyben, illetve e mostani legújabban: Laborc Sándor főigazgatósága idején az NBH állítólag adatokat gyűjtött Orbán Viktorról és szűkebb családjáról, valamint Kövér Lászlóról, továbbá lehallgatott több olyan telefont is, amelyek a Fideszhez tartoztak, köztük Orbán egyik gyermekének mobilját.

Emellett állítólag bizonyítékokat találtak a kormányváltás után megalakult Alkotmányvédelmi Hivatal illetékesei arra is, hogy a titkosszolgálatoknál „adatok keletkeztek” az őszödi beszéd 2006-os kiszivárogtatása után a Fideszen belül e témában tartott egyeztetésekről. Ellenőrzés alá vonták ekkor a 2009 áprilisában a bolíviai Santa Cruzban kormányhű kommandósok által kivégzett horvát-magyar-bolíviai hármas állampolgár Rózsa-Flores Eduardót is, aki –Brády Zoltánnak, a Kapu című folyóirat főszerkesztőjének korábbi nyilatkozata szerint – egyike volt az őszödi beszéd kiszivárogtatóinak.

A Népszabadság kérdéseire a katonai ügyészség azzal az indokkal tagadta meg a válaszadást, hogy „az önök által megnevezett lapokban megjelent információk nem tőlünk származnak, ezért azokat nem kívánjuk kommentálni”. Sikerült elérnünk Laborc Sándor volt NBH-főigazgatót, aki – mint fogalmazott – az ellene korábban indított ügyekben követett gyakorlatához híven nem kommentálja a vele szemben megfogalmazott vádakat. Szerinte ha létezik egyáltalán az újabb megfigyelési ügy, a nyomozati iratokat bizonyosan titkosították, márpedig államtitkot sérteni a legkevésbé sem szeretne.

Balogh Zoltán katonai ügyészségi szóvivő ugyanakkor arra a felvetésre sem reagált érdemben, hogy az Orbán Viktor, Kövér László és más, meg nem nevezett parlamenti politikusok vélelmezett törvénysértő megfigyelése ü gyében folyó nyomozást egyáltalán titkosították-e. Mert ha igen, akkor valaki a titkos információkat nyilvánosságra hozta, s akkor a feljelentő Alkotmányvédelmi Hivatalnak vagy a katonai ügyészségnek nyomoznia kellene. „Erről eddig soha életemben nem hallottam, nem tudom, mi ez. Ez nekem új.” Így reagált a cikkekre Vadai Ágnes szocialista politikus, aki anno a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagja volt, a jelenleginek pedig elnöke, és akit nemrég tanúként hallgatott ki a katonai ügyészség egy jogellenes megfigyelési ügyben.

– Ilyen ügyről nem kaptam semmiféle tájékoztatást– szögezte le. Az MSZP-s politikust akkor magánszemélyként és nem bizottsági tagként vagy elnökként idézte az ügyészség tanúkihallgatásra, amit ő már akkor sérelmezett, és hivatali visszaélés gyanújával feljelentést tett az eljárás miatt. Feljelentése nyomán a Szegedi Katonai Ügyészség szerdán nyomozást rendelt el – mondta, majd emlékeztetett: nem ez az első „megfigyelési ügye” a Fidesznek. Az előző Orbán-kormány idején is kirobbant egy botrány, mivel a Fidesz előtt kormányzó szocialisták „titkosszolgálati módszerekkel, közpénzen figyeltették meg a Fidesz vezetőit és családtagjaikat”, köztük Deutsch Tamás édesanyját. „Ez végül lufinak bizonyult. Kiderült, hogy semmi sem igaz belőle”, fogalmazott Vadai.

Bár sokaknak vannak kétségeik azt illetően, hogy nem egy újabb „megfigyelési üggyel” állunk-e szemben, a mostani eset komolyabbnak tűnik. Amennyiben helytállóak a Heti Válasz és a Magyar Nemzet értesülései, a feljelentést megalapozó információk egy olyan számítógépről származnak, amelyeket egykor Laborc Sándor használt, de még a hivatali ideje alatt egy jobbra, nagyobb teljesítményűre cserélt. E levetett főigazgatói számítógép memóriájában találtak állítólag adatokat egyebek között arra is, hogy a szolgálat érdeklődést mutatott Orbán és Kövér mobiltelefonjai nak cellapozíciói iránt, és adatokat gyűjtött arról is, hogy az akkori ellenzéki politikusok miféle egyeztetéseket folytattak az őszödi beszéd kiszivárogtatása után.

Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök a TV2-nek adott interjújában megerősítette: van ügy. A belügyminiszter néhány hónapja tájékoztatta, mondta, hogy a korábbi titkosszolgálatok „feljegyezték, kivel beszél telefonon ő és a felesége”, és rajzokat készítettek a kapcsolataikról. – Rendes ember ilyet nem csinál! – szögezte le a miniszterelnök.

Laborc Sándor – A legújabb vádakat sem kommentálja
Laborc Sándor – A legújabb vádakat sem kommentálja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.