Ultimátum és fenyegetés

Két ultimátumot is kapott Budapest városvezetése egyetlen nap alatt. S mellé néhány burkolt fenyegetést.

– Ha a Fővárosi Közgyűlés az ombuds man indítványa ellenére sem vonja vissza a hajléktalanokat kriminalizáló közterület-használati rendeletét, akkor lemondok a tisztségemről –jelentette be Somfai Ágnes fővárosi hajléktalanügyi biztos. Tarlós István főpolgármester szerint nem kell mindenen megsértődni.

Az LMP-s képviselőnő mégis zokon vette, hogy a Fővárosi Önkormányzat ingyen engedi át 120 szociális bérlakás bérlőkiválasztási jogát a Belügyminisztériumnak, hol ott az ifjú vidéki rendőrök lakhatásának biztosítására a tárca külön kerettel rendelkezik. Ráadásul Budapest saját büdzséből újít fel 55 lakást,miközben a hajléktalanokat „fűtött utcákba” terelik éjszakákra.

Azt sem értette, hogy ha a főváros a költségvetési vita óta mégis talált félmilliárd forintot a hajléktalanellátásra, miért nem használja fel jobban. A főpolgármester később felhívta a figyelmét, hogy az ombudsman csak ajánlásokat ad, amivel a városvezetés nem ért egyet.

Német Szilárd, XXI. kerületi polgármester viszont a városvezetés folyékonyhulladék-szállítással kapcsolatos javaslatával nem értett egyet, mivel ennek nyomán ötszörösére emelkedik a „szippantós autók” díja. György István főpolgármester-helyettes elismerte, hogy jó kommunikáció szükségeltetik majd az új rendszer januári bevezetésekor, de a fővárosnak mindenképpen át kell térnie a vízfogyasztásalapú számításra.

Ha nem így tennének, akkor a Fővárosi Önkormányzatnak kellene megfizetnie a vízfogyasztás és a keletkezett szennyvízmennyiség közötti különbséget. Németh Szilárd szerint méltánytalan olyasmit követelni az emberektől, aminek teljesítésére nincs módjuk. Csepelen pél dául 60 kilométer csatorna hiányzik, így nemigen van mire rákötni. De úgy vélte, hogy nem nevezhető valós együttműködésnek a főváros és a kerületek között, ha ilyen komoly szabályváltozásról se kérik ki a véleményüket.

A közgyűlés idejére időzítette ultimátumát a CET fejlesztője is. A közraktáraknál épülő multifunkcionális központ beruházója felmondta a fővárossal kötött szolgáltatási szerződését, és tízmilliárd forintot követel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.