Drága Budai: az elszámoltató topfizetése

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos több mint 2,2 millió forintos jövedelmével továbbra is a legjobban kereső parlamenti képviselő.

Az Országgyűlés júniusban ugyan módosította a képviselők javadalmazásáról szóló törvényt, és csaknem egymillió forinttal csökkentette a miniszterelnöki megbízott és kormánymegbízott képviselők, például Szijjártó Péter kormányfői szóvivő fizetését, de ez a módosítás nem vonatkozott a kormánybiztosokra, tehát Budai Gyulára se.

A képviselői vagyonnyilatkozatok februári nyilvánosságra hozatalakor derült ki, hogy Budai Gyula és Szijjártó Péter fizetése jelentősen meghaladja a kétmillió forintot, mert a képviselői tiszteletdíjuk mellett csaknem egymillió forintos fizetést kapnak a kormánytól is. Ezt követően Szijjártó Péter Ágh Péter képviselőtársával közösen kezdeményezte a képviselők fizetéséről szóló törvény módosítását, ugyanis a helyzet felettébb kínos volt a Fidesz számára.

Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly nyáron az ország rendkívül nehéz gazdasági helyzetére hivatkozva jelentette be, hogy havi kétmillió forintos bérplafont vezetnek be a közszférában. Ez az intézkedés a költségvetési szférában dolgozókra és a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozik, a kormány így csökkentette nyolcmillióról kétmillióra Simor András jegybankelnök fizetését. Akkor éppen Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő is beszélt arról, hogy az ország jelenlegi helyzetében a költségvetési szférában nem fordulhat elő, hogy havi kétmillió forint feletti fizetést tegyen zsebre valaki. Utóbb kiderült, hogy ez a szabály nem vonatkozik az állami cégek vezetőire és a politikusokra sem.

A júniusban elfogadott törvénymódosítás értelmében a kormányfőhöz és a miniszterekhez hasonlóan a miniszterelnöki biztos és a kormánymegbízott képviselők a kabinettől kapott fizetésük mellett kizárólag a honatyák alapdíját, jelenleg 231 900 forintot kaphatják meg. Így Szijjártó Péter a törvény hatálybalépése óta a Miniszterelnökségtől havi bruttó 997 200 forint mellé a parlamenttől 231 900 forintot kap a korábbi csaknem egymillió helyett. Budai Gyula azonban az Országgyűlés hivatalos internetes információs rendszerének nyilvántartása szerint továbbra is kapja a parlamenttől az 1 240 665 forint tiszteletdíját, választókerületi pótlékát és lakhatási támogatását. Ehhez jön még az elszámoltatási kormánybiztosi fizetés, 997 200 forint, így havi bruttója 2 237 865 forint.

Parlamenti jogászok lapunknak azt mondták, Budai azért kapja továbbra is a teljes fizetését, mert a kormánybiztosokra nem vonatkozott a legutóbbi törvénymódosítás, rájuk az államtitkárok jogállásáról szóló törvény rendelkezései az irányadóak. Budai Gyula lapunknak azt mondta, ő is megszavazta a Szijjártó Péter és Ágh Péter által benyújtott törvénymódosítást, fizetése egy jelentős részét pedig átutalta a „Minden gyerek lakjon jól!” nevű alapítvány számlájára.

Budai Gyula havi bruttó 2,2 milliós jövedelmével még Kövér László házelnöknél (havi bruttó 2,1 millió) is jobban keres, csaknem félmillióval előzi Orbán Viktor miniszterelnököt, úgy kilencszázezerrel Navracsics Tiborminiszterelnök-helyettest.

Budai Gyula szerint gőzerővel halad az elszámoltatás
Budai Gyula szerint gőzerővel halad az elszámoltatás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.